7. Val
Minuta, dve za jezik: Presenetljiva moč “korone”, da si privzame več pomenov
Minuta, dve za jezik: Presenetljiva moč “korone”, da si privzame več pomenov

Nemalokrat nas preseneti kaj nenavadnega v naravi, ki je sama sebi vladajoča cesarica in jo človeku le na videz kdaj uspe nekoliko obvladovati, a še zdaleč ji ne more uspešno ukazovati. Za kaj presenetljivega pa ne poskrbi samo narava, ki je del neobvladljivega vesolja, ampak tudi jezik, ki je obvladljiv, saj je izum človekovega razvoja iz molčeče črede v govorečo družbo.

Kaj bi se lahko Evropa naučila od izbruha prašičje gripe
Kaj bi se lahko Evropa naučila od izbruha prašičje gripe

Zaradi pandemije koronavirusa je Slovenija v kolektivni karanteni. Za večino državljanov so stroge zdravstvene omejitve novost, zato je marsikdo prestrašen. V svetu pa so se - s sicer blažjimi - izrednimi zdravstvenimi razmerami že soočili.

“To malo
“To malo 'napol bitje' nas bo spremenilo”

Svet se je ustavil. Javno življenje je zamrlo. Kako prepoved neomejenega gibanja in omejitev telesnih stikov vpliva na ljudi? Večina razumno sprejema omejevanje osebnih svoboščin na račun varnosti, po drugi strani pa nekateri že opozarjajo na nevarnost, da utegnejo oblasti izredne razmere izkoristiti kot izgovor za povečanje ukrepov nadzora. Kaj se bomo kot družba od novega koronavirusa sploh naučili? Se bodo zgodile spremembe v organizaciji družbe? Bomo morali spremeniti svoje navade?