V novi številki Primorskih novic preberite

Potem ko je konec lanskega leta prišlo do večjega podora strunjanskega klifa, so si stanje ogledali geologi. Na podlagi primerjav zdajšnjega stanja in stanja iz leta 2018 so izračunali prostornino podora, območje pa bodo preučevali še naprej. Morebitnim sprehajalcem približevanje odsvetujejo, saj bi vsak trenutek lahko prišlo do ponovnega podora.

S strunjanskega klifa se je konec minulega leta odtrgalo za 
približno 2000 kubičnih metrov strmega pobočja. Foto: Eva Branc
S strunjanskega klifa se je konec minulega leta odtrgalo za približno 2000 kubičnih metrov strmega pobočja. Foto: Eva Branc

Z nasmehom na obrazu priznali premoč Norvežanom

Slovenski rokometaši so že pred svojim zadnjim obračunom skupinskega dela z Norvežani izvedeli veselo novico. Po zmagi Portugalske nad Madžarsko so si zagotovili uvrstitev v polfinale, kjer se bodo v petek pomerili s Španijo.

Občina je zasula nelegalno pot čez Brge

Na črno zgrajena pot čez Brge je dokaz, da bližnjica ne pripelje vedno do cilja. Po sedmih letih od posega, za katerega je občina plačala več glob, so Vipavci ustavili postopek za izdajo gradbenega dovoljenja in pot zasuli. “Pot nam je prišla prav. Seveda pa je treba spoštovati zakonodajo,” se strinja predsednik KS Gradišče pri Vipavi Darjo Marc.

V Bovcu so napovedovali odprtje štirih hotelov, za zdaj gradijo le hotel Soča

Sodeč po napovedih se v Bovcu obeta odprtje štirih hotelov s skupno 226 sobami in 45 apartmaji. Za zdaj jih uresničuje le podjetje Soča rafting, ki gradi hotel Soča v centru Bovca, domačini pa zaupajo tudi investitorju Ivanu Kralju, da bo zgradil letališki hotel s 50 sobami. Obnova hotela Kanin pa že lep čas stoji, kdaj se bo gradil kompleks ob vpadnici, tudi ni jasno.

Če bi zavarovanci plačevali po 32 evrov, bi se račun izšel

V LMŠ predlagajo, naj zavarovanci v zdravstveno blagajno plačujejo po 32 evrov obveznega pavšalnega zneska, s katerim bi nadomestili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S tem predlogom so prisluhnili svarilom ZZZS, da bi sprva predvidenih 29 evrov v zdravstveni blagajni ustvarilo 70 milijonov evrov primanjkljaja.

Luki ni uspelo izterjati nekdanjih nadzornikov

Luki Koper niti v ponovljenem odškodninskem postopku ni uspelo iztožiti 19-milijonske odškodnine od osmih nekdanjih nadzornikov, ki so upravi Roberta Časarja leta 2008 dali soglasje za nakup deleža v slovaški družbi TTI. Luko je znova zavrnilo tudi višje sodišče. Luka Koper je v desetih letih pravdanja imela s to tožbo že 1,4 milijona evrov stroškov (skupaj z obrestmi).

Krmariti med križarkami, pozejdonko, školjkami ...

Je še vzdržno, da v poletni sezoni v Mesečevem zalivu sidra tudi po 400 plovil na dan? Kako morsko okolje obremenjujejo tovorne in potniške ladje? Koliko dodatnih školjčišč in kje bomo še dovolili? Je plaž preveč ali premalo? To je le nekaj vprašanj, za katera bo treba postaviti smernice v pomorskih prostorskih načrtih, ki jih morajo do leta 2021 pripraviti države EU.

V Ilirskii Bistrici bodo širili zdravstveni dom in gradili vodovodno omrežje

23 milijonov evrov je težak proračun Občine Ilirska Bistrica za letošnje leto. Dobra polovica tega, 12 milijonov evrov, je namenjena naložbam. Med večjimi sta gradnja prizidka bistriškega zdravstvenega doma ter gradnja povezovalnega vodovoda med Ilirsko Bistrico in Rodikom.

Sence nad Balkanom pod žarometi v Piranu

V sredo ob 18. uri se bo s podelitvijo nagrade srbskemu igralcu, režiserju, scenaristu in producentu Draganu Bjelogrliću v piranskem Tartinijevem gledališču začel 10. Festival evropskega in mediteranskega filma. Do sobote bodo predvajali izbor 25 kakovostnih evropskih filmov, vse projekcije bodo brezplačne.

S pištolo grozil v zlatarni in v lokalu

Koprski policisti so 34-letnika, ki je prejšnji teden poskušal oropati Zlatarno Celje v Župančičevi ulici v starem mestnem jedru, ovadili še za več drugih kaznivih dejanj, med drugim tudi vlomov in tatvin. Osumljeni 34-letnik je ropal v jakni, ki jo je ukradel v enem od koprskih stanovanj. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zanj odredil pripor.

“Počutim se nedolžnega”

“Kaznivega dejanja, ki mi ga očitate, nisem storil in se počutim nedolžnega,” je bilo vse, kar je na glavni obravnavi v svoj zagovor povedal 50-letni Qazim Q. Tožilstvo mu očita veliki tatvini, ki sta se januarja in marca lani zgodili na hitri cesti pri Vipavi in Šempasu. Januarja lani je iz avtomobila s predrto gumo ukradel torbico z 8000 evri.

V petek začetek 25. Hitovega mednarodnega šahovskega turnirja

V petek ob 16.30 se bo z otvoritvijo v veliki kongresni dvorani hotela Perla v Novi Gorici začel že 25. Hitov odprti mednarodni šahovski turnir. Prijavljenih je rekordnih 170 šahistov iz 14 držav. Prvi favorit je srbski velemojster Robert Markuš, domači adut Juri Zamar Kodelja pa bo lovil normo za naziv FIDE mojstra.


Najbolj brano