Sobota
Lubenica in melona
Lubenica in melona

Poletje je res čas, ko je mnogim prevroče, da jih vročina utruja in ne morejo spati.. No, drugi pa ta letni čas komaj čakajo, saj se šele sedaj dodobra ogrejejo in razživijo. Lubenica in melona sta rastlini, ki šele poleti dobita pravo vrednost, od oblike do okusov in prave sočnosti. Kot da bi radi ustregli obema skupinama, saj pomagata tistim, ki jim zaradi vročine trpi ožilje in drugim, ki jim zaradi slabe odpornosti trpi imunski sistem in jih vsaka sapica odpelje v prehlad.

Sobota
Avtorska vina iz Brij med Vipavo in Branico
Kulinarika
Avtorska vina iz Brij med Vipavo in Branico

Ime vinorodnega okoliša Vipavska dolina je nekoliko zavajajoče, saj je po dolini le malo vinogradov. Večina jih je na pobočjih pod Trnovsko planoto na eni in in Krasom na drugi strani ter na gričevnatem svetu med reko Vipavo in potokom Branico. To so Vipavski griči, poseljeni s številnimi vasmi in zaselki, ki s strjeno gradnjo izpričujejo nekdanjo skrb za ohranitev zemlje, pa tudi premišljeno obrambo pred sunki burje.

Nezahtevne rastline sonca
Sobota
Nezahtevne rastline sonca

Sukulente ali sočnice so vrsta kaktusov, ki se zaradi svoje nezahtevnosti uvrščajo v sam vrh najbolj priljubljenih rastlin, ki krasijo naše okenske police in v slovenski Istri tudi gredice. Razen nekaj izjem nimajo trnov in bodic, imajo pa debelejše, vsem dobro poznane prečudovite liste.