Praprot ima svojega vinskega oskarja

Vitovska Kamen 2017 vinogradnika Benjamina Zidaricha (na fotografiji) iz Praproti je v kategoriji maceriranih vin v Rimu osvojila vinskega oskarja.

TRST, RIM Italijanske vinske oskarje že leta podeljujeta vinski vodnik Bibenda in Fundacija italijanskih someljejev, ki združuje elito italijanskih poklicnih pokuševalcev vin. Lani zaradi pandemije nagrad niso podelili, zato je bilo pričakovanje za letošnje tekmovanje še toliko večje. Benjamin Zidarich je že lani poslal Fundaciji italijanskih someljejev nekaj steklenic svoje Vitovske Kamen 2017, da bi jo ocenili. Pokuševalci so se laskavo izrekli o njej in jo vključili v ožji izbor za nagrado vinskih oskarjev.

Nominirana vina so bila porazdeljena v kategorije rdečih vin, belih vin, rosè vin, penin, šampanjcev in tako imenovanih orange vin, to je maceriranih vin. Zidaricheva Vitovska Kamen 2017 je bila vključena v to kategorijo. Zaključno tekmovanje z razglasitvijo oskarjev je bilo v soboto v rimskem hotelu Cavalieri. Več kot sto someljejev je pokusilo in ocenilo nominirana vina, izbrana med skoraj tisoč prispelimi vzorci vin iz cele Italije.

Zidarich je bil edini slovenski predstavnik, čigar vino je bilo vključeno v izbor nominiranih. Pokuševalcem je podčrtal svojevrsten ozemeljski binom vina in kamna, saj so prav kraška kamnita tla tista, ki dajejo tem vinom posebno značilnost. Zidarich je ta binom povezal v vinsko celoto, ko je vinu ponudil domovanje v kamnitih plavnikih kamnoseškega mojstra Marka Zidariča.

Povsem naravno je potem bilo, da je tako pridelani vitovski dal ime Kamen. Letnik 2017 je bil očitno izvrsten. Italijanske someljeje je prepričal, da je to sploh najboljše italijansko macerirano vino, in tako je Zidaricheva Vitovska Kamen 2017 osvojila prestižnega vinskega oskarja. MK


Najbolj brano