Začenja se jubilejni mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

Jutri se na sejmišču v Gornji Radgoni začenja jubilejni, 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Do 25. avgusta bo središče kmetijske in živilske Slovenije, na njem pa se bo predstavilo 1750 razstavljalcev iz 31 držav. Kot vselej bodo na sejem romali tudi številni Primorci.

Agra ponuja tako rekoč vse za kmetijstvo: od drobnih bakterij do 
velikanskih traktorjev.  Foto: Sašo Dravinec
Agra ponuja tako rekoč vse za kmetijstvo: od drobnih bakterij do velikanskih traktorjev.  Foto: Sašo Dravinec

Na skupno prek 70.000 površin, slaba polovica je pokritih, bo na sejmišču v Gornji Radgoni do četrtka svoje izdelke in rešitve predstavljalo 1750 razstavljalcev iz 31 držav.

Začetek sodobnih sejmov v Gornji Radgoni sega v leto 1962, ko je bila organizirana prva sejemska prireditev pod imenom Pomurski sejem. Več kot desetletje je organizacija sejma slonela na zagnanosti entuziastov iz Gornje Radgone in Pomurja, leto 1975 pa je prineslo pomoč izkušene ekipe Gospodarskega razstavišča iz Ljubljane. 1973 je bilo sejmišče preseljeno na novo lokacijo, kjer je še danes. Največja prelomnica za sejem Agra je bilo leto 1993, ko je postal Pomurski sejem samostojna gospodarska družba.

“Sejem prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse.”

Janez Erjavec

Pomurski sejem

Čeprav so se mu postopoma pridružile druge sejemske prireditve in strokovna ocenjevanja kakovosti, je bil Mednarodni kmetijsko-živilski sejem skozi vso zgodovino ključen projekt in dogodek v organizaciji Pomurskega sejma.

Praznik zemlje, stroke, posla in srca

“Že polnih šest desetletij je praznik zemlje, stroke, posla in srca. S svojimi bogatimi vsebinami je nepogrešljiv za razvoj slovenskega kmetijstva, živilstva in podeželja. Prinaša inovacije, trajnostne smernice in odlične prakse. Gospodarstvenikom omogoča nepogrešljive poslovne mednarodne povezave, strokovnjake sooča z novimi znanji. Potrošnikom, ki želijo varno in kakovostno hrano ter pristen stik s podeželjem, predstavlja najboljše tradicije, novosti ter odličnost pridelkov kulinarike in vin,” poudarja Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

V torek bo dan za vinarje

Sejem bodo sooblikovale vodilne vladne, strokovne in stanovske organizacije na čelu z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vsak dan bodo na sejmu drugi poudarki, podelili pa bodo tudi številna priznanja v ocenjevanjih kakovosti. Veliko Primorcev bo v Gornji Radgoni v torek, ko bo tradicionalni dan za vinarje.


Najbolj brano