Kulinarika
Kulinarika v letu črnega vodnega zajca
Kulinarika v letu črnega vodnega zajca

Po kitajskem horoskopu prepušča tiger 21. januarja, torej jutri, vodilni položaj črnemu vodnemu zajcu. Sledeč modrosti z daljnega vzhoda bomo v naslednjem letu manj ošabni in prevzetni ter obenem bolj dovzetni za izražanje podrejenosti in prilagodljivosti. Črni zajec ponazarja dolgoživost oziroma, prevedeno v sodobni jezik, podpira trajnostne prakse.

Brez predaha na gastronomski sceni
Brez predaha na gastronomski sceni

Novoletnega zatišja pri gastronomskih dogodkih je konec. Čeprav se je marsikdo odločil za suhi januar, pa se dogajanje začenja takoj po praznikih. Sinoči so tako začeli s zimsko-spomladanskim ciklom srečanj z mladimi vinarji v Manziolijevi palači, hitro pa se bodo ogreli tudi parketi večjih prizorišč.

Med, čaj, bageta, harissa, korejski rezanci, slivovka in beli rum so na istem Unescovem seznamu
Med, čaj, bageta, harissa, korejski rezanci, slivovka in beli rum so na istem Unescovem seznamu

Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine je svojevrstna zbirka veščin, ki določajo različne kulture na številnih področjih. Na seznamu je kart nekaj veščin povezanih s kulturo prehranjevanja, med drugimi denimo pizza, ki je vpis doživela pred leti, najslavnejši letošnji vpis na seznam pa je francoska štruca, bageta. Slovenija je letos dosegla dva vpisa, z nekaj drugimi državami iz srednje Evrope dediščino reje lipicancev in dediščino čebelarstva, ki je deležno sistematične obravnave in predstavlja pomembno vez med človekom in naravo. Čebelarstvo je obenem prvi slovenski vpis na reprezentativni seznam, ki se dotika prehrane.