Svet
Prvi primeri opičjih koz v Avstraliji, na Švedskem, Franciji in Nemčiji
Prvi primeri opičjih koz v Avstraliji, na Švedskem, Franciji in Nemčiji

Avstralske zdravstvene oblasti so danes potrdile prvi primer okužbe z virusom opičjih koz, preiskujejo pa še en primer verjetne okužbe. Oba moška sta se nedavno vrnila s potovanj v Evropi. V četrtek se je vse daljšemu seznamu držav s potrjeno okužbo pridružila še Švedska. O prvih primerih opičjih koz so danes poročali tudi iz Francije in Nemčije.

Bruselj z več novimi opomini Sloveniji
Bruselj z več novimi opomini Sloveniji

Evropska komisija je danes Sloveniji poslala več drugih opominov, ker v nacionalno zakonodajo ni ustrezno prenesla evropskih zakonodajnih rešitev. Opomini se nanašajo na področja, kot so energetska učinkovitost stavb, ravnanje z radioaktivnimi odpadki, zaščita živali, odprti podatki in zaščita avtorskih pravic, so sporočili iz Bruslja.

Gazprom bo v soboto prekinil dobavo plina Finski

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom bo v soboto zjutraj prekinilo dobavo ruskega plina Finski, so danes sporočili iz finskega državnega energetskega podjetja Gasum. Do tega je prišlo po odločitvi Finske, da Gazpromu za plin ne bo plačevala z ruskimi rublji.

Na Natovem vzhodnem krilu v visoki stopnji pripravljenosti 42.000 vojakov

Na Natovem vzhodnem krilu je trenutno osem bojnih skupin z 42.000 vojaki in 120 bojnimi letali v visoki stopnji pripravljenosti, je v četrtek na srečanju načelnikov generalštabov oboroženih sil članic Nata v Bruslju sporočil poveljnik ameriških sil v Evropi in vrhovni poveljnik Nata za Evropo Tod D. Wolters.

Zelenski: Rusija je Donbas spremenila v pekel

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obtožil Rusijo, da je povsem uničila Donbas in ga spremenila v pekel. Območje te regije na vzhodu Ukrajine je trenutno središče najbolj intenzivnih bojev med ukrajinskimi in ruskimi silami.

V BiH marca rekordna inflacija, najvišja v regiji

Letna inflacija v BiH je marca znašala rekordnih 10,2 odstotka, so pokazali podatki državnega urada za statistiko. S tem je imela najvišjo stopnjo inflacije v regiji: na Hrvaškem je letna stopnja inflacije marca znašala 7,3 odstotka, v Srbiji 9,1 odstotka, v Sloveniji pa 5,4 odstotka.

Lažna obvestila o bombah v Srbiji prišla iz več držav, tudi Slovenije

Srbska policija je odkrila 19 elektronskih naslovov, s katerih so v minulih dneh prišle grožnje o bombah v več sto šolah in drugih ustanovah v Srbiji, zlasti Beogradu. Osem groženj je prišlo iz Poljske, štiri iz Gambije, po dve iz Irana in Nigerije ter po ena iz Ukrajine, Slovenije in Rusije, so sporočili s srbskega pravosodnega ministrstva.

V nesreči avtobusa v Avstriji več poškodovanih

V Avstriji se je ponoči zgodila prometna nesreča, v kateri je bil udeležen avtobus na poti iz Kosova v Nemčijo. Od 28 ljudi na krovu so bili po navedbah policije trije huje poškodovani, 16 pa je bilo laže poškodovanih. Vsi potniki so bili iz Kosova, namenjeni pa v različna mesta v Nemčiji.

Putin naj bi zaradi neuspehov razrešil visoke vojaške poveljnike

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi zaradi neuspehov v vojni z Ukrajino razrešil več visokih vojaških poveljnikov. Med njimi naj bi bil poveljnik črnomorske flote Igor Osipov, ki je aprila izgubila svojo glavno ladjo Moskvo, ugotavlja današnje obveščevalno poročilo britanskega ministrstva za obrambo.

Elon Musk napovedal, da bo volil republikance
Elon Musk napovedal, da bo volil republikance
Več primerov okužb z opičjimi kozami v Evropi in Severni Ameriki
Več primerov okužb z opičjimi kozami v Evropi in Severni Ameriki
Bruselj predlaga dodatno pomoč Ukrajini v višini do devet milijard evrov

Evropska komisija v luči prizadevanj za pomoč in obnovo Ukrajini pri soočanju s posledicami ruske invazije predlaga novo izredno makrofinančno pomoč v višini do devet milijard evrov, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. EU ima po njenem prepričanju odgovornost in strateški interes pri vodenju obnove Ukrajine.