S Park Wine Stars so se začeli letošnji vinski dogodki

Po Evropi, zlasti v Franciji, se vrstijo vinski dogodki, zalet počasi dobivajo tudi pri nas. Prvi so bili v novogoriškem Parku, kjer so pripravili tradicionalni festival Park Star Wines, jutri (10. februarja) pa bo živahno v Izoli, kjer popoldne pripravljajo festival Refuscus Mundi - Vse o refošku.

Tudi v Parku je vse bolj očitna menjava generacij tako pri vinarjih 
kot med gosti. Foto: Leon Ambroželj
Tudi v Parku je vse bolj očitna menjava generacij tako pri vinarjih kot med gosti. Foto: Leon Ambroželj

Ekipa novogoriškega igralniško-zabaviščnega centra Park je na tradicionalnem Festivalu Park Wine Stars uspešno povezala zgodbe in ponudbo 25 vinarjev iz štirih primorskih vinorodnih okolišev (Brda, Kras, Vipavska dolina, Slovenska Istra) ter letos prvič - v duhu povezovanja ob prihajajoči Evropski prestolnici kulture - tudi dva gostujoča vinarja z italijanske strani Brd. Nova Gorica je s festivalom zaživela kot pravo stičišče primorskih vinskih poti. Dogodka se je udeležilo blizu 300 ljubiteljev gastronomskih doživetij iz širšega čezmejnega prostora. V Parkovi restavraciji Tiffany so natakarji in someljeji tudi tokrat profesionalno poskrbeli za elegantno degustacijsko izkušnjo.

Zanimivo je bilo spremljati vinske degustacije, na katerih so uveljavljene primorske vinarje pospremili tudi mlajši družinski člani, ki so že ali bodo v prihodnje prevzemali vodenje družinskih kmetij. Park Wine Stars je tako postal “krstni” dogodek za mlade vinarje, tudi med obiskovalci je bilo opaziti veliko mladih in zvedavih okuševalcev. S tem se uresničuje tudi namen festivala, ki združuje poznavalce in tiste, ki se z vinskimi degustacijami šele spoznavajo.

Za kulinarični del festivala, ki je tokrat povezal okuse od morja do Alp, so poskrbeli kuharski predstavniki treh Hitovih enot: Adi Blaško (Hotel Park), Janez Faletič in Ninoslav Đuričić (Hotel Perla), Ljiljana Subotić in Aldin Skenderović (Hotel Korona, Kranjska Gora), sodelovali so tudi gostje iz briške Hiše Marica (Sebastjan Velušček), Restavracije Marina iz Portoroža (Jernej Podpečan) in iz Triangel Boutique hotela iz Kranjske Gore (Jon Zupan).


Najbolj brano