Shiv - osmoljenka ali zmagovalka “nasledstvene vojne”?

Tudi dva tedna po velikem finalu ene od najbolj gledanih in čislanih televizijskih nadaljevank zadnjih let Nasledstvo se še vedno vrstijo številne analize glede končnega razpleta v “nasledstveni vojni” za veliki finančni imperij Waystar Royco, “otroka” diktatorskega sociopata Logana Royja.

Odnos med Tomom in Shiv je eden od najbolj posebnih in 
zagonetnih v seriji, ki po zaključnem prizoru še bolj buri duhove.
Odnos med Tomom in Shiv je eden od najbolj posebnih in zagonetnih v seriji, ki po zaključnem prizoru še bolj buri duhove. 

Že z drugo sezono, še bolj pa s tretjo je postajalo vse bolj očitno, da bodo Loganovi potomci - Kendall, Roman in Shiv (Connor je bil že od začetka izključen iz nasledstvene igre in se je posvetil izključno predsedniški kandidaturi) bolj ali manj izviseli. Samodržec Logan Roy (Brian Cox), ki se lahko verjetno tudi pohvali z rekordnim številom izrečenih kletvic “odjebi”, je svoje tri potomce sicer vseskozi držal v šahu, tu enemu, zdaj drugemu namignil, da bi utegnil postati njegov izbranec, in njihovo lojalnost preizkušal na skrajno sprevržene načine ... Vse z namenom, da bi jih utrdil in izoblikoval v neizprosne, neoliberalistične šakale, ki bi bili za posel pripravljeni žrtvovati najožje sodelavce, pa tudi najbližje družinske člane. Lahko bi dejali, da je Loganova “dresura” uspela, spodletela je le pri Romanu (Kieran Culkin), najmlajšemu otroku, ki mu je disfunkcionalno družinsko ozadje pustilo tudi največje posledice. V zadnjih delih je Roman čustveno popolnoma sesut in očitno je dvignil roke nad vsem. A za Shiv (Sarah Snook) in Kendalla (Jeremy Strong) pa tega ne moremo trditi. Še več, za Kendalla je naslediti finančni imperij očeta edini cilj v življenju in edina stvar, ki jo zna početi (no, tako vsaj večkrat in vehementno ponavlja), o njegovih menedžerskih “spretnostih” bi lahko še na dolgo razpredali ...

Enigma - Shiv in Tom

Največja uganka je pravzaprav Shiv, edina Loganova ženska potomka, ki od vseh sorojencev premore največ soli v glavi, na celoten Loganov finančni portfelj pa gleda širše in bolj kritično. Trdne vezi, ki jih je njen oče stkal z republikanci in prek svoje populistične televizije (alegorija na mrežo Fox Ruperta Murdocha) dirigiral potek vsakokratnih ameriških predsedniških volitev, je želela pretrgati in verjetno vpeljati nek minimum novinarskih standardov ter obrniti politično ploščo v prid demokratov. Kot najbolj premetena članica družine Roy je sicer zelo dobro ponotranjila očetove vzorce “vladanja” in te najbolj izprijeno preizkušala na svojem možu Tomu (Matthew Macfadyen), ki je očitno postal avtomat za požiranje vsega sranja, ki ga je sproducirala družina Roy. Prav ta “vrlina” pa ga je očitno pripeljala na vrh Waystar Royca.

Največjo enigmo, ki ne bo nikoli razrešena, saj je avtor serije Jesse Armstrong neomajen v tem, da dinastijo Royjevih zaključi s četrto sezono, nedvomno predstavlja zaključni prizor.

A tu je še njun zelo poseben odnos, ki je sicer vseskozi buril duhove. Tega bi lahko v bistvu označili za čisti primer trgovine - za Toma je bila poroka s Shiv vstopnica v ameriški jet set, zanjo pa je Tom bil vsaj na začetku nekakšen zvesti pes, ki jo je ubogal na poziv. Toda vse bolj ko se je njun odnos začel krhati, je Tom vse bolj zavzeto začel iskati “izhodne strategije”, najprej pri zetu Loganu, nato pa pri muskovskemu lunatičnemu prevzemniku Lukasu. Ženo je, seveda, medtem večkrat zahrbtno izdal in spotoma s še enim prisklednikom, bratrancem Gregom (Nicholas Braun), še posebej v tretji sezoni poskrbel za nekaj najboljših satiričnih vrhuncev serije.

Kdo je pravzaprav zmagovalec?

Največjo enigmo, ki ne bo nikoli razrešena, saj je avtor serije Jesse Armstrong neomajen v tem, da dinastijo Royjevih zaključi s četrto sezono, pa nedvomno predstavlja zaključni prizor. Po tem, ko Shiv izvisi v zgodbi z Lukasovim prevzemom in “marionetne” vajeti v ZDA prevzame njen mož, ta prisede k njemu v avtomobil, nato pa sledi topel stisk rok. Še pred “loterijo” s prevzemom je sicer v enem od njunih zadnjih katarzičnih obračunov tekla beseda o podrejenem in vladajočem v odnosu, zato si lahko morda zaključni prizor razlagamo tako, da je v njunem transakcijskem odnosu sedaj napočil čas za zamenjavo vodilnega. Razlog, da bi se Shiv omehčala v luči njene nosečnosti in bi si zaželela varno, družinsko okolje za njunega potomca, je preveč banalen za Royjeve. Morda pa se je le po loganovsko potuhnila, iščoč nove priložnosti za prevzem ...


Najbolj brano