Primorska
“Progo bi morali že zdavnaj zapreti!”
“Progo bi morali že zdavnaj zapreti!”

“To je gorska proga, načrtovana za dva do tri vlake dnevno in stotih vlakov vsak dan preprosto ne prenese. Zato me ta nesreča niti najmanj ne preseneča,” pravi Oskar Kocjančič iz Dola, ki se je kot gasilec vse življenje ukvarjal z železniško progo. Po torkovi nesreči so gasilci in delavci železnice včeraj do popoldneva prečrpavali kerozin iz petih nepoškodovanih cistern. V torek je kerozin iztekal eno uro samo zato, ker železničarji niso ozemljili proge.

Istra
Zdrava pitna voda pred gospodarskimi interesi
Istra
Zdrava pitna voda pred gospodarskimi interesi

“Na prvem mestu so ljudje, ki morajo imeti zdravo pitno vodo, in ne gospodarski interesi. Glavna naloga je zaščititi vodni vir, zato zahtevamo, da je sanacija mesta izlitja temeljita,” poudarja direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Oskrba z vodo za zdaj ni motena, občane pa poziva, naj bodo varčni z vodo. Pronicanje kerozina v podtalnico je neizogibno.

Občina je neomajna: Kontrada bo brez avtov
Goriška
Občina je neomajna: Kontrada bo brez avtov

Ko so stanovalci Kontrade v Kanalu izvedeli, da od 1. julija ne bodo več smeli parkirati avtomobilov pred svojimi durmi, jim je “dvignilo tlak”. Vendar vodilni na občini ostajajo neomajni: to dvorišče ne more več biti parkirišče.