V novi številki Primorskih novic preberite

Po skoraj letu dni, odkar je odjeknila vest, da je v skladišču v coni Martex v velikih vrečah 2300 ton nezakonito odloženih odpadkov, se ni še nič zgodilo. Odpadki so sicer zavarovani, a v občini se jih želijo čim prej znebiti. Župan pravi, da naj bi za to poskrbel stečajni upravitelj Martexa. Ta poudarja, da ”potekajo pogovori za rešitev.”

Sporni odpadki v coni Martex so v javnosti dvignili precej prahu,    
zgodilo pa se ni še nič.
Sporni odpadki v coni Martex so v javnosti dvignili precej prahu, zgodilo pa se ni še nič. 

Zdravniki za zdaj brez višjih plač

Vlada je danes potrdila stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides. Ta ne predvideva povišanja plač za pet plačnih razredov za vse zdravnike in zobozdravnike enako, kar je bila ključna zahteva Fidesa, ampak bo plačna nesorazmerja urejal nov ločeni plačni steber za zdravstvo, ki naj bi ga vlada oblikovala do 1. aprila. Če ta do 1. januarja 2024 ne bo stopil v veljavo, bo vlada plačna nesorazmerja zdravnikov in zobozdravnikov odpravila v ločenih pogajanjih.

Minimalna plača se zvišuje za 100 evrov neto

Minimalna plača se letos zvišuje za 100 evrov neto na 878 evrov neto, je po seji vlade povedal minister za delo Luka Mesec. Z dvigom je vlada po ministrovih besedah poskrbela v prvi vrsti za tiste, ki so zaradi visoke inflacije najbolj na udaru in večino svojih prejemkov porabijo za tekoče življenjske stroške.

Šempeter pri Gorici pomembna točka po “zaprtju” ruskega plina

300 milijonov kubičnih metrov plina letno bo po pogodbi z alžirsko državno družbo Sonatrach v naslednjih treh letih prišlo v Slovenijo iz te severnoafriške države, kar naj bi pokrilo približno tretjino slovenskih potreb. Alžirski plin je začel 1. januarja letos k nam prihajati preko povezovalne točke Gorica/Šempeter, kjer lahko v državo dnevno priteče 3,4 milijona kubičnih metrov plina.

Konec februarja bo poskusno začela obratovati sušilnica komunalnega blata na Srminu

Bo sušilnica komunalnega blata, ki jo bodo namestili ob čistilni napravi na Srminu in bo poskusno začela obratovati konec prihodnjega meseca, upravičila pričakovanja? Pojavljajo se namreč pomisleki, saj so v Komunalnem podjetju Logatec napravo istega dobavitelja po nekajmesečnem delovanju ustavili zaradi pretiranega hrupa in vonjav, bila naj bi tudi energijsko potratna. V Marjetici Koper zagotavljajo, da bo koprski obrat tehnološko naprednejši.

Občina Sežana bo v proračunu zagotovila denar za izplačilo nagrad osebam s posebnimi potrebami za delo v javnih zavodih

Občina Sežana namerava v sodelovanju z javnimi zavodi vzpostaviti lokalno mrežo za spodbujanje zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami. Te so zaradi nestimulativne in toge zakonodaje, pogosto pa tudi neupravičenih predsodkov družbe in posameznih delodajalcev, še vedno potisnjene za zidove socialno-varstvenih institucij. V proračunu bodo zanje zagotovili denar za izplačilo nagrad za delo v javnih zavodih in organizacijah.

Nikoli Gajiću dve leti in tri mesece zapora

Dve leti in tri mesece zapora je koprska okrožna sodnica prisodila Nikoli Gajiću, ki je pred skoraj tremi leti na cesti pod izolsko bolnišnico presekal pot motoristu iz Kopra.

Trije slovenski košarkarji v Avstriji suspendirani zaradi suma prirejanja izidov

Svet stav in športa sta že dolgo neizbežno povezana, občasno pa pridejo na dan tudi vesti o nečednih poslih. Namigov je veliko, preiskav malo, končanih procesov pa še manj, še posebej pri nas. Drugače je v tujini, od koder prihaja vest, da so v preiskavo vpleteni tudi slovenski športniki.

Bojan Kumer: “Moja vizija je energija brez fosilnih virov”

Mag. Bojan Kumer, sedanji minister za infrastrukturo, ki bo kmalu prevzel vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, pri zagotavljanju virov energije v Sloveniji računa predvsem na intenzivna vlaganja v sončne elektrarne. Glede opozarjanja gospodarstvenikov na premajhno pomoč države ob izredno visokih cenah električne energije na trgu opozarja, da so najbolj glasni tisti, ki so v preteklosti slabo oblikovali svojo strategijo nabave energenta in plačujejo visoko ceno. V zvezi z gradnjo drugega bloka NEK pravi, da bi lahko imeli velik drugi blok jedrske elektrarne ali pa več manjših reaktorjev. Jutri objavljamo intervju z njim.

Slovenci zgradili prvi pravi skejt park v Egiptu

Pred dnevi se je v Slovenijo vrnila ekipa skejterskih zanesenjakov, ki se, združena v podjetje Wallnut skateparks, vse bolj uveljavlja kot graditeljica kakovostnih skejt parkov. Po nekaj pomembnih izkušnjah v evropskih državah so dobili vabilo v Egipt. V Gizi, ki po Kairu velja za drugo največje egiptovsko mesto, so v mesecu dni zgradili prvi pravi skejt park v tej državi.


Najbolj brano