Pri sosedih
Trst za en dan prestolnica Evropske unije in vrednot
Trst za en dan prestolnica Evropske unije in vrednot

Vstajenje Primorske se je v ulici Fabio Filzi, pred Narodnim domom v Trstu, razleglo, ko je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor iz svojega avtomobila vstopal v stavbo. Z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello sta dopolnila poslanstvo, za katerega menita, da je zgodovinsko. Ali je bil ponedeljek res dan, ki bo ostal zapisan v zgodovini? Odvisno od tega, kako in če bo politično seme rastlo.

Na Hrvaškem 1400 evrov kazni vinjeni slovenski voznici
Na Hrvaškem 1400 evrov kazni vinjeni slovenski voznici

Hrvaški policisti so v nedeljo v Omišlju na otoku Krku ustavili 41-letno slovensko državljanko med nepravilnim prehitevanjem kolone vozil. Slovenka ni imela vozniškega dovoljenja in je žalila policiste, izmerili pa so ji nekaj manj kot 2,1 promila alkohola v krvi. Sodnik za prekrške ji je prisodil 10.600 kun (1400 evrov) kazni.

Z roko v roki in v popolni tišini
Z roko v roki in v popolni tišini

Gledati poklon obeh predsednikov na fojbi v Bazovici in ob spomeniku bazoviškim junakom je bilo skoraj kot spremljati film. Pa ne le zato, ker sta se poglavarja obeh držav sredi kraške gmajne dvakrat prijela za roke z gesto, ki je bila hkrati ganljiva in dramatična. Ampak ker je vse minilo hitro ter ob strogem urniku v nekakšni odmaknjenosti. Ovire zaradi pandemije, strah pred izgredi in nekaj protokolarne nerodnosti so dejanju odvzeli pričakovani čustveni naboj.