7. Val
Zakaj zaimek “svoj” rad povzroča dvome?
Zakaj zaimek “svoj” rad povzroča dvome?

Če naša materinščina ne bi imela povratno svojilnega zaimka “svoj”, se ji ne bi posrečilo poimenovati temeljne dobrine za posameznika, narod in človeštvo, ki ji pravimo “svojina”. Kako pomembna in usodna je bila “svojina” za človeka, pričajo neštete osvajalne vojne za ozemlja, imetje in lastnino, ki jih je sprožila skozi zgodovino do današnjih dni. Lakota po imetju ni nikoli potešena. Morda prav tu izvira velik slovnični pomen zaimka “svoj”.

Novice iz globin
Novice iz globin

Na začetku tretjega tisočletja bi verjetno že morali dodobra poznati naš planet. A temu ni tako. O globinah oceanov še vedno zelo malo vemo in nova spoznanja prihajajo počasi, kot po kapljicah. Morja pokrivajo 70 odstotkov planeta, dobro poznamo pa le obalna območja. Včasih so raziskovalci mislili, da v velikih globinah oceanov ni živih organizmov, saj brez svetlobe ni življenja.

Dr. Gregor Kovačič: “Niti pol kraških vodnih virov ni ustrezno zavarovanih”
Dr. Gregor Kovačič: “Niti pol kraških vodnih virov ni ustrezno zavarovanih”

Geografija omogoča razumevanje kompleksnih povezav naravnih in družbenih pojavov ter procesov na našem planetu. “To vedenje je ključno za reševanje globalnih prostorsko-razvojnih izzivov. Geografom hkrati nalaga tudi odgovornost ozaveščanja drugih,” poudarja dr. Gregor Kovačič. Geograf, predavatelj in tudi okoljski aktivist se zavzema za čim boljše ohranjanje vodnih virov in obenem opozarja na posledice, ki jih za seboj pušča človek.