(FILMI) Kratek sprehod po letošnjem programu festivala Liffe

Tudi letošnji osrednji slovenski filmski festival Liffe ponuja pester filmski nabor, od dragocenih retrospektiv, kot je na primer letošnji odličen izbor italijanskega političnega filma, do vseh glavnih zmagovalcev najpomembnejših evropskih filmskih festivalov ... Vmes pa je še veliko cinefilskih bonbončkov, ki jih običajno najdemo v sekcijah Perspektive ter Kralji in kraljice. Za ljubitelje nekonvencionalnih tem in režijskih prijemov pa je tu kar dobro založena sekcija Ekstravaganca.

Prizor iz filma Roke nad mestom, ki govori o špekulacijah v 
gradbeništvu v Neaplju na začetku 60. let.
Prizor iz filma Roke nad mestom, ki govori o špekulacijah v gradbeništvu v Neaplju na začetku 60. let. 

V Kinoteki bo na sporedu vrsta klasik italijanskega političnega filma. Tako imenovani cinema politico bi lahko oklicali za pravcato filmsko gibanje, ki je v 60. in 70. letih minulega stoletja ustvarilo vrsto kontroverznih filmov, ki so zelo odkrito naslovili teme družbene neenakosti, politične in mafijske korupcije. Najbolj dejaven režiser iz tega obdobja je nedvomno Francesco Rosi, ki je imel med drugim poseben posluh za zapostavljeni italijanski jug (Roke nad mestom, Salvatore Giuliano, Kristus se je ustavil v Eboliju, Odlična trupla), lotil se je tudi tedaj občutljive zgodbe o smrti šefa italijanske naftne družbe Eni Enrica Matteia (Zadeva Mattei), v program pa je vključen tudi protivojni film Ljudje proti, ki obravnava dogodke na severu Italije med prvo svetovno vojno in je nastal v koprodukciji z Jugoslavijo. V tej sekciji velja izpostaviti še zgodnji deli Marca Bellocchia Kitajska je blizu in Dajte pošast na naslovnico, v tem izboru pa ni mogel umanjkati niti Bernardo Bertolucci, ki bo v Ljubljani zastopan s svojima najbolj političnima filmoma Konformist in 20. stoletje.

Yorgos in Emma ponovno skupaj

Od velikih zmagovalcev na osrednjih evropskih filmskih festivalih je med najbolj pričakovanimi najnovejši film Yorgosa Lanthimosa Nesrečna bitja, ki je v Benetkah odnesel leva za najboljši film in v katerem je po Najljubši ponovno združil moči z Emmo Stone, osrednja ideja filma pa ohlapno spominja na njegovega prelomnega Podočnika. Od bolj vznemirljivih je tudi letošnji zmagovalec nagrade žirije v Cannesu Interesno območje Jonathana Glazerja, ki se je odpravil v obdobje druge svetovne vojne, ob koncentracijsko taborišče v Auschwitzu, kjer njen vodja s svojo družino živi idilično življenje ...

Almodovar s “čudnim” vesternom

V sekciji Kralj in kraljici ne gre prezreti najnovejšega filma osrednjega imena romunskega sodobnega filma Raduja Jude Ne pričakujte preveč od konca sveta, ki se je lotil satiričnega portreta sodobne Romunije, tu je tudi najnovejši niti pol ure trajajoči film Pedra Almodovarja Čuden način življenja, ki je ustvaril svojo verzijo vesterna. V sekciji Ekstravaganca pa je nujen ogled že “stalnega gosta” Liffa in hiperproduktivca Quentina Dupieuxa Daaaaaali!, ki je njegova nadrealistična filmska različica ključnega nadrealista Salvadorja Dalija.


Najbolj brano