Svet
Najmanj 17 ranjenih v napadu na avtobus s turisti v Kairu
Najmanj 17 ranjenih v napadu na avtobus s turisti v Kairu

V egiptovski prestolnici Kairo je danes v bližini avtobusa s turisti eksplodirala eksplozivna naprava, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 17 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah televizije Al Jazeera je eksplozija odjeknila v bližini Velikega egiptovskega muzeja.

Avstrijski kancler Kurz napovedal predčasne volitve
Avstrijski kancler Kurz napovedal predčasne volitve

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je po današnjem odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja, ki se je zapletel v korupcijski škandal, predsedniku države Alexandru Van der Bellnu predlagal razpis predčasnih volitev. Zavzel se je, da bi bile volitve čim prej.

Van der Bellen za predčasne volitve v začetku septembra

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je po srečanju s kanclerjem Sebastianom Kurzem danes na Dunaju zavzel za čimprejšnje predčasne volitve. Te naj bi bile v začetku septembra, za zdaj pa še ni znano, v kakšni sestavi bo do takrat po odstopu podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja delovala vlada, poroča časnik Der Standard.

Boeing priznal napako na simulatorjih za letalo 737 max

Ameriški proizvajalec letal Boeing je v soboto priznal, da so morali na simulatorjih za trening pilotov letal boeing 737 max odpraviti napake v programski opremi. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pa v družbi, kjer se po dveh tragičnih nesrečah letal tega tipa soočajo s številnimi kritikami, niso pojasnili, kdaj se je to zgodilo.

Nova Zelandija bo naravo ščitila z novimi turističnimi dajatvami

Nova Zelandija je z neokrnjeno naravo lani privabila 3,8 milijona turistov, njihovo število pa bo po pričakovanjih z leti le še raslo. Da bi zaščitili naravno in kulturno dediščino, je tamkajšnja vlada pripravila novo strategijo turizma, v okviru katere uvaja nove turistične dajatve. Denar bo med drugim namenjen obnovi in gradnji infrastrukture.

Mount Everest zahteval prvo letošnjo žrtev

V gorah v Himalaji so v zadnjih dneh umrli najmanj štiri plezalci, več jih je tudi pogrešanih. Večina je državljanov Indije, med njimi pa je tudi 28-letni Indijec Ravi Thakar, prva smrtna žrtev na Mount Everestu letos.

Francoski anesteziolog obtožen zastrupitve več kot 20 bolnikov
Francoski anesteziolog obtožen zastrupitve več kot 20 bolnikov
Tajvan postal prva azijska država s pravico homoseksualcev do poroke

Tajvanski parlament je danes potrdil zakon o legalizaciji porok istospolnih parov. 23-milijonski otok je tako postal prva azijska država, kjer so dovoljene istospolne poroke. Potrditev zakona so že pozdravili tajvanska predsednica Tsai Ing-wen in zagovorniki pravic skupnosti LGBT. Zakon bo začel veljati prihodnji petek.

Okrutni umor noseče najstnice pretresel tudi vsega hudega vajeni Chicago
Okrutni umor noseče najstnice pretresel tudi vsega hudega vajeni Chicago
Trump upa, da ne bo vojne z Iranom
Trump upa, da ne bo vojne z Iranom
Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen
Evropska komisija petim bankam naložila milijardno kazen
Švicarska televizija o spornem ravnanju hrvaške policije do migrantov

Na švicarski radioteleviziji (SRF) so v sredo zvečer objavili posnetke, kako hrvaški policisti vračajo skupine migrantov v Bosno in Hercegovino. Migranti v prispevku pričajo o nasilnem ravnanju in tudi rasizmu hrvaških policistov. Hrvaško notranje ministrstvo navedbe o nezakonitih ravnanjih svojih pripadnikov zanika.