Svet
V Italiji se bodo borili proti odvisnosti od telefonov
V Italiji se bodo borili proti odvisnosti od telefonov

Italijansko Gibanje pet zvezd je pripravilo osnutek zakona, s katerim se bodo borili proti odvisnosti od pametnih telefonov in računalnikov, predvsem med mladimi. V okviru zakona bodo oblikovali ukrepe za zdravljenje nomofobije oziroma strahu pred izgubo mobilnega telefona.

Evropi se obeta nov vročinski val
Evropi se obeta nov vročinski val

Evropi se ta teden, od četrtka dalje, obeta nov vročinski val. Po napovedih vremenoslovcev bo kratkotrajen, a izredno močan ter bo prizadel severno Francijo ter dele Belgije, Luksemburga in Nizozemske. Visoke temperature ozračja so napovedane tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Južnokorejska vojska z opozorilnimi streli proti ruskemu vojaškemu letalu

Južna Koreja je sporočila, da je njena vojska danes izstrelila opozorilne strele proti ruskemu vojaškemu letalu, ki je ob vzhodni obali kršilo južnokorejski zračni prostor, poročajo tuje tiskovne agencije.

V ZDA poslej lažji izgon migrantov

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je imigracijskim uradnikom podelila večja pooblastila za lažji izgon migrantov iz države tudi brez tega, da bi jim omogočili dostop do sodnika. Po novem lahko po hitrem postopku izženejo vsakogar, ki je v ZDA brez dokumentov manj kot dve leti, in ne le tistih, ki jih ujamejo ob nezakonitem prestopu meje.

Izraelski arheologi domnevno izkopali ostanke cerkve apostolov

Izraelski arheologi menijo, da so ob Genezareškem jezeru na severu Izraela delno izkopali ostanke cerkve apostolov, ki naj bi bila zgrajena nad hišo, v kateri sta živela sv. Peter in sv. Andrej. Po besedah vodje izkopavanj Mordehaija Aviama iz kolidža Kinneret so doslej izkopali približno tretjino cerkve.

Trumpova vlada ni postavila niti metra zidu na meji z Mehiko

Ameriška uprava za carine in meje je danes sporočila, da je obnovila 82 kilometrov ograje na južni meji. A v poročilu ni omenjena postavitev nove ograje oziroma zidu na meji z Mehiko, ki je bil ena od predvolilnih obljub ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

V Londonu krizni pogovori zaradi iranskega zasega tankerja

Britanska ministrska predsednica Theresa May je danes v Londonu sklicala izredno zasedanje ministrov in vodilnih varnostnih strokovnjakov, na katerem so govorili o odgovoru na iransko zasedbo britanskega tankerja v Hormuški ožini. V Teheranu so danes poudarili, da je bil zaseg tankerja z nafto zakonit ukrep.

Požar povzročil kaos v italijanskem železniškem prometu
Požar povzročil kaos v italijanskem železniškem prometu
Indija uspešno izstrelila vesoljsko plovilo proti Luni

Indija je danes uspešno izstrelila vesoljsko plovilo Chandrayaan-2 proti Luni, potem ko so morali pred enim tednom zaradi tehničnih težav odpovedati izstrelitev. Indija bo tako verjetno postala četrta država na svetu, ki bo s svojim plovilom pristala na Luni, in to 50 let po prvih človeških korakih na tem edinem Zemljinem naravnem satelitu.

V Iranu razbili mrežo vohunov Cie, nekatere obsodili na smrt

Iranske oblasti so danes sporočile, da so varnostne agencije razbile vohunsko mrežo ameriške obveščevalne agencije Cia in aretirale 17 ljudi. Nekatere so obsodili na smrt, druge na dolgoletne zaporne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Ukrajini delni rezultati potrdili zmago stranke Zelenskega

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Ukrajini v nedeljo je glede na skoraj tretjino preštetih glasov slavila stranka Služabnik naroda predsednika države Volodimirja Zelenskega, ki je prejela skoraj 42 odstotkov glasov. Vstop v parlament je uspel še štirim drugim strankam, med njimi novinki Glas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti v Perzijskem zalivu dvigujejo cene nafte
Napetosti v Perzijskem zalivu dvigujejo cene nafte