Nižji rang kot investicija

Po šestih letih nastopanja v drugem kakovostnem rangu se Košarkarski klub Plama pur iz Ilirske Bistrice seli v tretjo ligo. Razlogi niso rezultatske ali finančne narave, temveč so povezani z razvojem mladih košarkarskih talentov.

Košarkarjev Plame pur vsaj eno sezono ne bo več med drugoligaši, z njimi pa še naprej ostaja trener Rok Dežman 
(desno) in tudi steber ekipe Anže Srebovt (prvi z leve). Foto: Zdravko Primožič/FPA
Košarkarjev Plame pur vsaj eno sezono ne bo več med drugoligaši, z njimi pa še naprej ostaja trener Rok Dežman (desno) in tudi steber ekipe Anže Srebovt (prvi z leve). Foto: Zdravko Primožič/FPA

ILIRSKA BISTRICA > V torek pozno popoldne je primorsko in slovensko košarkarsko javnost presenetila novica, da se KK Plama pur prostovoljno seli iz druge v tretjo ligo. “Člansko moštvo KK Plama pur je v tekoči sezoni z uvrstitvijo v izločilne boje za prvo SKL ter z uvrstitvijo med osem najboljših v pokalu Spar izpolnilo zastavljene tekmovalne cilje. Kljub zagotovitvi igranja sedme zaporedne sezone v drugi ligi, finančni stabilnosti in urejeni organizaciji kluba, je upravni odbor sprejel odločitev, da člansko moštvo sestopi v tretjo SKL. Odločitev je bila sprejeta v dobrobit razvoja perspektivnih mladih igralcev, ki še niso na igralskem nivoju druge lige in kot investicija v prihodnost bistriške košarke,” so Bistričani zapisali v izjavi za javnost. Bistriški proračun sicer znaša 115.000 evrov.

Člansko moštvo bosta tudi v tretji ligi vodila Rok Dežman ter njegov pomočnik Sašo Ožbolt. Predsednik kluba Tomaž Slavec si skupaj z ostalimi člani upravnega odbora kluba želi, da bi v naslednjih sezonah moštvo povsem temeljilo na domačih fantih, od katerih pa je trenutno večina za enakovredno nastopanje v drugoligaškem rangu po njihovem prepričanju še premalo izkušena. Po Slavčevih besedah bosta dres Plame pur tudi v naslednji sezoni zagotovo nosila izkušena centra Anže Srebovt in Robi Hreščak. Vodstvo kluba razmišlja o tem, da bi zadržalo enega izmed izkušenih branilcev, ki bi olajšal delo mladincem pri prestopu v člansko konkurenco.

Le trije igralci Plame niso domačini

Za člansko ekipo Plame pur je v tekoči sezoni igralo 15 košarkarjev, od tega jih je bilo 12 domačih. Iz drugih krajev so trije košarkarji, ki so bili med glavnimi igralci ekipe - Grega Sajevic je iz Ljubljane, David Ferenčić iz Pazina s Hrvaške in Tilen Zalar, ki so ga že vzeli za svojega, iz Postojne. Dva od “tujcev” sta bila najboljša v posameznih statističnih segmentih. Branilec Sajevic je bil s povprečjem 17,6 točke na tekmo najboljši strelec, branilec Zalar najboljši podajalec (5,3), najboljši skakalec pa je bil domačin Robi Hreščak (7.8 skoka na tekmo).

“Še enkrat ponavljam, da to ni nikakršen korak nazaj. Zavedamo se, da je večina nosilcev igre iz minulih sezon ključne razvojne korake naredila v tretji ligi in nato Plamo pur popeljala tudi do pokalnega četrtfinala. Podobne želje imamo tudi s sedanjo generacijo mladih košarkarjev, ki ji bo bistveno več pomenilo igranje v tretji ligi kot sedenje na klopi na drugoligaških tekmah,” je za Primorske novice povedal Slavec.

Trenutno še ni znano, kateri izmed klubov bo zasedel mesto Bistričanov v drugi ligi. Eden izmed glavnih kandidatov je Portorož, ki je letos izgubil mesto v tem rangu. Zelo verjetno, je, da bi imela primorska košarka ob Mesariji Prunk Sežana in Postojni tudi v naslednji sezoni tri drugoligaške klube.


Komentar novinarja

Rok Maver

Morda pa imajo Bistričani prav

Skoraj ni kluba, ki se ne bi odločil za napredovanje v višji rang tekmovanja, še posebej če gre za prvoligaško tekmovanje. In to kljub zavedanju vseh težav, ki jih to prinaša - od kadrovskih, organizacijskih in finančnih. Marsikateri tak izlet se je klavrno končal, nekateri klubi so ga plačali z neslavnim koncem in novim začetkom. In z nezaupanjem zunanjih dejavnikov zaradi neumnosti, ki so jih počeli predhodniki. Le redki so zmogli reči “ne” napredovanju. Še redkejši so tisti, ki so se zavestno ...

Preberi več

Najbolj brano