Kulinarika
Avtorska vina iz Brij med Vipavo in Branico
Avtorska vina iz Brij med Vipavo in Branico

Ime vinorodnega okoliša Vipavska dolina je nekoliko zavajajoče, saj je po dolini le malo vinogradov. Večina jih je na pobočjih pod Trnovsko planoto na eni in in Krasom na drugi strani ter na gričevnatem svetu med reko Vipavo in potokom Branico. To so Vipavski griči, poseljeni s številnimi vasmi in zaselki, ki s strjeno gradnjo izpričujejo nekdanjo skrb za ohranitev zemlje, pa tudi premišljeno obrambo pred sunki burje.

Primorski siri in oranžna vina v Celovcu
Primorski siri in oranžna vina v Celovcu

V središču Celovca, v Osojskem dvorcu z vrtom in še enim dvoriščem, imata Anja in Igor Ogris postojanko, ki postaja vse pomembnejše izložbeno okno izdelkov regije Alpe Jadran. Zelo pogosto povabita slovenske pridelovalce. Ondan so predstavili sire Golden Ring in primorska oranžna vina.

“Mineštra” in vino z gradišč
“Mineštra” in vino z gradišč

Festival Gledanica, imenovan po griču na vrhu Štanjela, ki je letos potekal v sklopu projekta Kaštelir, je ob zaključku predstavil prazgodovinsko večerjo. V soju kresa je bilo prvič mogoče okusiti prazgodovinsko jed, poustvarjeno po arheoloških spoznanjih o gradiščih. Po naročilu pa bo na voljo tudi v nekaterih primorskih gostilnah.