V novi številki Primorskih novic preberite

Med direktorji zdravstvenih ustanov, ki so zaradi plačnih nesorazmerij zagrozili celo z odstopom, so tudi številni primorski. Od 18 direktorjev pisma premierju Robertu Golobu niso podpisali le direktorji koprskega, sežanskega in tolminskega zdravstvenega doma ter Ortopedske bolnišnice Valdoltra.

Med podpisniki pisma Golobu tudi 14 primorskih direktorjev 
zdravstvenih ustanov  Foto: pixabay.com
Med podpisniki pisma Golobu tudi 14 primorskih direktorjev zdravstvenih ustanov  Foto: pixabay.com

Podjetniki raje pišejo pisma, kot da bi se dogovarjali z občino

S spremembo prostorskega plana občine Cerkno gre h koncu kalvarija, ki že šest let onemogoča ureditev bivše poslovne stavbe Eta v zdravstveno postajo. Tej še vedno nasprotujejo podjetniki, ki so pozneje kot občina kupili preostale Etine stavbe.

Sodijo mu, ker je imel v kletkah pet liščkov

Ker je imel zaščitene liščke v ujetništvu, je na zatožno klop koprskega okrajnega sodišča včeraj sedel Klavdio Kac iz Glema. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami.

Nagrajena koprska inovativnost: vodo mehčajo in oživljajo

Kako izboljšati kakovost vode, je osnovno vprašanje, ki je življenjska in poslovna partnerja, Koprčana Leo Grlj in Gregorja Jasenovca, pred letom in pol privedlo do ustanovitve podjetja Nattura.

Razbite izložbe opominjajo na minljivost vsega

Katastrofa, ki jo je pred dobrim mesecem povzročil potres v Turčiji in Siriji, se je umaknila iz naših medijev, a razmere na terenu so še vedno apokaliptične. Pogovarjali smo se z Martinom Kmetcem, nadškofom in predsednikom Turške škofovske konference, ki je nedavno obiskal prizadeta mesta.

Drežniške koze v register nesnovne dediščine?

Zadnja leta je zanimanje za rejo avtohtone drežniške koze vse večje, število živali se je povečalo od 600 na tisoč, kar je še vedno malo. Trenutno je rejcev zgolj 37, večina v Posočju, vendar povsod po Sloveniji nastajajo novi tropi. V povojih so prizadevanja za vpis koze v register nesnovne dediščine.

Ne odvzamejo toliko krvi, kot jo v bolnišnici dajejo bolnikom

V Centru za transfuzijsko dejavnost (CTD) pozivajo ljudi, naj se pridružijo krvodajalcem. Potrebe po krvi so namreč velike, v centru jo odvzamejo manj, kot jo potrebujejo v šempetrski bolnišnici.

Ali bo nova pešpot v Jernejevem kanalu varna pred plimo?

Bralec nam je poslal fotografije Jernejevega kanala, iz katerih je razvidno, da so piloti, na katere bodo kmalu namestili novo leseno pešpot oziroma mostovž, ob visoki plimi skoraj povsem pod morsko gladino. Ali to pomeni, da bo tudi mostovž ob vsakem naraščanju gladine morja poplavljen?

Zemeljski plin v Kopru leta 2025

Čeprav je bilo v zadnjih tednih večkrat slišati napovedi, kako bi lahko bodočo neprofitno stanovanjsko sosesko Nova Dolinska nasproti Mercatorja na ogrevanje s cenejšim zemeljskim plinom priključili že konec prihodnjega leta, pa v družbi Plinovodi, ki bo zgradila omrežje, ocenjujejo, da je to bolj realno pričakovati leta 2025.

Usoda nove glasbene šole je še vedno negotova

Sežanski občinski svetniki so na zadnji seji soglasno potrdili proračun za letošnje leto. Strinjali so se, da je razvojno naravnan, čeprav je v njem še precej obveznosti in projektov iz prejšnjega mandata. Obeta pa se tudi nekaj novih, denimo gradnja gasilskega doma, na novo uvajajo tudi participativni proračun.

Novi val rušenj v hrvaški Istri

V hrvaški Istri so prejšnji teden začeli rušenje na črno zgrajenih objektov, ki jih je po podatkih hrvaške Natura Histrica okoli 50 tisoč.


Najbolj brano