Veseli december ... na štiri oči

V trenutku, ko je spletno predvajanje predstav postalo že standard, je Slovensko stalno gledališče pomislilo, da bi v prazničnem decembru lahko kratkočasilo svoje gledalce z izvirnimi pogovori iz zakulisja. Kljub temu, da so vrata gledališča še vedno zaprta za občinstvo, se znotraj dvoran nadaljuje ustvarjalno delo; nastajajo predstave v pričakovanju ponovnega odprtja, misli in umetniški koncepti se razvijajo kot običajno.

Na štiri oči je projekt SSG, ki bo med prazniki ponujal deset 
pogovorov iz zakulisja letošnjih uprizoritev. Simbolična fotografija  
fotografa Jake Varmuža napoveduje pogovor z Majo Gal Štromar, 
avtorico teksta Kdo je videl Coco, navdahnjenega z modno ikono 
Coco Chanel.    Foto: Jaka Varmuž
Na štiri oči je projekt SSG, ki bo med prazniki ponujal deset pogovorov iz zakulisja letošnjih uprizoritev. Simbolična fotografija fotografa Jake Varmuža napoveduje pogovor z Majo Gal Štromar, avtorico teksta Kdo je videl Coco, navdahnjenega z modno ikono Coco Chanel.  Foto: Jaka Varmuž

Ustvarjalci upajo in čakajo na čimprejšnje, ponovno srečanje s publiko v dvorani, zato so vsi z veseljem sprejeli povabilo na pogovor, saj bodo tako lahko vsaj približno vzpostavili stik z gledalci in jih neposredno seznanili z vsebinami predstav, ki jih bodo lahko gledali v naslednjih mesecih.

Niz s skupnim naslovom Na štiri oči obsega deset, med seboj zelo različnih pogovorov, v katerih bo možno poslušati delčke izvirne glasbe posameznih predstav ali videti fragmente scen in kostumov, ki bodo pečatili vizualno podobo uprizoritev. Spletni projekt SSG, niz sproščenih pogovorov iz zakulisja z igralci, režiserji, dramatiki in glasbeniki, se je pričel 8. decembra in se bo nadaljeval do 12. januarja. Na sporedu bo dvakrat tedensko, ob torkih in ob sobotah ob 18. uri.

Raznolik vpogled v zakulisje

Uvod v niz je bil edini pogovor izven novega sklopa, posnetek zadnjega dogodka, ki ga je gledališče lahko priredilo v Veliki dvorani 25. oktobra in sicer srečanje z Jankom Petrovcem, dopisnikom RTV iz Rima in Vatikana, nekdanjim članom umetniškega ansambla SSG in prevajalcem besedila predstave Artemisia Gentileschi.

V soboto, 12. decembra, so debitirali pogovori iz zakulisja, vsi opremljeni z italijanskimi nadnapisi. V prvem je nastopila Patrizia Jurinčič Finžgar, avtorica in režiserka predstave Bidovec-Tomažič. Tovarištvo. Njene besede so osvetlile vsebine predstave, ki je nastala ob letošnji obletnici prvega in drugega tržaškega procesa, in so izpostavile zorni kot mlajše generacije in dramatičarke, ki je želela poudariti predvsem človeško plat junakov. V torek je spregovorila igralka Nikla Petruška Panizon, protagonistka predstave Artemisia Gentileschi-Srečanje. Njen intervju se je osredotočil na odnos do interpretacije resnične zgodbe pogumne ženske baročne dobe.

V soboto, 19. decembra, ne gre zamuditi prvega, šaljivega in sproščenega dvojnega pogovora. Lara Komar in Primož Forte, ki sta v koprodukciji Stoletje mjuzikla zastopala Slovensko stalno gledališče, bosta spregovorila o odnosu do glasbe in petja, predvsem o delu v taki koprodukciji, v kateri se marsikaj dogaja tako na odru kot za kulisami.

22. decembra bo režiserka Jasmin Kovic predstavila ozadje priredbe in režije nove uprizoritve za otroke Gregor in Silvija. Maja Gal Štromar bo 26. decembra nastopila kot avtorica predstave o liku modne oblikovalke Coco Chanel, 29. decembra pa bo spet čas za igrivost dvojnega pogovora, tokrat s protagonistoma predstave Gregor in Silvija. Igralca Tina Gunzek in Blaž Popovski se bosta sproščeno pogovarjala o vsebinah besedila, ki govori o sprejemanju samih sebe v globalnem svetu “influencerjev”, nedosegljivih lepotnih modelov in minljivih trendov. Januarja se bo niz nadaljeval še s štirimi, zanimivimi pogovori. Pred mikrofon bodo alternirali režiser in avtor Lino Marrazzo, igralki Maja Blagovič in Lara Jankovič, skladatelj Stefano Sacher in režiserka Yulia Roschina. Ogled vseh pogovorov bo možen na facebook strani in youtube kanalu Slovenskega stalnega gledališča tudi po “premierni” objavi.


Preberite še


Najbolj brano