Na valovih znanja
Misijonarski zvitek iz Šanghaja
Misijonarski zvitek iz Šanghaja

Skrivnostni predmet iz zbirke Pokrajinskega muzeja Celje je na prvi pogled videti kot kitajska slika, saj je nalepljen na svileno podlago in ima na obeh koncih okrogli leseni palici, ki sta namenjeni temu, da ga - kot je bila na Kitajskem navada pri umetniških slikah - hranimo navitega nanju.

Jezikovne značilnosti predšolskih otrok, učencev in dijakov
Jezikovne značilnosti predšolskih otrok, učencev in dijakov

Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) od začetka svojega delovanja namenja veliko pozornosti šolanju v slovenskem jeziku v Italiji. O prizadevanjih inštituta pričajo številne študije, raziskave in publikacije, ki jih je SLORI opravil in izdal v 47 letih.

Jezikovni svetovalec LORIS
Jezikovni svetovalec LORIS

V zadnjih desetletjih je splet v spregi z digitalnimi tehnologijami poskrbel za revolucijo malodane vsega, tudi rabe jezika. S spletom smo namreč vsi postali pisci, ne glede na to, kaj pišemo: zasebna sporočila, bloge, forumske komentarje, komentarje novic ... možnosti je vsak dan več, vsem nam pa je skupno to, da pisni jezik uporabljamo v novih okoliščinah. To pomeni, da je pisne komunikacije veliko, bistveno več kot prej, kar lahko povzroča težave oziroma nerazumevanje, zlasti v javni rabi.