Plus
Sergio Tavčar: “Luka Dončić je kot Toni Kukoč”
Sergio Tavčar: “Luka Dončić je kot Toni Kukoč”

Sergia Tavčarja športnim zanesenjakom ni treba posebej predstavljati. Njegovi prenosi s koprske televizije so jugoslovansko košarko v 70-ih in 80-ih letih približali tudi našim zahodnim sosedom Italijanom. Ob akcijah Krešimirja Ćosića, Dražena Dalipagića, Dražena Petrovića, Tonija Kukoča in drugih so imeli kaj videti in slišati. Slovenski košarkarski pečat je bil že v nekdanji državi močan, lani pa so slovenski košarkarji zvezdne trenutke dosegli z naslovom evropskega prvaka. Košarkarski razvoj dogodkov na stari celini pa ne obeta nadaljevanja slovenske pravljice.

7. Val
Rut in Tirolce povezujejo 800-letne skupne korenine
7. Val
Rut in Tirolce povezujejo 800-letne skupne korenine

Več stoletij stara lipa, Rihtarjev meč iz leta 1414 in ostanki značilne govorice s slekanjem po 800 letih pričajo o naselitvi Tirolcev na območju zgornje Baške grape. Skupne korenine bodo potomci počastili na jutrišnjem srečanju v Rutu. Delegacijo iz občine Innichen bodo pričakali pod najstarejšo slovensko lipo, pod katero so skupni predniki, vaški poglavarji in sodniki rihtarji v maniri soodločanja usmerjali razvoj in delili pravico.

Nabrežinske ribiče so omenjali že v 16. stoletju
7. Val
Nabrežinske ribiče so omenjali že v 16. stoletju

Ribiška družina Caharija iz Nabrežine je s Slovenskim etnografskim muzejem povezana že od leta 1947, ko mu je podarila svojo čupo Marijo. Ta je danes edini v celoti ohranjeni morski deblak, kakršne so uporabljali slovenski ribiči med Trstom in Timavo. Sedaj pa Caharijevi v muzeju predstavljajo več sto z ribiškim življenjem povezanih predmetov, ki jih ohranjajo že pet generacij.