Wes Anderson med gledališke deske in zvezde

Po uspešnicah Barbie in Oppenheimer je v slovenske kinematografe prispela še ena cinefilska poslastica. Od včeraj je na sporedu tudi najnovejši film slogovno verjetno najbolj izpiljenega in prepoznavnega sodobnega režiserja Wesa Andersona, ki je v svojem enajstem celovečercu, kot je dejal, želel posneti film o gledališču.

Med novimi obrazi v do zadnjega detajla izdelanem filmskem 
svetu Wesa Andersona je Steve Carrel (levo).
Med novimi obrazi v do zadnjega detajla izdelanem filmskem svetu Wesa Andersona je Steve Carrel (levo). 

Po Otoku psov in Francoski depeši je pri snovanju zgodbe Wes Anderson ponovno združil moči z Romanom Coppolo, sinom slavnega režiserja Francisa Forda Coppole, in skupaj sta ustvarila romantično ljubezensko pismo ameriški mitologiji, povezani z obiski vesoljcev na Zemlji.

“Posneti sem hotel gledališki film. Nekaj v zvezi s Paulom Newmanom in Joanne Woodward. Imeli smo idejo, da bi naredili film o gledališki igri, ki jo pripravljata. Poimenovati smo ga nameravali Automat, dogajanje pa naj bi bilo v celoti postavljeno v avtomatizirano restavracijo s hitro hrano. Druga stvar, o kateri smo se pogovarjali, je bilo nekaj v slogu Sama Sheparda … Tako smo se iz avtomatizirane restavracije preselili v puščavo,” je o genezi najnovejšega filma povedal režiser.

Dve ravni

Film se dogaja na dveh ravneh. V eni spremljamo priprave na gledališko igro, poimenovano Asteroid City, v drugi pa samo gledališko igro, v kateri je Asteroid City puščavsko mesto na jugozahodu Amerike, dogaja pa se leta 1955. Najbolj privlačna znamenitost mesta je ogromen meteorski krater in nebesni observatorij v bližini. Konec tedna bodo vojska in astronomi tjakaj sprejeli pet nagrajenih otrok, ki bodo predstavili svoje izume. Nedaleč stran se nad hribi vidijo gobasti oblaki iz atomskih poskusov. Praznovanje dosežkov mladih zvezdogledov prekine nepričakovani obiskovalec - vesoljec. Asteroid City je vojska zaprla, toda geniji so že skovali načrt, kako prenesti besedo v zunanji svet. Medtem v New Yorku junaki zgoraj opisane zgodbe, postavljene v izmišljeno puščavsko mesto, pripravljajo gledališko predstavo z naslovom Asteroid City …

Novi obrazi in stari znanci

V filmu, kot se za Andersona seveda šika, zaigrajo številna priznana igralska imena. Med bolj znanimi so prvič v Andersonovem filmu nastopili Tom Hanks, Margot Robbie in Steve Carrel, od starih znancev pa so tu Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Edward Norton, Adrien Brody, Maya Hawke ...


Najbolj brano