Tudi brez zastave po medaljo

Jakova Faka vežejo na Pjongčang lepi spomini. Leta 2009 je na olimpijskem prizorišču, ki je tedaj gostilo tekme svetovnega prvenstva, osvojil senzacionalno biatlonsko odličje pod hrvaško zastavo. V Koreji bo eden glavnih slovenskih adutov za olimpijsko medaljo.

Jakov Fak bo v Pjongčangu lovil olimpijsko odličje. Foto: Daniel Novakovic
Jakov Fak bo v Pjongčangu lovil olimpijsko odličje. Foto: Daniel Novakovic

PJONGČANG > Ob približevanju največjemu dogodku zime se je okrog Jakova Faka dvignilo veliko nepotrebnega prahu. Pa ne zaradi dosežkov na tekmovališčih. Potem ko je leta 2010 na odprtju olimpijskih iger v Vancouvru že nosil hrvaško zastavo, je bil tokrat med izbranimi kandidati za vihtenje slovenske trobojnice v Koreji. Neposrečen javni natečaj Olimpijskega komiteja Slovenije je sprožil val komentarjev na nacionalni podlagi. V vrtincu se je ne kriv ne dolžen znašel Fak, ki se je nato umaknil iz nastalega cirkusa.“Ne oziram se nazaj. Dobri olimpijski občutki me zaradi preteklega dogajanja niso zapustili. Pomembno je, da sem zdrav,” je v kleni slovenščini povedal 30-letni olimpijec iz Gorskega Kotarja.

Trditev, da je zdravje na prvem mestu, vsaj pri Faku drži kot pribita. Bolezni so v preteklih dveh sezonah krojile učinek biatlonca, ki vselej sodi v krog kandidatov za najvišja mesta. Tako je bilo, ko je osvajal odličja na velikih tekmovanjih za Hrvaško, in nato od leta 2011 dalje tudi za Slovenijo. Olimpijska medalja se mu je pred štirimi leti sicer izmuznila.“V Sočiju je prava forma nekoliko zamujala. Stopnjeval sem dosežke, a na koncu je za odličje nekaj zmanjkalo. Športni izračuni se ne izidejo vedno. Strelska raven je že vso sezono visoka, na zadnjih tekmah pa mi je zmanjkalo malo sape v tekaškem delu. Če bom nekoliko hitrejši v smučini, bom tudi na olimpijskih igrah konkurenčen za najvišja mesta,” je olimpijske želje razgrnil Fak, ki bo bržkone edini biatlonski adut za slovensko odličje v Koreji.

6

medalj je na velikih tekmovanjih, bodisi olimpijskih igrah bodisi svetovnih prvenstvih, osvojil Jakov Fak

V Pjongčangu je pred devetimi leti na svetovnem prvenstvu stopila na zmagovalni oder tudi Teja Gregorin, a so dobitnico medalje iz Sočija po dopinškem razkritju suspendirali še pred začetkom olimpijske sezone, ki je Faku prinesla potrditev, da še lahko meša štrene pri vrhu. Biatlonski vladar zadnjih let Martin Fourcade sicer še naprej ohranja zavidljivo raven na strelišču in predvsem v smučini. S hitrostjo in natančnostjo pa francoski primat v letošnji sezoni resno ogroža Johannes Thingnes Bø. Fourcade je dobil šest tekem svetovnega pokala, Norvežan pa celo osem. Med zmagovalce se je v letošnji sezoni enkrat vpisal le še Johannesov bratov Tarjei Bø. Dva tekmovalca torej v tej zimi izrazito izstopata, biatlonce pa na olimpijskih igrah čakajo v tednu dni štiri posamične preizkušnje. “Priložnosti za popravni izpit je kar precej, a bolj ko gredo igre h koncu, večji je pritisk, če ne gre vse po željah. Zato velja v polni meri izkoristiti dobre dneve,” je o olimpijskih enačbah pred odhodom v Južno Korejo razpredal Fak.


Najbolj brano