Santomas ima tako kraljico kot kralja

Nika Glavina bo za Martinovo okronana kot nova Vinska kraljica slovenske Istre. Nasledila bo Teo Ivančič, ki je bila izbrana pred dvema letoma in tudi sama bo krono nosila dve leti.

Po uspešnem zagovoru in potrditvi naziva Vinska kraljica slovenske Istre je bil za Niko Glavina (v sredini) čas za fotografiranje 
s komisijo, levo je Ingrid Mahnič, desno pa Boštjan Zidar, potem pa 
je že sledil obisk pri šivilji, da bo svečana obleka nared za 
kronanje, ki bo na Martinovo.  Foto: Sašo Dravinec
Po uspešnem zagovoru in potrditvi naziva Vinska kraljica slovenske Istre je bil za Niko Glavina (v sredini) čas za fotografiranje s komisijo, levo je Ingrid Mahnič, desno pa Boštjan Zidar, potem pa je že sledil obisk pri šivilji, da bo svečana obleka nared za kronanje, ki bo na Martinovo.  Foto: Sašo Dravinec

Nika Glavina, 22-letna študentka, je sicer doma iz Ljubljane, zadnje čase je nekoliko tudi v Vipavi, kjer končuje študij na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici, vse bolj pa v Šmarjah na družinskem posestvu Santomas, na katerem ima glavno besedo njen nono Ludvik Glavina, kjer je na polno vpeta v delo.

Istra ima vinsko kraljico od leta 2007

Društvo vinogradnikov slovenske Istre, ki ga vodi Ingrid Mahnič, že vse od leta 2007 izbira Vinsko kraljico slovenske Istre. Izbor, poudarja Mahničeva, se je izkazal za ustrezno potezo za popularizacijo istrskih vin in vinske kulture, zlasti med mladimi, vrstniki vinskih kraljic. Obenem gre za promocijo vinorodnega okoliša in vinarjev, ki v njem delujejo. Prva vinska kraljica je bila Elizabet Bordon, ki je, tako kot nekatere njene naslednice, tudi danes trdno vpeta v vinski svet.

“V celotnem procesu nastajanja vina, od vinograda do kozarca, me najbolj prevzema vzgoja grozdja.”

Nika Glavina, Vinska kraljica slovenske Istre

Pred komisijo, ki sta jo usmerjala glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar in Ingrid Mahnič, je absolventka Fakultete za vinogradništvo in vinarstvo predvčerajšnjim izkazala visoko raven poznavanja sektorja, zato je bil “izpit” za vinsko kraljico bolj razprava o njenem pristopu v vinogradu in kleti.

“Zdaj me zanimajo različni pristopi v vinogradništvu in vinarstvu,” je dala vedeti, da hodi po svetu z odprtimi očmi, a je hitro nakazala, kakšna bo njena poglavitna usmeritev. “V celotnem procesu nastajanja vina, od vinograda do kozarca, me najbolj prevzema vzgoja grozdja,” pojasni razumevanje pomena surovine za pridelavo vina. Napoveduje temeljitejše ukvarjanje z ekološkimi in biodinamičnimi metodami kmetovanja in čeprav je domala jasno, kaj bo v življenju počela, na vprašanje o tem, kakšno poklicno pot si želi, nedvoumno odvrne, da se vidi med trtami, sodi in tudi med oljkami.

Za diplomsko delo je analizirala kvasovke v grozdju dveh sort, istrske malvazije in shiraza v dveh različnih vinogradih družinskega posestva Santomas. “Prve ugotovitve kažejo, da je veliko več kvasovk v istrski malvaziji,” je povedala, Zidar pa je hudomušno pripomnil, da avtohtone kvasovke že vedo, katero grozdje je domače in pravo.

Kraljica in kralj, vnukinja in nono

V Šmarjah pri Santomasu bosta vsaj do prihodnje pomladi oba nosilca častnih naslovov med istrskimi vinarji. Ob Niki, ki bo kraljevala dve leti, bo najmanj do prihodnjega Praznika refoška kraljevsko krono in naziv Kralja refoška nosil njen nono Ludvik Glavina. “Vsaka krona je priznanje za našo klet, ne le za vino, temveč tudi za naš odnos s strankami in naš ugled med kolegi vinarji,” je povedal Ludvik Glavina, seveda zadovoljen z nazivom, ki ga bodo v četrtek podelili njegovi vnukinji.

Kako bo potekalo kronanje Nike Glavina na Martinovo, ni znano. Načrt je bil, da bi ga v Hiši refoška spremljal manjši vinski festival istrskih vinarjev, a bo prireditev skoraj zagotovo krojila slaba epidemiološka slika v državi. No, Nika Glavina se bo na vsak način pridružila dobremu ducatu vinskih kraljic posameznih regij ali vinskih sort iz vse Slovenije, na čelu katerih je vselej Slovenska vinska kraljica, ki jo izbirajo v okviru Pomurskega sejma v Gornji Radgoni.


Najbolj brano