Zdravje
Starejši se proti gripi bolj množično cepijo tudi zato, ker je brezplačno
Starejši se proti gripi bolj množično cepijo tudi zato, ker je brezplačno

Gripa je v Sloveniji že v razmahu. V osrednjem delu napovedujejo vrhunec konec januarja, na Primorskem sledi praviloma dva tedna kasneje. A tudi med Primorci obolevnost že narašča. Zdravniki še svetujejo cepljenje. Zanj je občutno več zanimanja kot lani, med drugim zaradi novosti - za starejše od 65 let je to letos brezplačno.

Kaj vse lahko škodi živalim?
Kaj vse lahko škodi živalim?

Dogaja se, da občasno živali zbolijo zaradi hrane oziroma krme. Včasih gre za krmo, ki je pokvarjena ali pa vsebuje strupene rastline ter snovi, včasih pa gre celo za krmo, ki je zdravstveno neoporečna. Zastrupitve so nepričakovane, žrtve pa so lahko tako domače živali in hišni ljubljenčki, lahko pa tudi divje živali.

Ko srce zastane, je nujna pomoč takoj
Ko srce zastane, je nujna pomoč takoj

Zastoj srca je nevaren zaplet, človek lahko tudi umre. Da bi lahko pomagali, moramo biti za to usposobljeni in znati uporabiti defibrilator. Ta naprava je na voljo na vseh javnih zdravstvenih stavbah, v bankah, trgovskih središčih ... V čezmejnem projektu Emergency EuroRegion Slovenija-Hrvaška za izboljšanje urgentne medicinske službe na čezmejnem območju v soboto in nato še februarja pripravljajo za prebivalce tečaje temeljnih postopkov oživljanja z defibrilatorjem.