Svet
Bruselj o potrdilu o cepljenju: Ključno je preprečiti diskriminacijo
Bruselj o potrdilu o cepljenju: Ključno je preprečiti diskriminacijo

V Evropski komisiji v povezavi z grško pobudo o potrdilu o cepljenju proti covidu-19, ki bi omogočilo potovanja, poudarjajo, da je najprej bistveno zagotoviti učinkovito uporabo podatkov o cepljenju v zdravstvene namene. Nato je treba premisliti o uporabi v druge namene, pri čemer pa je ključno preprečiti diskriminacijo.

Biden naj bi že prvi dan na položaju vrnil ZDA v pariški podnebni sporazum
Biden naj bi že prvi dan na položaju vrnil ZDA v pariški podnebni sporazum

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden bo na dan prevzema položaja v sredo podpisal okoli deset izvršnih ukazov - med drugim o vrnitvi ZDA v pariški podnebni sporazum - s katerimi bo pokazal jasno prekinitev s politiko svojega predhodnika Donalda Trumpa, je razvidno iz beležke njegovega bodočega vodje kabineta Rona Klaina.

Poročilo: WHO in Kitajska bi se lahko hitreje odzvala na novi koronavirus

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Peking bi se lahko odzvala hitreje, ko se je novi koronavirus prvič pojavil na Kitajskem, piše v poročilu Neodvisnega panela za pandemično pripravljenost in odzivanje (IPPR). Panel je v okviru preučevanja kronologije novega koronavirusa izpostavil več pomanjkljivosti.

Študija kaže prve učinke cepljenja v Izraelu

Število novih okužb z novim koronavirusom v Izraelu je mesec dni po začetku množičnega cepljenja proti covidu-19 znatno upadlo. Že dva tedna po začetku cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha se je znižalo število okužb pri starejših od 60 let, kaže študija največje izraelske zdravstvene zavarovalnice.

Na Poljskem najmlajši učenci znova v šolskih klopeh

Na Poljskem so se danes najmlajši učenci po več kot dveh mesecih znova vrnili v šolske klopi. Večina se bo medtem še naprej šolala na daljavo. Številni starši so zaskrbljeni, da se otroci v šole vračajo prezgodaj.

V Veliko Britanijo odslej samo z negativnim izvidom testa na novi koronavirus

Vsi potniki, ki pridejo v Veliko Britanijo, morajo od danes pokazati negativen izvid testa na novi koronavirusa. Poleg tega morajo v desetdnevno karanteno, ki jo je mogoče skrajšati. London je zaprl tudi vse potovalne koridorje, ki so potnikom iz določenih držav omogočali vstop brez obvezne karantene.

V Amsterdamu več tisoč ljudi protestiralo proti omejitvam zaradi pandemije

V Amsterdamu se je v nedeljo zbralo več tisoč ljudi, ki so na nedovoljenih demonstracijah protestirali proti ustavitvi javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Policija je protestnike razgnala z vodnimi topovi.

Navalni se je vrnil v Rusijo, letalo pristalo na drugem letališču

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je danes po več mesecih bivanja v Nemčiji vrnil v Rusijo, potem ko so njegovo letalo malo pred pristankom preusmerili na moskovsko letališče Šeremetjevo. Prvotno je bilo predvideno, da bo letalo pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, kjer ga čakajo privrženci in okrepljene varnostne sile.

V belgijskem domu za ostarele in okolici z britanskim sevom okuženih več kot 170 ljudi

V domu za ostarele v mestu Merkem na zahodu Belgije je več kot dve tretjini stanovalcev okuženih z britanskim sevom novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih. V domu je skupaj okuženih okoli 120 ljudi, poleg njih pa še 56 okoliških prebivalcev, je sporočil tamkajšnji župan Joris Hindryckx.

Na moskovskem letališču okrepljena varnost pred vrnitvijo Navalnega

Pred za danes napovedno vrnitvijo vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega v Rusijo z moskovskega letališča Vnukovo poročajo o okrepljenih varnostnih ukrepih. Na fotografijah na družbenih medijih je videti, da so na letališču posebne policijske enote, pa tudi vozilo za prevoz zapornikov.

V Črnem morju blizu Turčije potonila tovorna ladja, najmanj štirje mrtvi

V Črnem morju blizu obale Turčije je danes potonila tovorna ladja. Guverner severne turške province Bartin Sinan Guner je za televizijo NRT povedal, da so doslej našli štiri trupla, šest članov posadke pa so rešili. Iskalno in reševalno akcijo nadaljujejo.

V Avstriji zaprtje javnega življenja v veljavi vsaj do 7. februarja

Avstrijska vlada se je odločila za podaljšanje zaprtja javnega življenja, katerega namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, do 7. februarja. Ob tem bodo določene ukrepe še zaostrili, med drugim bodo v trgovinah in na javnem potniškem prometu od 25. januarja obvezne zaščitne maske FFP2.