Svet
V ZDA rekordna predčasna udeležba na volitvah
V ZDA rekordna predčasna udeležba na volitvah

V ZDA je do nedelje po poročanju ameriške medijske mreže CNN in drugih medijev predčasno volilo že skoraj 59 milijonov ljudi, kar je več kot leta 2016 v celotnem predčasnem ciklu, ki ponekod traja vse do 1. novembra. Američani lahko predčasno volijo po pošti ali osebno, odvisno od posamezne zvezne države. Demokrati zaenkrat prekašajo republikance.

Kitajska, 1,4-milijardna država, v kateri virusa ni
Kitajska, 1,4-milijardna država, v kateri virusa ni

Vojko Bratina, 51-letni Goričan, se je lani oktobra po več kot desetletnih izkušnjah v Bruslju kot funkcionar Evropske komisije in njenih izvršilnih agencij preselil v kitajsko prestolnico. Zaposlen je na delegaciji Evropske unije (EU), skrbi pa za sodelovanje med Kitajsko in EU pri skupnih znanstvenih in tehnoloških projektih.

Sanchez znova razglasil izredne razmere za celotno Španijo

Španski premier Pedro Sanchez je danes zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa znova razglasil izredne razmere za celotno državo. Uvedli bodo tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro. Ukrepi bodo v veljavi predvidoma pol leta.

Umrl hrvaški intelektualec Slaven Letica

V Zagrebu je v 74. letu starosti po dolgi bolezni umrl hrvaški sociolog, univerzitetni profesor, politik in publicist Slaven Letica. Letica je bil med drugim svetovalec prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Erdogan znova verbalno napadel Macrona
Erdogan znova verbalno napadel Macrona
Nekdanjemu dirkaču F1 umorili očeta

Nekdanjemu dirkaču v formuli 1, Rusu Vitaliju Petrovu, so v domovini v soboto umorili očeta, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Enainšestdesetletni Aleksander Petrov naj bi bil žrtev politično motiviranega atentata. Vse okoliščine umora za zdaj še niso pojasnjene.

Kitajski milijarderji letos z rekordnim povečanjem premoženja
Kitajski milijarderji letos z rekordnim povečanjem premoženja
Španska vlada razmišlja o ponovni razglasitvi izrednih razmer zaradi covida-19

Španska vlada razmišlja o ponovni razglasitvi izrednih razmer za vso državo zaradi širjenja novega koronavirusa. V madridski regiji se medtem izteka delna karantena, a začenjajo veljati nove omejitve.

Na Poljskem se nadaljujejo protesti proti odločitvi sodišča v prid zaostritvi zakona o splavu

Na ulicah poljskih mest se je danes tretji dan zapored zbralo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo četrtkovi odločitvi ustavnega sodišča, da je umetna prekinitev nosečnosti zaradi deformacij zarodka neskladna z ustavo.

V Srbiji in BiH nova dnevna rekorda okužb s koronavirusom
V Srbiji in BiH nova dnevna rekorda okužb s koronavirusom
Trump vse manjši magnet za ameriške gledalce, Biden pa to nikoli ni bil

Drugo in hkrati zadnje televizijsko soočenje ameriških predsedniških kandidatov v Nashvillu si je v četrtek ogledalo 63 milijonov gledalcev, kar je 14 odstotkov ali več kot 13 milijonov manj kot prvo soočenje, ki je med republikanskim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in demokratom Josephom Bidnom potekalo konec septembra v Clevelandu.

Z novim koronavirusom okužen tudi poljski predsednik Duda

Poljski predsednik Andrzej Duda je okužen z novim koronavirusom, je davi na Twitterju sporočil njegov tiskovni predstavnik Blazej Spychalski. Dodal je, da se 48-letni predsednik počuti dobro in da so v stalnih stikih z zdravniki.