Osebnost decembra je postal vsestranski raziskovalec, poustvarjalec in ustvarjalec ljudskega izročila Romeo Volk iz Ilirske Bistrice

“Če se je že moralo zgoditi, sem vesel, da se je z jaslicami. Te so nekaj posebno mojega,” pravi vsestranski ustvarjalec in raziskovalec Romeo Volk, avtor papirnatih jaslic, ki so pristale na eni najbolj znanih razstav jaslic v Rimu.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

Za 61-letnega Romea Volka iz Ilirske Bistrice je težko na kratko povedati, s čim vse se ukvarja. Na delovnem mestu je učitelj likovnega in tehničnega pouka, v zasebnem življenju pa glasbenik, likovnik, oblikovalec, ilustrator, ljubiteljski etnolog, etnograf in v številnih primerih tudi gonilna sila pri ohranjanju ljudskega izročila.

Za poznavalce njegovega dela je bila nominacija za decembrsko osebnost zaradi papirnatih jaslic, ki jih je izdelal in poslal na eno najbolj znanih razstav jaslic na svetu, skoraj naključno presenečenje, zanj pa izredno prijetno.

V bogatem opusu njegovega ustvarjanja so mu jaslice najbolj pri srcu. Občudoval jih je že kot otrok, od konca študentskih let do danes pa jih je izdelal že približno 20. Njegove jaslice so do potankosti premišljene; pastirčki so oblečeni v stara oblačila Brkinov in krajev ob Reki, strehe so slamnate, tudi hribčki in cerkvice v ozadju so naše, domače.

Volk pravi, da je vsak človek dolžan nekaj pustiti in prispevati svoji domači skupnosti, zato vneto raziskovanje ljudskega izročila dojema tudi kot svojo dolžnost do domačih krajev. “Zakaj bi raziskovali Indijance, če imamo pred svojim nosom toliko neraziskanega?” se sprašuje in žalostno ugotavlja, da je odnos do vsega, kar je zares naše in kar nas identificira kot skupnost in kot narod, danes žal zelo slab.

Dojemanje domačega kot nekaj manjvrednega in banalnega po njegovem vedenju izvira še od Prešernovega časa, v današnjem globaliziranem svetu pa je tako razmišljanje naših elit le še intenzivnejše. Vendar Volk ne obupuje, ampak s svojim delovanjem dokazuje, da ni tako. Še posebno ko s hčerko Nino in sinom Gregorjem, s katerima tvori družinski trio Volk Folk, z domačimi, že skoraj pozabljenimi vižami žanje gromke aplavze in doma ter na tujem dvigne na noge tudi kakšnega plesalca.


Najbolj brano