Plus
Bufolin gre na prvenstvo v Pariz
Bufolin gre na prvenstvo v Pariz

V Društvu Sommelier Slovenije so imeli v torek dva razloga za slavje: praznovali so 30 let delovanja in po štirih letih spet priredili državno prvenstvo v someljejskih znanjih in veščinah. Prvak je postal dosedanji podprvak Valentin Bufolin, vinski trgovec iz Šempetra pri Gorici, ki pa ima že precej let stalni naslov v Ljubljani.Sašo Dravinec

Kulinarika
Trst - brlog vohunov, ki je navdihnil številne filmarje
Sobota
Trst - brlog vohunov, ki je navdihnil številne filmarje

Po etapah v Ljubljani in Gorici sta se v ponedeljek v Trstu sklenila obsežen simpozij in filmska retrospektiva z naslovom Vzhod/Zahod, Meja skozi film in zgodovino 1945-1954, ki je s številnimi strokovnjaki s področja zgodovine in filma osvetlila zelo burno obdobje v našem obmejnem prostoru. Med bolj zanimivimi, ležernejšimi dogodki je bil tudi vodeni ogled po poteh vohunskih filmov, ki so jih snemali v Trstu v omenjenem obdobju. Da, Trst je bil v teh letih eno od najbolj vročih mest za vohune, ki so, kot kaže, navdihnili tudi številne filmske avtorje.

Štorje sz škrinje (22): Iz ust none Vance se je svetilo
Sobota
Štorje sz škrinje (22): Iz ust none Vance se je svetilo

V okolici Krkavč, pravi legenda, je bil skrit zaklad, ki je v tamkajšnje kraje zvabil marsikaterega iskalca. To je bil starodavni simbol Istre - zlata koza. Po pripovedovanju domačinov naj bi zaklad našel župnik. Najdeno kozo naj bi prodal v Trstu in z denarjem zgradil novo, veliko cerkev, ki še dandanes stoji v Krkavčah.