7. Val
Sečoveljske soline vabijo
Sečoveljske soline vabijo

V Krajinskem parku Sečoveljske soline (KPSS) je te dni živahno. Solinarska dela in priprave na novo solinarsko sezono so v polnem teku.

Bomo kmalu lahko razumeli tudi delfinščino?
Bomo kmalu lahko razumeli tudi delfinščino?

Vprašanja, kako še natančneje napovedovati obalne poplave v slovenskem morju, sušo ali točo, v zgodnejših fazah odkrivati znake Parkinsonove bolezni ali demence, se spoprijemati z odprtimi vprašanji astrofizike ali bolje razumeti delfinščino, so izzivi, na katere bodo v naslednjih petih letih poskušali odgovoriti raziskovalci s celega sveta, ki se bodo vključili v evropski projekt SMASH. In ne, niso ga vzpostavili ne na Oxfordu ne na Sorboni, ampak na Univerzi v Novi Gorici, v sodelovanju s štirimi izvršilnimi in več kot dvajsetimi pridruženimi partnerji iz tujine.

Jeffrey Sachs: “Širitev Nata je bila velika provokacija”
Jeffrey Sachs: “Širitev Nata je bila velika provokacija”

Absolutni ameriški prestop ruske rdeče črte je bila oživitev zamisli, da je treba Rusijo v Črnem morju stisniti v kot, pravi notorično znani ameriški ekonomist Jeffrey Sachs, ki je nekoč Sloveniji pomagal tudi uvajati njen tolar. Preden je tokrat znova obiskal Slovenijo - minuli teden je bil gost mednarodne znanstvene konference z naslovom Za človeka gre, ki jo je v Mariboru pripravila zasebna visokošolska univerza Alma Mater Europaea -, je vmes postal direktor Centra za trajnostni razvoj pri Univerzi Columbia v New Yorku in tudi predsednik Mreže za trajnostni razvoj pri generalnem sekretarju OZN Antoniu Guterresu.