7. Val
Pisani plenilec rib
Pisani plenilec rib

V času pandemije, ko smo bili zaradi ukrepov primorani ostajati v lastnih občinah, sem se zavedel, v kakšnem čudovitem okolju živimo. K sreči ima moja domača piranska občina poleg strunjanskih lagun in Sečoveljskih solin tudi dolino Dragonje, tako da sem lahko hodil na krajše izlete tudi na območje te reke, ki se na svoji poti izogne vsem krajem in naseljem.

Borut Štrukelj: “Cepljenje proti covid-19 bi lahko plačala država”
Borut Štrukelj: “Cepljenje proti covid-19 bi lahko plačala država”

Kako drugače začeti intervju s strokovnjakom na področju farmacije, kot z vprašanjem, ki tačas najbolj obremenjuje človeštvo. Kdaj bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu? In kdaj zdravilo? Kdaj bo konec epidemije? In ... Dr. Borut Štrukelj, farmacevt, eden največjih domačih strokovnjakov na področju farmakognozije in genskega inženiringa, sicer tudi predavatelj, strokovnjak za registracijo bioloških zdravil in še marsikaj, pravi, da je na prvem mestu varnost. Pred neučakanostjo. In pred učinkovitostjo.

Danilo Zavrtanik: “Če država financira slabo znanost, meče denar v smeti”
Danilo Zavrtanik: “Če država financira slabo znanost, meče denar v smeti”

Univerza v Novi Gorici je prva slovenska zasebna visokošolska ustanova in edina nedržavna univerza, ki je članica rektorske konference. V minulega četrt stoletja je univerza opravila pionirsko delo ter s svojo mednarodno vpetostjo, gibkostjo in inovativnimi pristopi na marsikaterem področju pokazala pot naprej. Kaj jo čaka v naslednjih 25 letih? Morda je ravno korona kriza z vsemi izzivi, ki jih prinaša v izobraževalni proces, pospešek za novo razvojno obdobje.