Svet
V Bruslju nastaja novinarsko središče 16 evropskih tiskovnih agencij, tudi STA
V Bruslju nastaja novinarsko središče 16 evropskih tiskovnih agencij, tudi STA

Evropska komisija je danes napovedala oblikovanje evropskega novinarskega središča v Bruslju, v okviru katerega bo sodelovalo šestnajst evropskih tiskovnih agencij, tudi Slovenska tiskovna agencija (STA). Projekt, s katerim naj bi okrepili evropski informacijski prostor, bo financiran tudi z evropskimi sredstvi.

Peru stresel silovit potres z magnitudo 7,5
Peru stresel silovit potres z magnitudo 7,5

Severni del Peruja je danes stresel silovit potres z magnitudo 7,5. Po podatkih perujskega geofizikalnega inštituta je imel žarišče okoli 100 kilometrov vzhodno od mesta Santa Maria de Nieva v Amazoniji na globini 131 kilometrov. Po doslej zbranih podatkih sta bila v potresu poškodovana dva človeka, povzročil je tudi precejšnjo gmotno škodo.

Jack Dorsey odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja Twitterja

Glavni izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je kmalu po objavi televizije CNBC o njegovem skorajšnjem odstopu s položaja novico potrdil in sporočil, da je odstopil. Na položaju ga je že zamenjal glavni tehnološki direktor podjetja Parag Agrawal. Dorsey ostaja v upravnem odboru do konca mandata leta 2022.

V neurju v Istanbulu več mrtvih, zaprli tudi Bosporsko ožino

Neurje v turškem Istanbulu je danes zahtevalo najmanj štiri življenja, še 19 ljudi pa je bilo poškodovanih. Ob tem so morali zapreti ladijski promet skozi Bosporsko ožino, ki je edina morska povezava med Sredozemskim in Črnim morjem.

Južnoafriška znanstvenica: Omikron izvira iz Bocvane

Po prvih ugotovitvah nova različica novega koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, male države na jugu Afrike, je danes na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD.

BioNTech, Moderna in drugi se že pripravljajo na prilagajanje cepiv proti covidu-19

Nemški proizvajalec cepiv BioNTech ob raziskovanju nove koronavirusne različice omikron že dela na prilagoditvi svojega cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja skupaj s Pfizerjem. Gre za preventivni ukrep, saj ne želijo izgubiti časa, če bo prilagoditev cepiva nujna, so sporočili. O prilagoditvi cepiv že razmišljajo tudi drugi proizvajalci.

Švedski parlament za premierko znova potrdil Anderssonovo

Švedski parlament je danes za novo premierko znova potrdil socialdemokratko Magdaleno Andersson, potem ko je v sredo nekaj ur po izvolitvi odstopila. Švedska bo z njenim imenovanjem prvič dobila žensko na čelu vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Južni Afriki pričakujejo strmo rast okužb

V Južni Afriki do konca tedna pričakujejo skokovit porast okužb s koronavirusom, k čemur naj bi prispevala tudi različica omikron. Kljub temu ni razloga za paniko, odkritje nove različice pa ni presenetljivo, je na tiskovni konferenci ministrstva za zdravje sporočil južnoafriški epidemiolog Salim Abdul Karim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO: Omikron globalno predstavlja zelo visoko tveganje

Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja “zelo visoko” globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica, poročajo tuje tiskovne agencije.

Omikron tudi na Češkem in v Avstraliji, Izrael zapira meje za vse tujce
Omikron tudi na Češkem in v Avstraliji, Izrael zapira meje za vse tujce
V Srbiji protestniki blokirali več prometnic

Protestniki so danes popoldne začasno blokirali več prometnic v Srbiji, med drugim avtocesto Beograd-Niš. Protestirali so proti spremembam zakonov o razlastitvi ter o referendumu in ljudski iniciativi, ki bodo po njihovem mnenju olajšale investicijo Ria Tinta v rudnik litija na zahodu Srbije, ki da bo okoljsko sporna.

V Veliki Britaniji potrdili dva primera različice omikron

Velika Britanija je danes sporočila, da so v državi potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron. Oba primera sta povezana s potovanjem na jug Afrike.