7. Val
V izrazu “obramba Slovenije” sta skrita dva pomena!
V izrazu “obramba Slovenije” sta skrita dva pomena!

Se vam je že ujel pod peto v čevlju skorajda neviden drobec, spoštovane bralke in bralci? Oster kremen ali samo trša smet, ostanek česa majhnega, iver, ki nima niti pravega imena? Komur se je že naključilo kaj takega, ta dobro ve, kaj je neznatna motnja, ki pa hitro zraste v velikanko. Ustaviti se mora, tudi sesti, sezuti obuvalo in odstraniti vsiljivca. Če mora sesti športnik sredi teka na 3000 metrov, tekmecev ne bo dohitel več do ciljne črte!

Zajedalcev nihče ne mara
Zajedalcev nihče ne mara

Morski psi so, podobno kot drugi večji prebivalci morij in oceanov, zaradi svoje velikosti prave premikajoče se (manjše) skupnosti živih organizmov. Spremljajo jih razne ribe, kot so ribe piloti (Naucrates ductor), na njih se kot riboštoparji pritrjujejo prilepi ali remore (Remora remora), poleg tega pa so tu še razni drugi slepi potniki, kot so zunanji zajedalci.

Jože Ramovš: “Smisel je treba iskati v vsakem trenutku posebej”
Jože Ramovš: “Smisel je treba iskati v vsakem trenutku posebej”

Dr. Jože Ramovš, predstojnik inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, je eden največjih poznavalcev dogajanja na področju starosti in staranja. Ko spremlja, kaj se trenutno dogaja v svetu, ni optimist, je pa realist s trdnim upanjem, da evropska družba ne bo klonila pod težo množične oskrbe starostnikov in se predala uničevalnim ideologijam.