Sobota
Istrski oljkarji zablesteli v Veroni
Istrski oljkarji zablesteli v Veroni

Sliši se kot zlato sonce, toda Sol d'Oro je zlata medalja na veronskem mednarodnem Salonu oljčnih olj. Letos je najvišje priznanje v kategoriji Absolute Beginners prejelo olje zadruge Olea Capris, ki združuje devet članov, še dva istrska oljkarja pa sta prejela veliko plaketo. Kar je nedvomno lep uspeh kmetijske panoge, ki smo jo vrnili v življenje pred šele nekaj desetletji.

Sobota
Dom za rože
Sobota
Dom za rože

Vogalna dnevna soba, zastekljena z dveh strani, je idealna za obilje lončnic, ki se ves dan kopajo v sončni svetlobi. Toliko jih je, da so videti kot pravi mali botanični vrt, kot zelena zavesa. V stanovanju se počutijo domače, tako kot lastniki, ki jih zalivajo s svojo ljubeznijo. Rastlinski pas lončnic je nekakšna živa meja prostora, ki ravno prav zakriva sicer zelo odprt pogled na okolico, pred pogledi od zunaj pa domače življenje zakriva prosojna zavesa.

Smučanje z butlerjem
Sobota
Smučanje z butlerjem

Smučarsko središče Turracher Höhe, ki je od Ljubljane oddaljeno dobri dve uri vožnje z avtomobilom, je vse bolj popularno med slovenskimi smučarji. Še posebej v letošnji zimski sezoni, ko razen na Kaninu na nobenem slovenskem smučišču ni naravnega snega, je v tem avstrijskem smučarskem centru, prek katerega poteka deželna meja med Koroško in Štajersko, vse pogosteje slišati tudi slovensko govorico. Razlog za močno povečan obisk je tudi v bližje ležečih koroških smučiščih, ki se tudi ubadajo s pomanjkanjem snega.