Svet
Audiju v Nemčiji zaradi škandala z dizelskimi vozili 800 milijonov evrov kazni
Audiju v Nemčiji zaradi škandala z dizelskimi vozili 800 milijonov evrov kazni

Avtomobilski proizvajalec Audi, ki je del Volkswagnove skupine, ne bo izpodbijal 800 milijonov evrov kazni, ki so mu jo zaradi manipulacij z izpusti dizelskih agregatov izrekli nemški organi, sporočilo Volkswagna povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zvezni sodnik zavrgel tožbo Stormy Daniels proti Donaldu Trumpu
Zvezni sodnik zavrgel tožbo Stormy Daniels proti Donaldu Trumpu

Zvezni sodnik v Los Angelesu James Otero je v ponedeljek zavrgel tožbo pornografske igralke Stormy Daniels proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Sodnik je odločil, da je predsednik pač podal malce pretirano izjavo, ko jo je označil za prevarantko.

Madžarska vlada z univerz preganja študije spola

Madžarska desničarska vlada je prepovedala študije spola na univerzah. Vladni odlok, ki ga je podpisal premier Viktor Orban, namreč črta ta študijski program s seznama na Madžarskem dopuščenih magistrskih študijev, je v ponedeljek zvečer poročal madžarski portal 444.hu.

Umrl je soustanovitelj Microsofta Paul Allen

Za posledicami raka je v ponedeljek v starosti 65 let umrl soustanovitelj Microsofta Paul Allen. Za rakom se je najprej zdravil že leta 1983, ko je odstopil s položaja izvršnega podpredsednika podjetja, ki ga je ustanovil skupaj z Billom Gatesom leta 1975 v Novi Mehiki.

Primer Hašodži: Turčija preiskuje prostore savdskega konzulata

Turški preiskovalci so popoldne prispeli v prostore konzulata Savdske Arabije v Istanbulu, kjer je v začetku oktobra izginil savdski novinar in kritik režima Džamal Hašodži. Turškim preiskovalcem so se pridružili tudi savdski kolegi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Volitve na Bavarskem zatresle tudi koalicijo v Berlinu

Po poraznem rezultatu Krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD) na deželnih volitvah na Bavarskem se trese vlada v Berlinu. Kar dve tretjini velike koalicije sta utrpeli resni izgubi, Krščansko-demokratsko unijo (CDU) pa čaka preizkus konec oktobra v Hessnu. Predvsem pri SPD za vse krivijo vodjo CSU Horsta Seehoferja.

Na glavni železniški postaji v Kölnu ni več nevarnosti zaradi ugrabitelja
Na glavni železniški postaji v Kölnu ni več nevarnosti zaradi ugrabitelja
Trump priznal podnebne spremembe, a ne kot človeško delo

Ameriški predsednik Donald Trump je v intervjuju, ki je bil objavljen v nedeljo, priznal obstoj podnebnih sprememb. Še naprej pa ne priznava, da bi bile te posledica človeških dejanj.

Na Hrvaškem več kot 400 žensk potrdilo travmatične izkušnje v bolnišnicah
Na Hrvaškem več kot 400 žensk potrdilo travmatične izkušnje v bolnišnicah
V poplavah na jugu Francije najmanj šest mrtvih

V dolini reke Aude na jugu Francije je zaradi obilnega deževja in poplav, ki so ponoči prizadele to območje, umrlo najmanj šest ljudi.

Po treh letih odprli glavni mejni prehod med Sirijo in Jordanijo

Po več kot treh letih so danes odprli glavni mejni prehod med Sirijo in Jordanijo. Mejni prehod Džaber oziroma Nasib, kot ga imenujejo v Siriji, je predstavljal glavno trgovsko pot z Jordanijo in zalivskimi državami, preden so ga aprila 2015 zavzeli sirski uporniki in ga je Aman popolnoma zaprl.

Voditelja ruske opozicije Navalnega izpustili iz zapora

V Rusiji so danes izpustili na prostost voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki je bil zaradi organiziranja opozicijskih protestov skupno 50 dni v zaporu.