7. Val
Kako pravilno sklanjamo: Miro, Mira ali Miro, Mirota?
Kako pravilno sklanjamo: Miro, Mira ali Miro, Mirota?

Profesorica mi je pripovedovala, kaj se je zgodilo na poletnem seminarju za študente s tujih univerz, ki študirajo slovenščino. Obravnavali so sklanjatve. Predlagala je: “Za ogrevanje poskusimo sklanjati ime gospoda Charlesa, ki sedi v prvi klopi.” Da bi ne bila izbrala Charlesa! “Nisem Charlesa, jaz sem Charles! My name is Charles!” se je odločno uprl. Ta anekdota nam pove, kako pomembno je človekovo ime, ki bi moralo ostati zmeraj enako, toda ko ga sklanjamo, ga moramo spreminjati.

Prišla je modra rakovica
Prišla je modra rakovica

Črnilo se niti še ni dobro posušilo, kar sem pred dvema tednoma pisal o morskemu psu orjaku (Cetorhinus maximus) v naših vodah, sedaj pa se je v slovenskem delu Jadrana pojavil novi posebnež. Dr. Manja Rogelja, strokovna vodja piranskega akvarija, me je pred dobrim tednom namreč obvestila, da so pred Sečo ribiči v ribiško mrežo ujeli modro rakovico (Callinectes sapidus). Nenavadna rakovica s čudovitim zelenim in modrim barvnim vzorcem ter bodičastima podaljškoma na vsakem od bokov, je tujerodna vrsta, ki prihaja z atlantske ameriške obale, od Kanade pa vse do Argentine.

Smo Slovenci res vse manj smučarski narod?
Smo Slovenci res vse manj smučarski narod?

Pravkar iztekajoča se smučarska sezona je minila v eni toplejših zim v zadnjih desetletjih. Z njo - z izjemo Rogle - niso zadovoljni v nobenem slovenskem smučarskem centru. Ob zelenilu se večina sooča z muzejskimi smučarskimi napravami, ignoranco države in upadom smučarjev. Kako iz težav, smo vprašali predsednico slovenskega združenja žičničarjev in direktorico Hotela Cerkno z istoimenskim smučarskim centrom Manuelo Božič Badalič.