Morda pa imajo Bistričani prav

Skoraj ni kluba, ki se ne bi odločil za napredovanje v višji rang tekmovanja, še posebej če gre za prvoligaško tekmovanje. In to kljub zavedanju vseh težav, ki jih to prinaša - od kadrovskih, organizacijskih in finančnih. Marsikateri tak izlet se je klavrno končal, nekateri klubi so ga plačali z neslavnim koncem in novim začetkom. In z nezaupanjem zunanjih dejavnikov zaradi neumnosti, ki so jih počeli predhodniki. Le redki so zmogli reči “ne” napredovanju.

Še redkejši so tisti, ki so se zavestno odločili za selitev v nižjo ligo, kot se je odločil Košarkarski klub Plama pur iz Ilirske Bistrice. S tem, ko bo drugo zamenjal za tretjo ligo, je presenetil, saj nima težav ne z igralskim kadrom, ne z denarjem. Želi si razvijati mlade igralce v mirnejšem in manj zahtevnem tekmovalnem rangu. Prve reakcije med košarkarskimi privrženci so razdeljene: eni to pozdravljajo, drugi se sprašujejo, če ne bi mladi igralci več izkušenj dobili v drugi SKL in - če bi tako odločilo igrišče - v tretjo SKL izpadli po naravni poti. Manj pomembno v tej zgodbi je, da bo primorska košarka najbrž ohranila mesto v drugi SKL, saj bi žrtvovanje Bistričanov Portorož lahko rešilo izpada. V drugo SKL se vrača nekdaj močan razvojni center Postojna, a so tam razdeljeni, v zadnjem času so ustvarili več sodnikov kot košarkarjev. V Sežani se veliko govori o domačih igralcih, ampak ti oziroma domači nosilci igre se kar nočejo pojaviti, Portorož pa je s prvo ligo povsem zabredel. V Kopru se je nekaj prvoligaških igralcev skozi šolo ŠD Koš le naredilo, a bo treba počakati, kako resno z mladinskim pogonom mislijo v Primorski, ki je usmerjena v visoke cilje v članski košarki. Nova Gorica in Idrija se le počasi pobirata.

Plama pur je v drugi SKL počela tisto, kar naj bi bil smisel lige - vključevanje mladih igralcev, po možnosti svojih.

Plama pur je v drugi SKL počela tisto, kar naj bi bil smisel lige - vključevanje mladih igralcev, po možnosti svojih. Mešanica izkušenj in mladosti se za to ligo zdi pravšnji recept, toda v Ilirski Bistrici so v svojem razmišljanju radikalnejši. Kakovostna razlika med drugo in tretjo ligo, tudi zaradi pojava vedno večjega števila bivših prvoligaških igralcev v drugi SKL, je velika. V drugi ligi bi mladci pospešeno dobili izkušnje. In tudi beležili visoke poraze, pritisk bi bil večji, morda prevelik. Tretja liga je za mlade igralce primernejši poligon za mirnejši razvoj. Morda pa imajo v Ilirski Bistrici prav. Čas bo najboljši razsodnik.


Preberite še


Najbolj brano