O kriptovalutah na kratko

Kriptovalute v zadnjem času žanjejo veliko zanimanja tudi pri Slovencih, ki pogledujejo proti morebitnim velikim zaslužkom. Temu botrujejo med drugim rekordne vrednosti bitcoina kot najbolj znane kriptovalute. Pri tem pa določeno streznitev prinaša primer nedavne kraje bitcoinov v slovenskem podjetju NiceHash.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Kriptovalute je mogoče kupiti v menjalnicah ali si jih prislužiti z delom, najpogosteje rudarjenjem kriptovalut. Ena bolj znanih evropskih menjalnic je slovensko-luksemburški Bitstamp, ki podpira kriptovalute bitcoin, bitcoin classic, litecoin, ether in ripple.

Shrani se jih v digitalni denarnici, ki je lahko programska ali strojna. Programska je v obliki programa na osebnem računalniku, strojna pa v obliki majhne naprave, največkrat v obliki ključka USB, ki deluje kot denarnica. Ker so slednje fizično ločene od računalnikov, so zaščitene pred krajo s strani kibernetskih kriminalcev. Nekateri uporabniki valuto pustijo pri spletni borzi, kjer so jo kupili, kar pa po opozorilih ni najbolj varno, saj je nekaj takšnih spletnih stranih v preteklosti preprosto izginilo s spleta.

Rudarjenje kriptovalut je, poenostavljeno povedano, odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si namreč kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov oz. blockchain.

V glavni knjigi so zapisane vse transakcije, ki so bile kadar koli opravljene med dvema naslovoma kriptokovancev kjer koli v omrežju. Ko je ustvarjen nov blok, se ga doda v verigo blokov, ki se tako neprestano posodablja. Vpogled vanjo imajo vsi uporabniki kriptovalut.

Rudarji med seboj tekmujejo, da bi prvi dokončali določen blok. To počnejo z uporabo posebne programske opreme. Vsakokrat, ko nekdo uspešno ustvari verigo blokov, za nagrado prejme kriptovaluto v določeni vrednosti.


Najbolj brano