Svet
Zelenski: Ukrajina zahteva članstvo v Natu, s Putinom se ne bo pogajala
Zelenski: Ukrajina zahteva članstvo v Natu, s Putinom se ne bo pogajala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je ruski voditelj podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Vladimir Putin.

Ministri za energetiko EU dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo
Ministri za energetiko EU dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli politični dogovor o ukrepih za soočanje z energetsko draginjo. Ti med drugim vključujejo obvezno znižanje porabe elektrike in omejitev prihodkov energetskih podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina.

Na protestih v Iranu po navedbah Amnesty International ubitih 52 ljudi

Na protestih, ki so izbruhnili v Iranu po smrti Mahse Amin, je umrlo 52 ljudi, več sto jih je bilo ranjenih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International. Iranski državni mediji sicer poročajo o več kot 40 mrtvih.

ZDA zaradi priključitve ukrajinskih regij napovedale nove sankcije proti Rusiji

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da je priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji v nasprotju za mednarodnim pravom. ZDA so zato napovedale nove sankcije proti Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin domnevno sabotažo plinovodov označil za mednarodni terorizem

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom uhajanje plina na plinovodih Severni tok označil za mednarodni terorizem. Ruske oblasti menijo, da za sabotažo plinovodov stojijo ZDA. Turški predsednik je medtem Putina pozval k zmanjšanju napetosti v Ukrajini.

Orkan Ian na Floridi terjal več smrtnih žrtev

Orkan Ian, ki je ameriško zvezno državo Florida prizadel v sredo, je terjal tudi smrtne žrtve, a guverner Ron DeSantis v četrtek še ni mogel potrditi števila. Ameriški mediji na podlagi poročil lokalnih oblasti poročajo o najmanj 12 smrtnih žrtvah.

Putin ukrajinski regiji Zaporožje in Herson priznal kot neodvisni
Putin ukrajinski regiji Zaporožje in Herson priznal kot neodvisni
Biden odločno zavrnil možnost priznanja ruskih zahtev po ukrajinskem ozemlju
Biden odločno zavrnil možnost priznanja ruskih zahtev po ukrajinskem ozemlju
Putin: Zahod je pripravljen vsako državo "vreči pod avtobus"

Konflikti v državah nekdanje Sovjetske zveze, vključno z Ukrajino, so posledica njenega razpada, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je s prstom pokazal na Zahod in dejal, da je ta pripravljen vsako državo "vreči pod avtobus" in iz nje narediti gojišče kriz, kar smo po njegovih besedah videli že velikokrat.

Pjongjang izstrelil novo balistično raketo

Pjongjang je izstrelil dve balistični raketi, kar je že tretja tovrstna izstrelitev v petih dneh, so sporočili iz Seula. Do izstrelitve je prišlo le nekaj ur po odhodu ameriške podpredsednice Kamale Harris, ki si je danes med obiskom Južne Koreje ogledala tudi močno utrjeno mejo med to državo in njeno severno sosedo.

Kraljica Elizabeta II. umrla zaradi starosti
Kraljica Elizabeta II. umrla zaradi starosti
BBC napoveduje ukinitev skoraj 400 delovnih mest

Britanska medijska mreža BBC je napovedala, da bo pri njihovi enoti za mednarodne storitve BBC World Service delo izgubilo skoraj 400 zaposlenih. Ukinitve delovnih mest so del 500 milijonov funtov težkega programa krčenja stroškov in prehoda na digitalne platforme. Enota mednarodnih storitev mora privarčevati 28,5 milijona funtov.