Kulinarika
V kraljestvu rib
V kraljestvu rib

Vsako mesto, ki da kaj na svoj ugled, ima ribarnico. Ponekod prodajajo ribe na isti tržnici kot sadje, zelenjavo, sir in meso, drugod je običaj, da so ribarnice oddvojene. Tako je bilo že v antičnem Bizancu, kjer so ribiči smeli prodajati svežo ribo zgolj iz čolnov ali na določenih delih obale, in to zapoved so obdržali tudi v Konstantinoplu in Istanbulu. Prodajalci vzdolž Bosforja imajo navado, da razstavljenim ribam potegnejo škrge iz trupa, saj naj bi njihova škrlatna barva nakazovala svežino ulova.

Bela sorta, zamaskirana v “pinki” rdečo prevleko
Bela sorta, zamaskirana v “pinki” rdečo prevleko

Zima se je poslovila - če bi temu preteklemu obdobju lahko rekli zima -, pomlad pa je vstopila na velika vrata. Večina prvih del v sadovnjakih in vinogradih je opravljenih, sedaj pa že čakamo na udarce narave, ki je v preteklih dneh ponekod v Sloveniji že pokazala zobe s prvo pozebo in snegom, sledila pa je močna burja.

Kozarec ni enak kozarcu
Kozarec ni enak kozarcu

Kozarci za vino so takšni in drugačni, čokati, vitki, široki, ozki, že dolgo praviloma pecljati. Že precej časa pa ne gre zgolj za oblikovanje in oblikovalčevo zamisel, temveč da na čim ustreznejši način izpostavi vse tisto, kar pričakujemo od doživetja vina: videz, vonj in okus.