Kultura
Da bi sledilo še veliko povprečnih dni!
Da bi sledilo še veliko povprečnih dni!

“Prišla sem do roba brezna in preostalo mi ni nič drugega, kot da pogledam vanj, v neprodušno črnino negotovosti.” Le o tem je sanjarila tistega zdaj že oddaljenega novembrskega večera. Da bi se naslednji dan zbudila v povsem povprečen dan, se odpravila v službo v knjižnico, pozneje še v svojo trgovinico s kristali, da bi bil dan - četudi zatežen - poln vsakdanjih drobnarij in ljudi. Da le ne bi bilo te strašljive bunkice v levi dojki, trde gmote, nekakšnega vozla v obliki arašida ...

Knjižna polica
Bogato plačuje z gotovino besed
Knjižna polica
Bogato plačuje z gotovino besed

“Pesnik noče postati cesta, Prešernova cesta, rad bi bil trg, rad bi še in še med ljudmi. Pesniku je zoprno biti brigada, proslava, rad bi ostal ščebetavec in bil uslišani klic. Pesniku nič ne pomeni neiztrohnelo srce. Živ bi se pesmi zagodzil v mednožje in med oči.” Tako je Tržačan Marko Kravos ubesedil svoje pesniško jedro, ki ga je v italijanski prevod Cera matria izvrstno prepesnila Patrizia Raveggi.

“Letizia Battaglia je umrla revna”
Kultura
“Letizia Battaglia je umrla revna”

Umetnostna kritičarka Francesca Alfano Miglietti je bila sodelavka fotografinje Letizie Battaglia, ki je umrla aprila letos. Povezovale pa so ju tudi prijateljske vezi. Alfano Miglietti je uredila razstavo Fotografija kot življenjska izbira, ki je še do nedelje na ogled v ljubljanski Galeriji Jakopič.