Sredstvo: Viberate. Cilj: revolucija.

Spreminjamo glasbeno industrijo. Tri besede, ki tvorijo naslovno sporočilo spletne platforme Viberate, so hkrati dolgoročna vizija istoimenskega slovenskega startup podjetja, ki mu je lani uspel veliki začetni met: 5. septembra so v manj kot petih minutah s prodajo 120 milijonov svojih kriptožetonov, imenovanih vib, uspeli zbrati skoraj enajst milijonov dolarjev.

Ekipa podjetja Viberate se je od lanske jeseni več kot 
podvojila in se še širi. Foto: Luka Kaše
Ekipa podjetja Viberate se je od lanske jeseni več kot podvojila in se še širi. Foto: Luka Kaše

Odtlej se je v podjetju, ki je bilo lani po mnenju Evropske komisije eden najuspešnejših glasbenih startupov v Evropi, spremenilo veliko. Približno 20-člansko začetno ekipo, ki jo vodijo Uroš Umek, Matej Gregorič in Vasja Veber, so več kot podvojili in se preselili v nove, kar tisoč kvadratnih metrov velike prostore v Ljubljani, med drugim opremljene z mizo za biljard, simulatorjem vožnje in streliščem za sprostitev.

Kaj sploh je Viberate in kaj želi postati? Gre za platformo za povezovanje vseh akterjev, vpletenih v industrijo žive glasbe. Nekakšen glasbeni Imdb, ki je za zdaj sicer še v začetni fazi razvoja, a ima ambicijo postati največja svetovna tržnica glasbenih talentov.

Semafor priljubljenosti

Na platformo, ki trenutno šteje že 150.000 profilov glasbenikov, 2000 profilov booking agencij, 60.000 prizorišč in 500.000 dogodkov, se stekajo podatki z youtuba, sounclouda, iTunesa, spotifyja ter drugih socialnih omrežij, ki v seštevku pričajo o tem, kako priljubljen je določen glasbenik in kako kaže z njegovim uspehom. V svetovnem merilu na prvih petih mestih na Viberatu trenutno kraljujejo Justin Bieber, Taylor Swift, Katy Perry, Selena Gomez in Ed Sheeran, med slovenskimi glasbeniki pa so najbolje ovrednoteni Gramatik, Umek, BQL, Nina Pušlar in Challe Salle.

Vib osvaja kripto borze

Viberatov glasbeni ekosistem temelji na blockchain tehnologiji, ki omogoča poslovanje v kriptovalutah, od najemanja glasbenikov do kupovanja koncertnih vstopnic, s čimer želijo odpraviti nepravilnosti, kot so goljufije in neplačevanje. Kriptokovanec vib, ki je trenutno vreden nekaj več kot 55 dolarskih centov, kotira že na šestih svetovnih kripto borzah - Bittrex, Binance, Upbit, Hitbtc, Livecoin in Etherdelta. Kot napoveduje eden od soustanoviteljev Vasja Veber, nameravajo ta mesec z žetonom prodreti še na Kitajsko. Hkrati bodo obelodanili tudi ime britanske glasbene ustvarjalke, dvojne dobitnice nagrade grammy, s katero so se dogovorili za promocijsko sodelovanje. Dogovor o skupni promociji na glasbenih dogodkih so sklenili tudi z eno največjih talent agencij na svetu Paradigm, ki zastopa velika glasbena imena, kot so Coldplay, Sia in Ed Sheeran.

Na plodna tla pa so zasejali tudi sistem nagrajevanja uporabnikov za vsak nov profil, ki ga vnesejo v spletno bazo. V nagradni sklad podjetje prispeva po 5000 vibov na dan, kar po trenutnem tečaju pomeni približno 3000 dolarjev. Na takšen način nameravajo med uporabnike v dveh letih razdeliti 1,2 milijona dolarjev. “Število uporabnikov je izjemno poskočilo. Bazo nam zdaj pomagajo graditi ljudje iz več kot stotih držav po vsem svetu. Število na novo vnešenih profilov pa je poskočilo s 30 na dan na več kot tisoč na dan. In to praktično čez noč,” opiše Veber.

“Ne gremo se umetnega napihovanja vrednosti”

Za obdelavo vse večjega števila podatkov potrebujejo še več sodelavcev, ki jih pravkar iščejo prek oglasov na zaposlitvenih portalih. “Ob sebi želimo ljudi, ki bodo radi prihajali v službo in bodo uživali na delovnem mestu. Tudi zato smo veliko investirali v nove prostore,” pojasni Veber. “In zato, ker za razliko od številnih drugih ICO-jev (začetnih ponudb kriptokovancev, op. a.), ne nameravamo 'sedeti' na zbranem denarju in gledati, kako se plemeniti, pač pa ga želimo uporabiti za uresničitev ciljev, ki smo si jih zastavili. Kajti če dosežeš cilje, te tudi trg nagradi in ti vrednost raste. Pri nas se ne gremo umetnega napihovanja vrednosti na borzi, kot se to dogaja s številnimi projekti v tujini. Višanje cene viba na borzah je pač odraz tega, kar delamo.”


Najbolj brano