V novi številki Primorskih novic preberite

Verjetno zadnja seja vipavskega občinskega sveta v tem mandatu se je končala, preden se je dobro začela. Ker so svetniki izglasovali umik osrednje točke o rebalansu proračuna, se jim je župan zahvalil za sodelovanje in zaključil sejo. Kako bo osnovna šola plačala prenovo šolske kuhinje, pa še ni jasno.

Zaradi vipavske politične kuhinje je talec postala - šolska kuhinja. Foto: Alenka Tratnik
Zaradi vipavske politične kuhinje je talec postala - šolska kuhinja. Foto: Alenka Tratnik

Družba Elcom o razlogih za izbrisne tožbe v Eda centru

V podjetju Elcom, ki je prvotožeča stranka v izbrisni tožbi zoper 67 etažnih lastnikov in zastavnih upnikov v Eda centru, so danes pojasnili svoje razloge za tak korak. Kot glavni izvajalec elektro inštalacij na Eda centru imajo v stečaju družbe Euroinvest za 698.612 evrov priznanih terjatev.

Kako do več turistov in manj odpadkov?

Turizem spodbuja potrošnjo, ta pa nastajanje odpadkov, čeprav turisti cenijo čisto okolje. Kaj naj torej ukrenejo v piranski občini, v kateri so lani ustvarili največ nočitev v državi, in predvsem v strnjenem Piranu z manj kot 5000 stanovalci, saj ga julija in avgusta obišče skoraj 1000 turistov na dan?

V jutrišnjih Primorskih novicah objavljamo tudi kandidate za septembrsko osebnost Primorske.

Danijel Sertič: “Morda je čas, da zamenjamo župana”

“Z županom Popovičem nisem skregan, politično sodelujemo, a to ne pomeni, da podpiram vse njegove predloge in ukrepe,” je svoj položaj v občinski politiki pojasnil Danijel Sertić, kandidat Nove Slovenije (NSi) za koprskega župana.

Minister ni sprejel predloga Sežane

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zavrnil predlog občine Sežana za imenovanje Marijana Suše v nadzorni svet holdinga Kobilarna Lipica. Zato bodo občinski svetniki poiskali novega kandidata. Predlagajo pa tudi spremembo zakona o Kobilarni Lipica, da bi občina sama izbrala nadzornika, na da ga potrjuje minister.

Po dveh dneh so ga našli mrtvega

Za družino 20-letnega motorista iz Idrije je bil četrtek tragičen dan. Mladeniča so nazadnje videli v torek popoldne, do četrtka, ko je stekla iskalna akcija, pa se je za njim izgubila vsaka sled. Naposled so ga v četrtek popoldne svojci našli mrtvega v globeli ob glavni cesti pri Godoviču. Zanj je bil usoden trk v ograjo in padec pod cesto.

Jasmina Rojc, mlada slikarka, ki je magistrirala v Benetkah in se vrnila v domačo vas

Zalošče, vas v spodnji Vipavski dolini, je znana predvsem po izvrstnih vinih in odlični gastronomski ponudbi. A v kateri hiši živi slikarka, je kaj kmalu jasno. Jasmina Rojc je namreč del pročelja družinske hiše odela v živahne barve svoje domišljije.

Kolesarska idila po Brkinih

Pisana druščina kolesarjev je minulo sredo v sklopu tedna mobilnosti poganjala pedala s Krasa v Brkine. No, prav pretirano se čez hribe in doline resda niso mučili, saj so sedeli na električnih kolesih. Tudi to je eden od načinov raziskovanja in odkrivanja lepot naših krajev, so prepričani v javnem zavodu Park Škocjanske jame, ki je organiziral izlet. A moti se, kdo misli, da gre električno kolo “kar samo”. Brez muje se še čevelj ne obuje, pravi slovenski rek. In tako je tudi s temi kolesi, le da postanejo klanci in razdalje z njimi znosnejši in zato dostopnejši tudi tistim, ki se s kondicijo ne morejo ravno pohvaliti.

Jutri bi Tone Pavček dopolnil 90 let

Pred hišo na Seči nam je ob 80. rojstnem dnevu v intervjuju zaupal, kaj bo počel v zadnjih letih življenja: “Živel bom za to, kar je lepo. Odkrival bom spremembe v naravi in se neprestano klanjal bogu življenja. Dvorim samo eni oblasti - življenju.” Jutri bi Tone Pavček dopolnil 90 let.


Najbolj brano