7. Val
Spomin na Titanic ali na Titanica?
Spomin na Titanic ali na Titanica?

Koprčanom in Izolanom ne bi bilo treba hoditi po spomin na Titanic (na Titanica?) daleč na Atlantik, kjer so aprila leta 1912 ledeni valovi pogoltnili to luksuzno ladjo. Zato ne, ker imajo tak primer doma in bi lahko vprašali: Spomin na Rex ali spomin na Rexa? Tudi ta je bil luksuzna primadona med potniškimi ladjami Mussolinijeve Italije, dokler ga niso septembra 1944 ob obali med Izolo in Koprom zbombardirali Angleži, da je več dni gorel in obležal na plitvini.

Primorska bo delila vremensko usodo juga
Primorska bo delila vremensko usodo juga

Po zmerno optimističnem scenariju za podnebne spremembe se bo ozračje v Sloveniji do konca stoletja v povprečju segrelo za približno dve stopinji Celzija, padavin pa bo pozimi več in poleti manj.

Topleje bo in poleti bolj sušno, pozimi pa manj snega
Topleje bo in poleti bolj sušno, pozimi pa manj snega

Klimatologi po vsem svetu so si enotni: podnebne spremembe obsežno vplivajo na naravo in človeka, posledice se odražajo v kmetijstvu, gozdarstvu, energetiki, turizmu, prometu, gradbeništvu, finančnem sektorju in zavarovalništvu. Ker so spremembam močno podvrženi naravni ekosistemi, vodni viri, zdravje ljudi in ker je večina negativnih, je bistveno vprašanje, kakšne bodo v drugi polovici 21. stoletja.