7. Val
Ujeti na delu
Ujeti na delu

Poletje je med drugim tudi čas, ko posežemo po kakšni dobri knjigi, ki jo lahko prebiramo na plaži, v gorah ali kje na dopustovanju doma ali v tujini. Med knjigami sam najraje izberem kakšno dobro kriminalko. Verjetno se mi je prav zaradi tega, ker ravno sedaj berem eno izmed mojstrovin norveškega pisca tega žanra, Nesbøja, utrnila pri razmišljanju o pripravi pričujočega prispevka neumna ali pa vsaj banalna misel, da če bi sam pisal kriminalke, bi uporabil naslove, kot so “Zločin v zatoku” , “Ko galebi obmolknejo” ali “Umor na solinah”. Zveni dobro, mar ne?

Je splet postal preveč svoboden?
Je splet postal preveč svoboden?

Pred tednom dni so evropski poslanci s 318 glasovi proti (za jih je bilo 278) zavrnili začetek pogajanj za posodobitev zakonov o avtorskih pravicah v digitalni dobi. Ivo Vajgl, ki v parlamentu deluje že skoraj deset let in je glasoval proti, pravi, da v njihovem Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo o nobeni temi še niso bili tako neenotni kot prav o tej. Reforma se do jeseni tako vrača v javno razpravo, to pa je prva mala zmaga tistih, ki menijo, da nova pravila prinašajo cenzuro in korporativizacijo spleta.

V kamniti pokrajini so ustvarili gozd
V kamniti pokrajini so ustvarili gozd

Čeprav se je pogozdovanje Krasa pričelo, še preden se je Avgust Kafol leta 1882 rodil, je njegovo ime za vedno povezano s tem velikim projektom. Razstava Po sledeh Avgusta Kafola, ki je do konca avgusta na ogled v štanjelskem gradu, sledi začetkom pogozdovanja Krasa in drugih sosednjih pokrajin v drugi polovici 19. stoletja, pa vse do prvih desetletij po drugi svetovni vojni, ko so s stoletnim projektom pogozdovanja kraške pokrajine zaključili.