7. Val
Breginj: iz ozadja v ospredje
Breginj: iz ozadja v ospredje

Breginjski kot z največjim naseljem Breginj na skrajnem zahodu Slovenije je bil dolga leta zapostavljen v žepu kobariške občine, v zadnjem času pa se zaradi vabljive reke Nadiže in številnih drugih zanimivosti prebija v turistično ospredje.

Praznika demokracije od nikoder
Praznika demokracije od nikoder

Nedelja je z jutranjim plesom snežink napovedala svetel uvod v jedrni praznik demokracije. To naj bi lokalne volitve vsekakor bile. Samevanje zdolgočasenih volilnih odborov po voliščih, je svetlobo uganilo še preden je nedeljo pogoltnila noč. Ob temni 19. uri pa šok. Na volišča je, podobno kot le še leta 2014, prišla manj kot polovica volilcev. Povedano drugače: občine z župani in svetniki ter politiki z državo vred, so dobili krepko klofuto.

Pesek je pogoltnil številne Primorce
Pesek je pogoltnil številne Primorce

Primorski Slovenci, mobilizirani v italijanske oborožene sile, so prve vojne preizkušnje doživljali v Afriki: med obema svetovnima vojnama v Etiopiji v letih 1935 - 1936 in med drugo svetovno vojno na severnoafriškem bojišču v letih 1940 - 1943. Tja so bili mobilizirani zaradi Mussolinijeve nerazumne ideje, da bi Italijo ozemeljsko približali velikosti Rimskega imperija.