Svet
Hrvaška namerava olajšati pridobitev državljanstva
Hrvaška namerava olajšati pridobitev državljanstva

Hrvaška vlada je sprejela spremembe zakona o hrvaškem državljanstvu, s katerimi nameravajo olajšati pridobitev državljanstva za pripadnike hrvaškega naroda v drugih državah ter hrvaške izseljence in njihove potomce. Iz pogojev za pridobitev državljanstva so izločili znanje hrvaškega jezika.

Policija usmrtila napadalca iz Strasbourga
Policija usmrtila napadalca iz Strasbourga

Francoska policija je izsledila in usmrtila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta, je potrdil francoski notranji minister Christophe Castaner. Našli so ga v strasbourški četrti Neudorf, nato pa je prišlo do streljanja.

V Budimpešti novi protivladni protesti

Pred madžarskim parlamentom v Budimpešti so v petek zvečer tretji dan zapored potekali protesti proti vladi premierja Viktorja Orbana. V nasprotju z dnevom prej so bili protesti večinoma mirni. Proteste je sprožila v sredo sprejeta nova delavska zakonodaja, ki med drugim zvišuje dovoljeno število nadur z 250 na 400.

Kosovski parlament potrdil zakone o preoblikovanju varnostnih sil v vojsko

Kosovski parlament je danes potrdil preoblikovanje varnostnih sil v vojsko. Poslanci v Prištini so soglasno sprejeli vse tri zakone, po katerih bodo varnostne sile, doslej dejavne le ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih, dobile dodatne pristojnosti.

Sneg in veter ovirata promet na Hrvaškem in v BiH

Zaradi močnega vetra in snega med notranjostjo Hrvaške in Reko za tovornjake s prikolicami in vlačilce s priklopniki ni odprte nobene ceste, je sporočil hrvaški avto-klub (Hak). Njihovi kolegi iz Bosne in Hercegovine pa so opozorili, da sneg ovira promet v večjem delu BiH, posebej na severu in v osrednjem delu države.

Ameriški senat krivdo za Hašodžijev umor soglasno pripisal savdskemu princu bin Salmanu

Ameriški senat je v četrtek soglasno potrdil resolucijo, ki savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu pripisuje odgovornost za umor novinarja Washington Posta savdskega rodu Džamala Hašodžija. Večina senatorjev je glasovala tudi za resolucijo za odvzem podpore savdski vojni v Jemnu.

Irski parlament glasoval za umetno prekinitev nosečnosti

Irski parlament je v četrtek sprejel zakonodajo, ki prvič v zgodovini države dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti. Premier Leo Varadkar je v odzivu dejal, da gre za zgodovinski trenutek. Odločitev parlamenta sledi rezultatu letošnjega referenduma.

Britanski glasbeniki zahtevajo alternativo za brexit

Izstop Velike Britanije iz EU bo udaril tudi glasbeno industrijo v Veliki Britaniji, v odprtem pismu, ki ga je objavila iniciativa Music4EU, opozarjajo nekateri glasbeniki, med njimi Annie Lennox, Paloma Faith in Billy Bragg. Zahtevajo alternativo za brexit, piše The Guardian.

Pred madžarskim parlamentom nasilni protesti proti novi delavski zakonodaji
Pred madžarskim parlamentom nasilni protesti proti novi delavski zakonodaji
Kosovo naj bi v petek stopilo na pot lastne vojske
Kosovo naj bi v petek stopilo na pot lastne vojske
Britanski parlament bo o dogovoru o brexitu glasoval januarja

Britanski poslanci bodo o dogovoru o brexitu glasovali januarja, je razvidno iz dnevnega reda, ki ga je danes objavila predsednica spodnjega doma britanskega parlamenta Andrea Leadsom. Poslanci bodo prihodnji teden obravnavali druge zakone, nato pa bodo do 7. januarja na počitnicah.

Berlusconi bo prihodnje leto kandidiral za evropskega poslanca

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je sporočil, da se bo prihodnje leto potegoval za mandat evropskega poslanca. V sredo zvečer je dejal, da je zelo verjetno, da bo na volitvah v Evropski parlament nastopil v vseh volilnih okrajih v Italiji.