Svet
Greta: Vse, kar slišimo od voditeljev, je “bla, bla, bla”
Greta: Vse, kar slišimo od voditeljev, je “bla, bla, bla”

“Hočemo podnebno pravičnost - in hočemo jo takoj!” je na podnebni konferenci mladih v Milanu poudarila podnebna aktivistka Greta Thunberg. Trend naraščanja izpustov toplogrednih plinov je po njenem mnenju mogoče obrniti, a bodo potrebni drastični ukrepi. Namesto praznih besed potrebujemo dejanja, je dejala.

Biden prejel poživitveni odmerek cepiva Pfizer
Biden prejel poživitveni odmerek cepiva Pfizer

Ameriški predsednik Joe Biden se je v ponedeljek pred kamerami cepil s poživitvenim tretjim odmerkom cepiva Pfizer, potem ko je prvega prejel decembra lani, drugega pa januarja letos. 78-letni Biden spada med tiste, ki so po odločitvi ameriških zdravstvenih oblasti upravičeni do poživitvenega odmerka.

Na Švedskem v eksploziji ranjenih najmanj 20 ljudi

Danes zgodaj zjutraj je v stanovanjski stavbi v švedskem mestu Göteborg odjeknila eksplozija, v kateri je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, od tega šest huje, je sporočila švedska policija. Vzrok eksplozije, ki je v stavbi povzročila požar, še ni znan.

V Rusiji ponovno rekordno število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 852 bolnikov s covidom, kar je nov dnevni rekord od začetka epidemije. Število smrtnih žrtev v Rusiji narašča, saj se v državi širi nalezljiva različica novega koronavirusa delta, medtem ko cepljenje proti covidu-19 napreduje zelo počasi.

Območje brez ideologije LGBTIQ razveljavile še tri poljske regije

Po grožnji z izgubo evropskih sredstev so t. i. območje brez ideologije LGBTIQ razveljavile še tri poljske regije. Skupaj so to storile štiri od petih regij, od katerih je to zahtevala Evropska komisija.

Kreto stresel močan popotresni sunek

Grški otok Kreto je po ponedeljkovem potresu jakosti 5,8, ki je terjal najmanj eno življenje in povzročil veliko gmotno škodo, davi stresel močan popotresni sunek. Po podatkih atenskega inštituta za geodinamiko je imel moč 5,3. Ta med turisti zelo priljubljen sredozemski otok bo sicer danes obiskal grški premier Kiriakos Micotakis.

Severna Koreja znova izstrelila raketo

Severna Koreja je po navedbah južnokorejske vojske danes izstrelila raketo kratkega dosega. Po navedbah japonskega obrambnega ministrstva se zdi, da je šlo za balistično raketo. V Južni Koreji in ZDA so bili kritični do Pjongjanga, ta pa je branil svojo pravico do nacionalne obrambe.

Skupina Istrabenz plini odprla novo polnilnico tehničnih plinov v Srbiji
Skupina Istrabenz plini odprla novo polnilnico tehničnih plinov v Srbiji
V Veliki Britaniji panično nakupovanje goriva
V Veliki Britaniji panično nakupovanje goriva
Močan potres stresel Kreto
Močan potres stresel Kreto
Na referendumu v San Marinu za legalizacijo splava

Na referendumu v San Marinu so v nedeljo volilci s približno 77 odstotki podprli legalizacijo umetne prekinitve nosečnosti. Medtem ko je bila doslej popolnoma prepovedana, bo po novem dovoljena do 12. tedna nosečnosti, kasneje pa le v primeru ogroženosti matere ali hudih nepravilnosti zarodka.

V Nemčiji tesna zmaga socialdemokratov pred konservativno unijo
V Nemčiji tesna zmaga socialdemokratov pred konservativno unijo