Svet
Avstrijska vlada s 300 milijoni evrov na pomoč organizatorjem dogodkov
Avstrijska vlada s 300 milijoni evrov na pomoč organizatorjem dogodkov

Avstrijska vlada bo namenila 300 milijonov evrov za pomoč organizatorjem dogodkov. Ta sektor so pandemija covida-19 in številni z njo povezani omejitveni namreč ukrepi močno prizadeli. Država bo tako priskočila na pomoč organizatorjem sejmov, kongresov ali kulturnih dogodkov v primeru odpovedi prireditve ali močno okrnjene izvedbe.

Število smrtnih žrtev strmoglavljenja letala v Ukrajini naraslo na 25
Število smrtnih žrtev strmoglavljenja letala v Ukrajini naraslo na 25

V strmoglavljenju vojaškega letala na vzhodu Ukrajine je v petek po zadnjih podatkih umrlo 25 ljudi, dva človeka sta preživela, so pozno v petek sporočile oblasti v Kijevu. Vzrok strmoglavljenja še vedno ni znan.

V Gorskem Karabahu izbruhnili spopadi

V Gorskem Karabahu so znova izbruhnili srditi spopadi med sprtima stranema. Azerbajdžan je sporočil, da je sprožil veliko "protiofenzivo" proti armenskim separatistom, ti pa trdijo, da so sestrelili dva azerbajdžanska vojaška helikopterja. Poročajo tudi o mrtvih. V Armeniji in Gorskem Karabahu so razglasili vojno stanje in splošno mobilizacijo.

Belorusi po zaprisegi Lukašenka znova na ulicah

Na ulicah beloruskih mest se danes znova zbirajo protestniki, ki ne priznavajo zmage predsednika Aleksandra Lukašenka na avgustovskih volitvah in zahtevajo njegov odstop. Policija je pred začetkom zborovanja, h kateremu je pozvala beloruska opozicija, v prestolnici Minsk aretirala več ljudi.

Neurje pustošilo po Italiji, v Avstriji sneg

Italijo je v petek prizadelo hudo neurje. Najhuje je bilo v deželah Lombardija in Toskana, kjer so se vrstili poplave in zemeljski plazovi. Umrla je najmanj ena oseba, več je bilo poškodovanih. Iz Avstrije medtem poročajo o snegu, ki je prekril tudi več gorskih dolin, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Franciji nova aretacija po petkovem terorističnem napadu

Francoska policija je, kot je danes sporočil neimenovan pravosodni vir, pridržala še nekdanjega sostanovalca moškega, ki so ga v petek aretirali zaradi napada z nožem v središču Pariza, v bližini nekdanjega sedeža tednika Charlie Hebdo. Enega od sedmih moških, aretiranih v povezavi z napadom v petek, so medtem izpustili, je še povedal vir.

Švica uvedla obvezno karanteno za potnike iz 15 držav, tudi iz Slovenije
Švica uvedla obvezno karanteno za potnike iz 15 držav, tudi iz Slovenije
V strmoglavljenju vojaškega letala v Srbiji umrla pilota

V Srbiji je danes strmoglavilo vojaško letalo mig-21. V nesreči, ki se je zgodila na zahodu države, sta umrla oba pilota. Vzrok nesreče, v kateri je bil huje poškodovan tudi lastnik dvorišča, na katerega je strmoglavilo letalo, še ni znan. Preiskava okoliščin nesreče že poteka.

Na Poljskem potrdili rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Kot so danes sporočile pristojne poljske oblasti, so potrdili 1587 okužb. Dan prej 1136. Na Poljskem v zadnjih dneh število novih okužb vztrajno narašča.

Jezero na Kosovu naj bi poimenovali po predsedniku ZDA Trumpu
Jezero na Kosovu naj bi poimenovali po predsedniku ZDA Trumpu
V napadu z nožem v središču Pariza več ranjenih
V napadu z nožem v središču Pariza več ranjenih
V Rio de Janeiru zaradi koronavirusa preložili karneval

Zaradi pandemije covida-19 so organizatorji za nedoločen čas preložili svetovno znani karneval v Rio de Janeiru, ki naj bi tradicionalno potekal februarja prihodnje leto. Po letu 1912 bo to prva preložitev največjega karnevala na svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.