Zdravje
Zelo strupena kobra v Piranu
Zelo strupena kobra v Piranu

Kače pri večini ljudi, ko jih zagledajo, vzbujajo strah in neugodje. Če je to v bližini bivališč, je strah še večji. Nevarne so le strupene vrste. V Sloveniji živi enajst vrst kač. Strupene so le modras, laški gad in gad. Nedavno pa se je v Piranu pojavila neavtohtona vrsta kače in še vedno ni znano, čigava je in od kod je prilezla.

Vsak darovalec lahko reši eno ali več življenj
Vsak darovalec lahko reši eno ali več življenj

Ali postati darovalec organov po svoji smrti je zelo občutljivo vprašanje. Zadnja desetletja se naklonjenost tej najbolj humani obliki pomoči drugim krepi, a pri mnogih ostane le pri razmišljanju, redkeje se ljudje vpisujejo v register darovalcev. V Slovenija Transplantu zato pozivajo k takšni odločitvi. Za lažji vpis bo novembra zaživela elektronska registracija.

Tudi slepi imajo pravico polno živeti
Tudi slepi imajo pravico polno živeti

Slepi in slabovidni so končno dočakali uveljavitev zdravstvenega programa za celovito rehabilitacijo. Zaživel je lansko jesen. Z njim bodo slepe usposobili za čim bolj neodvisno življenje ter jim omogočili vključevanje v vse dejavnosti. Za to potrebujejo veščine in tehnike, s katerimi se naučijo izvajati opravila drugače od normalno videčih. Program nudi tudi svetovanja in psihoterapevtsko pomoč, da laže sprejmejo stanje slepote in spremembe.