V novi številki Primorskih novic preberite

Kobilarna Lipica bo po letu premora spet prodajala in brezplačno oddajala lipicance, ki jih ne potrebuje za svoje dejavnosti. Letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji mora potrditi vlada, ki je to točko uvrstila na dnevni red četrtkove dopisne seje. Letos je za prodajo namenjenih 53 konj, 89 pa jih bodo oddajali brezplačno. Oboje po postopku zbiranja ponudb. Nasprotniki (raz)prodaje lipicancev so že na okopih.

Kobilarna Lipica namerava letos prodati 53 konj, brezplačno pa  
oddati v rejo 89 lipicancev. Foto: Lea Kalc Furlanič
Kobilarna Lipica namerava letos prodati 53 konj, brezplačno pa oddati v rejo 89 lipicancev. Foto: Lea Kalc Furlanič

Ogroženih je 20.000 delovnih mest v turizmu

Pred današnjo vladno razpravo o tretjem paketu državne pomoči zaradi epidemije koronavirusa so se vrstili pozivi iz turističnega gospodarstva in združenj k večji pomoči turizmu. Prihodki so v zadnjih dveh mesecih padli na nič, brez ustrezne pomoči države pa se turizem ne bo pobral. To lahko pomeni začetek množičnega odpuščanja.

Od vavčerjev ne pričakujejo čudežev

“Vavčerji, ki bodo omogočili nočitev z zajtrkom, ne bodo bistveno vplivali na stabilizacijo poslovanja družbe Hit, ki glavnino realizacije ustvari z igralništvom. Bolj bodo dobrodošli in v pomoč pri zagonu poslovanja odvisne družbe Hit Alpinea, ki upravlja namestitvene kapacitete v Kranjski Gori,” pravijo v Hitovi upravi. Primorski turistični ponudniki sicer menijo, da bi odprtje mej prineslo začetek reševanja težav, od vavčerjev pa ne pričakujejo čudežev.

Jutri v Primorskih novicah objavljamo tudi prilogo Tantadruj in prejemnike primorske gledališke nagrade tantadruj.

Posočje ima prednost pred mesti in zdravilišči

Vladni ukrepi za pomoč specifični turistični panogi so ustrezni, še kakšen dodaten ne bi bil odveč, ocenjuje direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar. Seveda prihajajoči časi ne bodo rožnati, poletje ne bo zagotovilo ostanka denarja za zimo, zato naj bi ukrepi veljali vse do naslednje sezone. “Razmere se sicer spreminjajo, v tem trenutku pa smo zmerni optimisti,” pravi Humar.

Predlagajo zaprtje vzletišča na Kovku

Tri tedne po nesreči, v kateri sta trčila jadralni padalec in ultralahko motorno letalo, je komisija za preiskavo nesreče med drugim ocenila, da sta navodili za uporabo in postopki letenja ajdovskega letališča ter vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi v neskladju, zato predlaga začasno zaprtje vzletišča na Kovku. Jadralni padalci so nad tem ogorčeni.

S travo naj bi si lajšal zdravstvene težave

Martin Bohnec, ki so mu policisti januarja v Obrovu zasegli dva kilograma konoplje, je tudi na začetku sojenja na koprskem okrožnem sodišču vztrajal, da ni kriv. Trdi, da je imel doma le ničvredno perje in da je konopljo uporabljal za zdravljenje. Bohnec je bil zaradi gojenja konoplje v letu 2016 že obsojen zaradi gojenja konoplje.

Smeti iz Borovnice končale čez mejo

Italijanski finančni stražniki in orožniki so danes zjutraj prijeli šest osumljenih, ki naj bi sodelovali v nezakonitem čezmejnem poslu z odpadki. V zapuščenem skladišču v Mošu na italijanski strani Brd so po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev končali tudi odpadki iz zapuščenega območja pri Borovnici.

Med krajani se je vnela vroča razprava zaradi obvestila Lovske družine Koper

V javni facebook skupini Miljski hribi se je vnela vroča razprava o obvestilu Lovske družine Koper, ki je razburilo krajane Hrvatinov. Sporočajo jim namreč, naj psov prosto ne spuščajo po vinogradih in gozdovih in naj se tam ne sprehajajo, ker je v teku lovna sezona in čas, ko ima divjad mladiče. Če tega ne bodo upoštevali, jih čaka denarna kazen.

Smetarino na Goriškem bodo podražili za petino

Cena ravnanja z odpadki naj bi se v kratkem podražila. Komunala Nova Gorica predlaga dvig cene za 18,6 odstotka, o tem se je uskladila z upravo občine. Če bo prihodnji četrtek ceno potrdil mestni svet, se bo od septembra znesek na položnici za štiričlansko družino z 22,1 evra zvišal na 27,12 evra na mesec. Cena na Goriškem bo enotna, potrjevali jo bodo v šestih občinah.

Wembley ni osrečil Srečka Katanca

Maj je mesec končnih obračunov v evropskih nogometnih pokalih. Novi koronavirus je letos preložil tekmovalne vrhunce na avgust, ko naj bi predvidoma spravili pod streho preostale izločilne dvoboje. Josip Iličić in Jan Oblak sta se s svojima moštvoma že prebila med osmerico, a pot do finala lige prvakov, ki naj bi ga gostil Istanbul, je še dolga.


Najbolj brano