Zdravje
Težka sapa zahteva čim prej zdravljenje
Težka sapa zahteva čim prej zdravljenje

Težka sapa, težave z dihanjem med hitrejšo hojo, težave z dihanjem pri premagovanju stopnic in napadi kašlja so lahko znaki za kronično obstruktivno pljučno bolezen, ki jo zdravniki označujejo s kratico KOPB. Te bolnike ozavešča, združuje in povezuje aktivno Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. V sezoni kurjenja, ko je zrak še dodatno onesnažen in zato škodljiv za dihala, ljudi s takšnimi težavami pozivajo, naj se odpravijo na zdravniški pregled in meritev pljučne funkcije. Tudi zdravniki omenjajo, da je KOPB resna bolezen, ki jo je treba ustrezno zdraviti.

Kar gre skozi dimnik, preide v pljuča
Kar gre skozi dimnik, preide v pljuča

Smog, megla in nizek zračni tlak pozimi vplivajo na zdravje ljudi, zlasti bolj občutljivih in kroničnih bolnikov. Onesnažen zrak je pozimi pogostejši pojav kot sicer. Škodljivi delci v ozračju pa so vzrok za veliko obolenj. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so o tem pripravili nekaj koristnih informacij in nasvetov za čas kurilne sezone.

V Italiji vse več primerov okužb s hepatitisom C prek kozmetičnih postopkov
V Italiji vse več primerov okužb s hepatitisom C prek kozmetičnih postopkov

Niso samo nezaščiteni spolni odnosi in okužbe v bolnišnicah glavni vzrok za pojav hepatitisa C. V Italiji je vse več primerov okužb prek kozmetičnih postopkov, kot so pedikura, manikura, britje, piercing in tetoviranje. Po najnovejših podatkih za to področje pristojnega italijanskega zdravstvenega inštituta predstavljajo tovrstne okužbe kar 34 odstotkov vseh primerov hepatitisa C, zabeleženih v letu 2017.