V novi številki Primorskih novic preberite

Kmetijsko ministrstvo je na vsa zavetišča v državi naslovilo predlog pravilnika o merilih za izračun stroškov dnevne oskrbe psov in mačk, ki se plačujejo iz proračuna. Nad nizkimi cenami so ogorčeni v 16 slovenskih zavetiščih, tudi treh primorskih. “Drastično znižanje sredstev za oskrbo živali pomeni dodaten večji finančni izpad pri poslovanju zavetišča,” pravijo v Marjetici Koper.

Država sedaj za psa, ki je težji od 30 kilogramov, nameni 20 evrov  
na dan, predlog pravilnika pa predvideva dva evra. Foto: Marjetica Koper
Država sedaj za psa, ki je težji od 30 kilogramov, nameni 20 evrov na dan, predlog pravilnika pa predvideva dva evra. Foto: Marjetica Koper

Sodniki in tožilci (za zdaj) brez dodatka

Vlada je ob opozorilih zakonodajno-pravne službe državnega zbora o morebiti ustavnopravno spornih določbah iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, po katerem bi pravosodni funkcionarji od 1. januarja prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Ali bodo predlagane rešitve lahko prilagodili ali bo vlada to uredila s sistemsko reformo, bo znano v prihodnjih dneh, napoveduje ministrica Dominika Švarc Pipan.

Ne le hiše, želijo odpreti vrata v skupnost

“Danes je jutro dišalo po pomladi, čeprav je bil Kras odet v zimski plašč. In obrazi stanovalcev so žareli. Tiho veselje in pričakovanje po novem, drugačnem življenju je tlelo v njihovih očeh.” S temi besedami so v Domu na Krasu pospremili današnjo otvoritev dolgo pričakovanih prvih dveh hiš za 12 stanovalcev v Divači.

Bliža se svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici

Še 18 dni manjka do začetka ene največjih športnih prireditev pri nas, svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v nordijskem centru v Planici. Danes so organizatorji javnosti predstavili nekaj podatkov in napotkov o prireditvi.

Četverica luških nadzornikov pred slovesom

Luka Koper bo s prihodnjim tednom dobila precej prenovljen, tako rekoč nov nadzorni svet. Delničarji bodo na skupščini odločali o odpoklicu štirih predstavnikov kapitala, med njimi tudi Francija Matoza, ki predseduje nadzornemu svetu. Na dnevnem redu pa je tudi predlog o imenovanju novega nadzornika, predstavnika lokalne skupnosti Boruta Škabarja.

Na Goriškem na delu serijski vlomilci?

Skoraj 30 vlomov v hiše, predvsem na Ajdovskem in Vipavskem, se je zvrstilo v minulih dveh mesecih. V dveh primerih so vlomilci pobrali za približno 10.000 evrov plena. Policija poziva prebivalce, naj se dodatno zaščitijo, naj bodo pozorni na sumljive ljudi in vozila, če pa že postanejo žrtev tatvine, naj si zapomnijo čim več podrobnosti in jih posredujejo policistom.

Župan Gregor Strmčnik je ustavil sušilnico blata

Sušilnica komunalnega blata, ki jo nameščajo ob centralni čistilni napravi na Serminu, naj bi poskusno začela obratovati že konec tega meseca. A ankaranska občina, ki je soustanoviteljica Marjetice Koper, ima pomisleke in župan Gregor Strmčnik zahteva, naj projekt ustavijo in naj ga pregleda neodvisni revizor.

Vodooskrba ostaja ključna naloga v Kanalu ob Soči

Vodooskrba ostaja ključna naloga v občini Kanal ob Soči, je videti iz predloga proračuna za letošnje leto. Porabili naj bi kar 13,5 milijona, 2,5 milijona več kot naj bi se steklo v blagajno občine. Župan Miha Stegel napoveduje tudi nove zaposlitve, tako v režijskem obratu kot v upravi občine.

Skrivnostni ulični umetnik v Trstu

“Rad si predstavljam, da imam jajca, ko se v zahodni demokraciji anonimno izpostavljam in pozivam k vrednotam, v katere ne verjame več nihče: miru, pravici, svobodi,” pravi Banksy, skrivnostni ulični umetnik, ki ga lahko še do 10. aprila pobliže spoznate na razstavi v Trstu.

Po Gorici sledi še prvoligaški test s Sežanci

V ajdovskem klubu je bilo po jesenskem delu druge slovenske nogometne lige veliko govora o tem, s kom in kako naprej. Naposled se zdi, da se je tresla gora, rodila pa miš. Primorje bo, kot kaže, tudi spomladanski del izpeljalo v aktualni vodstveni oziroma operativni sestavi. Več sprememb se obeta na igrišču.

Uroš Brežan: “Odgovor, kako naprej, so obnovljivi viri in najbrž tudi jedrska energija”

Po vodenju ministrstva za okolje in prostor je po reorganizaciji vlade Uroš Brežan postal minister za naravne vire in prostor, pristojen za ohranjanje narave, upravljanje voda in prostora. Nekdanji župan Tolmina je napovedal, da bodo skrb za naravo dvignili na višjo raven. “Narava, vode in prostor so v varnih rokah!” je poudaril. Del pristojnosti nekdanjega ministrstva za okolje in prostor je prevzelo novo ministrstvo za okolje, podnebje in energetiko.

Po sledeh arhitekta Otta Wagnerja na Bohinjski in Kraški progi

Januarja 2022 sem po dolgem preučevanju ostankov litoželezne ograje Solkanskega mostu, ki je bila nanj postavljena leta 1906, ugotovil, da avtorstvo te ograje izhaja iz dunajskega ateljeja znamenitega arhitekta Otta Wagnerja, očeta dunajske secesije, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja odločilno zaznamovala evropsko arhitekturo. Še več, umetnostni zgodovinar dr. Damjan Prelovšek celo domneva, da bi nekdanjo v secesijskem slogu izdelano ograjo (porušena je bila leta 1916 skupaj z glavnim lokom mostu, ki se je zrušil v Sočo) utegnil izrisati slovenski arhitekt Jože Plečnik.


Najbolj brano