Svet
Libanonski predsednik pri eksploziji v Bejrutu nakazal na možnost napada iz tujine
Libanonski predsednik pri eksploziji v Bejrutu nakazal na možnost napada iz tujine

Libanonski predsednik Michel Aoun je danes nakazal, da bi bila lahko torkova eksplozija v Bejrutu, ki je po zadnjih podatkih zahtevala več kot 150 življenj, tudi posledica raketnega napada iz tujine. Zavrnil je mednarodno preiskavo. Združeni narodi želijo medtem zagotoviti pomoč za Libanon, kjer so v četrtek izbruhnili protivladni protesti.

Trump z izvršnim ukazom za prepoved Tiktoka in Wechata
Trump z izvršnim ukazom za prepoved Tiktoka in Wechata

Ameriški predsednik Donlad Trump je izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent. Odlok bo v veljavi čez 45 dni, aplikaciji pa bosta lahko ostali na voljo, če bosta prešli v roke ameriških lastnikov. Tiktok je zaradi tega že napovedal uporabo vseh pravnih sredstev.

Francijo zajel vročinski val

Francijo je zajel vročinski val s temperaturami do 42 stopinj Celzija. Francoski vremenoslovci so zaradi visokih temperatur za devet departmajev, tudi prestolnico Pariz, danes popoldne razglasili najvišje opozorilo. Še posebej vroče je na jugovzhodu države.

V BiH in Srbiji več kot 270 okužb s koronavirusom

V BiH so v zadnjih 14 urah potrdili 282 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še devet bolnikov s covidom-19. V Srbiji je 276 novih okužb, umrlo je še pet bolnikov.

V indijskem pristanišču shranjenih skoraj 700 ton amonijevega nitrata

V pristanišču indijskega mesta Chennai je že od leta 2015 shranjenih skoraj 700 ton amonijevega nitrata, ki naj bi povzročil torkovo eksplozijo v libanonski prestolnici Bejrut, so danes potrdile indijske oblasti. Zagotovile so, da je amonijev nitrat varno shranjen.

V Nemčiji največ novih okužb s koronavirusom od začetka maja

V Nemčiji so v zadnjem dnevu znova zabeležili več kot 1000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V četrtek so okužbo potrdili pri 1147 ljudeh, kar je največ od začetka maja. Zdravstveni minister Jens Spahn zagotavlja, da lahko tolikšno število njihov zdravstveni sistem normalno obravnava.

V Bejrutu po eksploziji izbruhnili protesti

V Bejrutu so po siloviti eksploziji, ki je v torek razdejala mesto, pozno v četrtek izbruhnili protesti. Prišlo je tudi do spopadov med policisti in protestniki, ki v zadnjih dogodkih vidijo dokončni dokaz nesposobnosti oblasti. Policisti so proti zbranim uporabili solzivec, več ljudi je bilo poškodovanih.

V danski klavnici 120 okuženih z novim koronavirusom

Iz danskega mesnopredelovalnega podjetja Danish Crown so danes sporočili, da so v eni od klavnic potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 120 zaposlenih. Gre za klavnico v kraju Ringsted, ki je kakih 60 kilometrov oddaljen od Koebenhavna. 50 primerov okužbe pa so potrdili tudi v neki belgijski klavnici.

Na Finskem pospešeno raste število okužb z novim koronavirusom

Na Finskem se pospešeno širi novi koronavirus, so danes posvarile oblasti. Povečala se je namreč stopnja reprodukcije okužbe. Obenem je finska vlada danes z zelenega seznam držav umaknila Belgijo, Nizozemsko in Andoro, potem ko so tam zabeležili skokovit porast okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V BiH in Srbiji znova več kot 260 okužb z novim koronavirusom

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 299 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je sedem bolnikov. V Bosni in Hercegovini pa so potrdili 262 novih okužb, poročajo tuje tiskovne agencije. Podobno je bilo že v sredo, ko so potrdili po več kot 250 novih okužb. V Severni Makedoniji so medtem potrdili 113 novih okužb, na Kosovu pa 196.

Od sobote v Nemčiji obvezno koronavirusno testiranje za vse z rizičnih območij

V boju proti širjenju novega koronavirusa bodo v Nemčiji v soboto uvedli obvezno testiranje na novi koronavirus za vse, ki se bodo vrnili z rizičnih območij, je danes napovedal minister za zdravje Jens Spahn. Prostovoljno in brezplačno testiranje je sicer na voljo že od prejšnjega tedna.

V Avstriji znova več kot 100 novih okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah prvič ta mesec zabeležili več kot sto novih primerov novega koronavirusa. Potrdili so jih 130, od tega več kot polovico na Dunaju, kažejo danes objavljeni podatki avstrijskih oblasti. So pa okužbo potrdili tudi v enem od samostanov na Solnograškem, zaradi česar so vsi preostali menihi v karanteni.