Na valovih znanja
Razumevanje vrednostnih kriterijev v družbi in njenih raznolikih izrazov
Razumevanje vrednostnih kriterijev v družbi in njenih raznolikih izrazov

V delu Kritična hermenevtika: Pravno pripoznanje in politična oblast, ki je izšla pri Annales ZRS, znanstveni založbi ZRS Koper, dr. Gašper Pirc zasleduje perspektive percepcije in interpretacije ključnih fenomenov v družbi, ki so jo v preteklih letih zaznamovali izraziti pretresi, vključno z dlje trajajočo finančno krizo, zdravstveno in družbeno krizo ter vojno vihro na obzorju sunkovitega razvoja informacijske tehnologije. Zdi se, da ima lahko prav v tem obdobju razprava, ki se sicer primarno nanaša na razumevanje vrednostnih kriterijev v družbi in njenih raznolikih izrazov, še dodatno težo.

Dvojezično najstništvo
Dvojezično najstništvo

Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) je pobudnik in izvajalec novega aplikativnega projekta, s katerim želi prispevati k razvoju sporazumevalne zmožnosti v slovenščini med slovensko govorečimi najstniki in najstnicami v Italiji. Projekt predvideva vrsto dejavnosti, s katerimi bosta avtorici v izbrani ciljni skupini promovirali rabo slovenskega jezika ter spodbujali bralno pismenost in uporabo digitalnih jezikovnih virov.

Za kadre, ki jih gospodarstvo potrebuje
Za kadre, ki jih gospodarstvo potrebuje

Fakulteta za Pomorstvo in promet je članica Univerze v Ljubljani, ki je predlani praznovala 60 let obstoja. Premore sodobna simulacijska orodja, informacijske programe in sodobne predavalnice za kakovosten študij in raziskovanje. Prenovili smo predavalnice in računalniške učilnice, podaljšali smo pomol, ki ga uporabljajo študentje navtike. V zadnjih letih smo prenovili tudi nekatere študijske programe.