V novi številki Primorskih novic preberite

Imenovanje Maksa Fabianija za častnega občana Občine Komen pred dvema letoma je sprožilo veliko polemik in razdelilo občane. Nasprotniki so poudarjali njegovo vidno vlogo v času fašizma, podporniki pa, da je bil žrtev časa in zgodovine ter izpostavljali njegov doprinos k arhitekturi in urbanizmu. Zdaj se razprava znova odpira s predlogom za odvzem naziva, o katerem bodo razpravljali na četrtkovi seji.

Maks Fabiani je pred dvema letoma posthumno postal častni  
občan Občine Komen, v četrtek pa bodo komenski svetniki 
odločali o  tem, da mu ta naziv odvzamejo. Foto: splet
Maks Fabiani je pred dvema letoma posthumno postal častni občan Občine Komen, v četrtek pa bodo komenski svetniki odločali o tem, da mu ta naziv odvzamejo. Foto: splet

Prebarvali bodo število 63,3 na steni OŠ Koper

V koprski občini bodo v kratkem prebarvali napis 63,3 Hvala, grazie na eni od zadnjih sten Osnovne šole Koper, ki ga je leta 2006 ob njeni otvoritvi ukazal napi sati nekdanji župan Boris Popovič.

Pri odpadnem jedilnem olju Koper zaostaja za Izolo

Medtem ko so v Izoli nekatere ekološke otoke opremili s 500-litrskimi posodami za odlaganje odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev, pa takšnih zbiralnikov v koprski, ankaranski in piranski občini še nimajo. V Marjetici Koper napovedujejo, da bi jih lahko uvedli prihodnje leto.

Jutri bo na številnih prodajnih mestih po Sloveniji na voljo tudi najnovejša revija Intervjuji, ki prinaša serijo pogovorov z zelo zanimivimi sogovorniki, in sicer Spomenka in Tine Hribar, Marjan Šarec, Milan Mandarić, Andrea Illy ...

Kolona tovornjakov v Kopru še ne bo izginila

Luka Koper bo po prvomajskih praznikih končno odprla nov vhod v pristanišče za tovornjake na srminski strani. V Luki napovedujejo, da bo nov vhod razbremenil mestno jedro tovornjakov, ki pogosto naredijo prometni zamašek pred sedanjim vhodom. A obenem opozarjajo, da se to ne bo zgodilo čez noč, saj bodo na nov sistem šli postopno.

“Ponosni bi morali biti na lepote naše doline in jih bolje prodajati”

Po drugem dolgem obdobju, to pot 12 let, ko je v Kanalu vladala SLS, je oblast v rokah leve sredine, natančneje SD, ki jim pripada tudi županja Tina Gerbec. Pred volitvami se je zdelo, da bo mlada prva občanka prinesla korenite spremembe, zdaj ima priložnost, da jih tudi izvede.

Salonit se širi v Trst

Družba Salonit Anhovo je pred kratkim podpisala pogodbo z italijansko družbo Italcementi o triletnem najemu njihove cementarne v Trstu. S tem bodo izboljšali oskrbo kupcev v Italiji in na Hrvaškem, povečali pa bodo tudi proizvodnjo v Anhovem, saj bodo pri proizvodnji cementa v Trstu uporabljali klinker, ki ga naredijo v Anhovem.

Državni zbor bo moral ponovno glasovati o spremembi imena primorskega praznika

Državni svetniki so izglasovali veto na preimenovanje primorskega praznika iz dneva vrnitve v dan priključitve Primorske k matični domovini. To pomeni, da bo moral državni zbor o noveli zakona o praznikih in dela prostih dnevih odločati še enkrat, v drugo pa bo moralo za preimenovanje praznika glasovati vsaj 46 poslancev.

Obtožba zaradi spolnih zlorab otrok pravnomočno pokopana

Ena bolj pretresljivih zgodb o spolnih zlorabah otrok, s katerimi so se srečali primorski policisti, tožilci in sodniki v zadnjih letih, se je končala brez sodbe. Višji sodniki so pred kratkim potrdili sklep novogoriškega sodišča, ki je na podlagi ugotovitev izvedenca zavrglo obtožbo proti nekdanjemu veleposlaniku Slovenije v Španiji Petru Rebercu.

Nobelovec se je razjezil

Ob izteku koncerta se je zelo razhudil, živčno je odkimaval, prekinil himno Blowin' in the Wind, zakorakal na sredino odra, prvič po več letih nagovoril občinstvo, se spotaknil in komaj ujel ravnotežje ... Nastop Boba Dylana na Dunaju odmeva v svetovnih medijih. Ne zgodi se vsak dan, da Nobelov nagrajenec nahruli občinstvo.


Najbolj brano