Jih bo denar rešil ali pokopal?

Od nedelje zvečer je prva športna vest niti ne tako nepričakovano rojstvo evropske nogometne superlige. Gre za nogometno revolucijo z za zdaj še neznanimi globalnimi učinki. Po včerajšnjem sestanku izvršnega odbora Uefe je njen predsednik Aleksander Čeferin kot odgovor na samovoljo ustanoviteljev napovedal hude sankcije: nogometaši, ki bodo igrali v superligi, ne bodo smeli igrati za reprezentance, torej niti na evropskih niti na svetovnih prvenstvih.

K projektu superlige je za zdaj pristopilo ducat velikanov: šest angleških ter po trije španski in italijanski. Pričakovanih Francozov in Nemcev (še) ni zraven. V prvi fazi naj bi tekmovanje, v katerega se ne bo mogoče uvrstiti po tekmovalni plati kot niti iz njega izpasti, štelo 15 klubov, kasneje 20. Udeleženci superlige želijo še naprej igrati tudi v nacionalnih prvenstvih, a naj bi svoje finančne apetite uresničevali predvsem prek superlige. Ameriška banka JP Morgan Chase bo osrednji vlagatelj novoustanovljenega tekmovanja, ki ima za zagon zagotovljenih tri milijarde in pol evrov. Ob začetnem vložku 350 milijonov evrov vsakemu bo superliga s 400 milijoni ob koncu sezone nagradila tudi svojega prvaka. Zadnji zmagovalec Uefine lige prvakov je zaslužil 120 milijonov evrov.

Nova evropska nogometna superliga povezuje prevelike igralce in interese, da bi se projekt kmalu izjalovil.

Neizbežno je, da tekmovalni učinek superlige ni primerljiv z dosedanjim formatom lige prvakov. Čeprav na koncu res vselej zmagujejo najbogatejši, pa to ne izključuje športnega naboja tudi pri vseh ostalih. Predvsem pa so se z novim projektom bogati odločili postati še bogatejši (oziroma rešiti svoje klubske blagajne pred bankroti) na račun preostalih. Uefa je doslej milijone iz naslova prodaje televizijskih pravic delila tudi med druge, zdaj bi vse silne milijone veliki radi zadržali zase. Kljub grožnjam Uefe ne gre prezreti, da so ustanovni klubi na sedeža Uefe in Fife že poslali pravne dokumente v boju proti pričakovanim sankcijam le-teh.

Novo tekmovanje povezuje prevelike igralce in interese, da bi se projekt ne glede na vse pomisleke kmalu izjalovil. Vodi ga prvi mož Reala, madridski miljarder Florentino Perez, hrbet mu brani torinski magnat Andrea Agnelli, ki je to sicer do včeraj počel tudi Aleksandru Čeferinu pri Uefi. Take igralce pa pri pobiranju smetane ščitijo najmočnejše ekipe strokovnjakov z vseh področij. Eno je gotovo: nogometa se ne bo branilo (ali napadalo) na stadionih.


Preberite še


Najbolj brano