Največ oskarjevskih nominacij za Manka Davida Fincherja

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je razkrila kandidate za letošnje oskarje, ki jih bodo podeljevali 25. aprila. Največ nominacij, kar deset, je osvojil zelo ambiciozen film Davida Fincherja Mank, ki govori o zakulisju nastajanja ene od največjih filmskih mojstrovin vseh časov Državljan Kane. Nominirance v 23 kategorijah sta v prenosu v živo iz Los Angelesa obelodanila zakonca in igralca Nick Jonas ter Priyanka Chopra.

Gary Oldman za vlogo scenarista Državljana Kana  Hermana J. 
Mankiewicza je nominiran tudi za oskarja za glavno moško 
vlogo.
Gary Oldman za vlogo scenarista Državljana Kana Hermana J. Mankiewicza je nominiran tudi za oskarja za glavno moško vlogo. 

LOS ANGELES > S po šestimi nominacijami sledijo filmi Judas And The Black Messiah, Minari, Nomadland, Sound Of Metal, The Father in The Trial Of The Chicago 7. Po pet nominacij sta osvojila filma Ma Rainey's Black Bottom in Promising Young Woman, štiri nominacije ima News Of The World, po tri pa One Night In Miami ter Soul.

Za najbolj zaželen kipec za najboljši film so nominirani drama o izgubi spomina The Father z Anthonyjem Hopkinsom v glavni vlogi, biografska drama o vodji črnih panterjev Fredu Hamptonu Judas and the Black Messiah, Minari, ki govori o integraciji korejske družine v ZDA v 80. letih minulega stoletja, tenkočutni portret “avtodomarskih nomadov” v ZDA Nomadland, Promising Young Woman, ki je svojstveni film o ženskem maščevanju, pretanjena drama o glasbeniku, ki nenadoma izgubi sluh, Sound of Metal, sodna drama The Trial of the Chicago 7 ter Mank.

V kategoriji za najboljšo režijo so nominirani Thomas Vinterberg za “alkoholno študijo” Nažgani, David Fincher za Mank, Lee Isaac Chung za film Minari, Chloe Zhao za Nomadland in Emerald Fennell za film Promising Young Woman, v katerem izstopa Carey Mulligan in je nominirana tudi za oskarja za glavno žensko vlogo. Poleg nje se za ta kipec potegujejo še Frances McDormand, ki se ji za izjemno vlogo nomadke Fern v filmu Chloe Zhao nasmiha še tretji oskar, Viola Davis za vlogo v filmu ma Rainey's Black Bottom, Andra Day za upodobitev pevke Billie Holiday v filmu The United States vs. Billie Holiday ter Vanessa Kirby (Pieces of a Woman). Tokrat se je prvič v zgodovini zgodilo, da sta v kategoriji za najboljšo režijo nominirani kar dve ženski, in sicer Emerald Fennell in Chloe Zhao. Slednja je sicer tudi prva nebelska nominiranka v tej kategoriji. V 92 letih podelitve oskarjev pa je bila doslej za najboljšo režijo le enkrat nagrajena ženska, in sicer Kathryn Bigelow za Bombno misijo leta 2010.

Kandidati za oskarja za najboljšo moško vlogo so Gary Oldman za vlogo vlogo scenarista Državljana Kana Hermana J. Mankiewicza, Riz Ahmed, ki je z velikim občutkom v film Sound of Metal prenesel izkušnjo glasbenika, ki je nenadoma oglušel, Chadwick Boseman za vlogo v filmu Ma Rainey's Black Bottom, Anthony Hopkins za vlogo v filmu The Father ter Steven Yeun za vlogo v filmu Minari.

Za oskarja za najboljši izvirni scenarij se potegujejo: Judas and the Black Messiah, Minari, Promising Young Woman, Sound of Metal, The trial of the Chicago 7. Za najboljši prirejeni scenarij pa: Borat 2, The Father, Nomadland, One Night in Miami, The White Tiger.

Komedija o kazahstanskem novinarju v ZDA Boratu Sache Barona Cohena Borat Subsequent Moviefilm, ki je prejela zlati globus v kategoriji komedije, si je po zaslugi bolgarske igralke Marie Bakalove prislužila nominacijo za stransko žensko vlogo. Za oskarja Maria Bakalova tekmuje z Glenn Close (Hillbilly Elegy), Olivio Colman (The Father), Amando Seyfried (Mank) in Youn Yuh-jung (Minari).

Sacha Baron Cohen je sicer prejel nominacijo za stransko moško vlogo v filmu The Trial of the Chicago 7, kjer tekmuje za oskarja z Danielom Kaluuyo (Judas and the Black Messiah), Lesliejem Odom ml. (One Night in Miami), Paulom Racijem (Sound of Metal) in Lakeithom Stanfieldom (Judas and the Black Messiah).

Zgodba o okupaciji Srebrenice in pokolu muslimanov s strani srbskih sil leta 1995 režiserke Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida? je drugi film iz Bosne in Hercegovine v igri za mednarodnega oskarja po filmu Danisa Tanovića Nikogaršnja zemlja, ki je leta 2001 osvojil pozlačeni kipec. V konkurenci za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film so tudi danski film Nažgani, romunski Kolektiv, tunizijski The Man Who Sold His Skin in Better Days iz Hongkonga.


Najbolj brano