Kulinarika
Vanja Dujc je slovenskim oljkarjem odprl vrata kuharskega templja
Vanja Dujc je slovenskim oljkarjem odprl vrata kuharskega templja

V Sloveniji od leta 2016, ko je bil predlog Mednarodnega sveta za oljkarstvo podan v potrditev Unescu, obeležujemo Svetovni dan oljke. Letošnje slovensko praznovanje je tesno povezano s Francijo in tamkajšnjo gastronomijo. Vzgib za to vez je bilo februarsko visoko priznanje oljčnemu olju Vanje Dujca iz Kopra. Za svojo itrano je prejel najvišje priznanje v ocenjevanju Olio Nuovo Days, ki so ga februarja pripravili v Parizu.

Ko ima vse, kar okusiš, docela znano poreklo
Ko ima vse, kar okusiš, docela znano poreklo

OKUS - Trieste Food Lab je bila uspela akcija, ki je v covidnem času na tržaški gastronomski sceni ponudila obilo Krasa in načel gibanja Slow Food. Lokalna akcijska skupina Kras - Carso jo je prejšnji teden priredila v sodelovanju s svetovno uveljavljenim gibanjem Slow Food. Razprodane predstavitve in degustacije ter tudi osrednja večerja so iz organizatorjev izvabili zagotovilo o razširjenem srečanju v prihodnjem letu, ko se bo zaščitenim pridelkom in izdelkom na seznamu Slow Food nemara pridružil tudi prvi s Krasa, redek in cenjen lokalni rešeljikov med.

Poslej brez michelinove zvezdice, a s še več vneme
Poslej brez michelinove zvezdice, a s še več vneme

Vilo Podvin v Mošnjah pri Radovljici, gostilno z eno michelinko, je mogoče obiskati le še do konca meseca. Od prvega decembrskega petka bo ekipa pod taktirkama Marcele Klofutar in kuharskega mojstra Uroša Štefelina delovala v njunem hotelu Hiša Linhart v središču Radovljice. Ostala bi na obeh lokacijah, a se z novim lastnikom podvinskega kompleksa žal nista uspela dogovoriti za sodelovanje.