Kulinarika
Vsestranska sivka je svoj dom našla tudi v kulinariki
Vsestranska sivka je svoj dom našla tudi v kulinariki

Sivka si pot utira tudi v vse več kuhinj. Potrebno je sicer nekaj previdnosti, saj gre vendarle za začimbo, a v pravih količinah lahko izboljša okus številnih jedi. Kako jo uporabiti v kuhinji, smo se pozanimali na žetju sivke na Ivanjem Gradu pred nekaj tedni.

Slovenija v Michelinovi orbiti
Slovenija v Michelinovi orbiti

Po odpovedi razglasitve sredi marca bo zdaj 16. junija znano, katere gostilne in restavracije bodo uvrščene v slovensko izdajo najbolj uveljavljenega gastronomskega vodnika Guide Michelin. Znano bo tudi, koliko zvezdic so Michelinovi inšpektorji namenili Sloveniji in kdo jih bo ponosno izvesil ob vhodu v gostilno.

V kraljestvu rib
V kraljestvu rib

Vsako mesto, ki da kaj na svoj ugled, ima ribarnico. Ponekod prodajajo ribe na isti tržnici kot sadje, zelenjavo, sir in meso, drugod je običaj, da so ribarnice oddvojene. Tako je bilo že v antičnem Bizancu, kjer so ribiči smeli prodajati svežo ribo zgolj iz čolnov ali na določenih delih obale, in to zapoved so obdržali tudi v Konstantinoplu in Istanbulu. Prodajalci vzdolž Bosforja imajo navado, da razstavljenim ribam potegnejo škrge iz trupa, saj naj bi njihova škrlatna barva nakazovala svežino ulova.