Osebnost Primorske
Osebnost Primorske meseca novembra je Matevž Straus
Osebnost Primorske meseca novembra je Matevž Straus

Heritage Lab, laboratorij za dediščino, je projekt in sočasno razvojni model za zanimiva manjša mesta, ki je evropsko komisijo med 720 sodelujočimi prepričal kot potencial prihodnosti. Zato je dobil eno od treh prvih nagrad. Pobudnik, urbani sociolog Matevž Straus in ekipa mladih, bosta z nagrado model oživila v Idriji in znanje delila z mesti neizkoriščene dediščine.

Kdo bo novembrska osebnost Primorske?
Kdo bo novembrska osebnost Primorske?

V predzadnjem krogu akcije Osebnost Primorske se za glasove komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A potegujejo Lilijana Sulič, ki je že 25 let na čelu projekta Zdrava šola, Josip Osti, gradnik mostov med ljudmi, Matevž Straus, ki bi z dediščino Idrije ustvaril delovna mesta za mlade, in Branko Lakovič, vse življenje predan športu.

Uspeh za vse staroselske skupnosti
Uspeh za vse staroselske skupnosti

Sodba italijanskega vrhovnega sodišča, ki je Jusu Opčine v sporu z Občino Trst in Deželo FJK priznalo lastništvo zemljišč, je uspeh ne le za slovenske staroselce na Tržaškem in za agrarne skupnosti po Italiji, ampak je zgled tudi za druge skupnosti v svetu, denimo v pragozdovih Južne Amerike, kjer pravic staroselcev sploh ne upoštevajo, pravita Karlo Grgič in Vladimir Vremec, dva izmed borcev za priznanje staroselskih pravic. Primorci so njuno delo nagradili z glasovi za osebnost Primorske meseca oktobra.