Plus
Težka sapa zahteva čim prej zdravljenje
Težka sapa zahteva čim prej zdravljenje

Težka sapa, težave z dihanjem med hitrejšo hojo, težave z dihanjem pri premagovanju stopnic in napadi kašlja so lahko znaki za kronično obstruktivno pljučno bolezen, ki jo zdravniki označujejo s kratico KOPB. Te bolnike ozavešča, združuje in povezuje aktivno Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. V sezoni kurjenja, ko je zrak še dodatno onesnažen in zato škodljiv za dihala, ljudi s takšnimi težavami pozivajo, naj se odpravijo na zdravniški pregled in meritev pljučne funkcije. Tudi zdravniki omenjajo, da je KOPB resna bolezen, ki jo je treba ustrezno zdraviti.

Zdravje
Kar gre skozi dimnik, preide v pljuča
Zdravje
Kar gre skozi dimnik, preide v pljuča

Smog, megla in nizek zračni tlak pozimi vplivajo na zdravje ljudi, zlasti bolj občutljivih in kroničnih bolnikov. Onesnažen zrak je pozimi pogostejši pojav kot sicer. Škodljivi delci v ozračju pa so vzrok za veliko obolenj. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so o tem pripravili nekaj koristnih informacij in nasvetov za čas kurilne sezone.

Kamnita čipka
Sobota
Kamnita čipka

Zmeraj so me pritegovale. Bodisi v bežnem mimovozečem pogledu, za hip ulovljenem v sive zidove, ki so že v naslednjem kadru zdrsnili nazaj v svojo okamenelost, bodisi na neskončnih potepih po ljubi mi pokrajini, v odkrivanju podirajočih se, oškrbljenih in z grmovjem poraščenih ostankov, ki so se pogovarjali z nebom in z menoj. Kraške hiške. Majhne in kamnite zlahka kljubujejo burji, človeku pač ne.