Svet
V Bruslju pripravljajo evropsko shemo dela za skrajšan čas
V Bruslju pripravljajo evropsko shemo dela za skrajšan čas

Evropska komisija želi vzpostaviti evropsko shemo dela za skrajšan čas. S tem naj bi podjetjem pomagali prebroditi gospodarsko krizo, ki bo sledila pandemiji novega koronavirusa, brez množičnega odpuščanja. Konkretno idejo, ki bo temeljila na solidarnosti vseh držav članic, naj bi predstavili še ta teden.

Francoski zdravniki zaradi zdravstvene krize tožijo vlado
Francoski zdravniki zaradi zdravstvene krize tožijo vlado

Več sto francoskih zdravnikov je proti francoski vladi vložilo tožbo, ker naj bi se na pandemijo covida-19 odzvala veliko prepozno. Tožba skupine, poimenovane C 19, je v prvi vrsti usmerjena proti premierju Edouardu Philippu in nekdanji zdravstveni ministrici Agnes Buzyn. Spletno peticijo v podporo tožbi je do danes popisalo okrog 366.000 ljudi.

Število okužb s koronavirusom v ZDA preseglo 190.000, mrtvih 4100

Število okuženih s koronavirusom v ZDA je naraslo na 190.740, umrlo pa je 4100 ljudi, kažejo zadnji podatki univerzitetnega centra John Hopkins. Največ okuženih je v državi New York, in sicer 83.712, umrlo je 1941 ljudi. V mestu New York pa je ob 47.349 okužbah umrlo več kot 1100 ljudi.

V Srbiji 1060 okuženih, med umrlimi tudi državni sekretar

V Srbiji so danes do 15. ure zabeležili 1060 obolelih za covidom-19, je potrdila namestnica direktorja instituta za javno zdravstvo Srbije Darija Kisić Tepavčević. Od torka od 15. ure je umrlo še pet oseb, med katerimi je tudi državni sekretar na ministrstvu za varstvo okolja Branislav Blažić, so poročali srbski mediji.

V Veliki Britaniji prvič zabeležili več kot 500 umrlih za covidom-19 na dan

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 563 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, prvič več kot 500 v enem dnevu. Skupno je v Veliki Britaniji za to boleznijo umrlo 2352 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potrdili so skupno 29.474 okužb z novim koronavirusom, od tega 4324 v zadnjem dnevu.

Na Hrvaškem največje dnevno povečanje števila obolelih za covidom-19

Na Hrvaškem je 963 okuženih z novim koronavirusom, samo v zadnjih 24 urah pa so zabeležili 96 novih okužb. Gre za najvišje dnevno povečanje števila okuženih na Hrvaškem po 25. februarju, ko so zabeležili prvi primer okužbe, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

V Franciji zaradi kršitev karantene izrekli 359.000 opozoril

Policija je od uvedbe karantene v Franciji 17. marca zaradi epidemije novega koronavirusa izvedla 5,8 milijona kontrol spoštovanja ukrepov, izrekli so 359.000 opozoril zaradi kršitev, je danes sporočil notranji minister Christophe Castaner. Prebivalce pa je pozval, naj med prihajajočimi šolskimi počitnicami nikar ne potujejo.

V Španiji že več kot 100.000 okuženih, več kot 9000 smrtnih žrtev covida-19

V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 864 smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19, kar je doslej največ v enem dnevu, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Skupno je v Španiji za covidom-19 umrlo 9053 ljudi. Število okuženih z novim koronavirusom se je povzpelo na 102.000, v zadnjem dnevu so potrdili 8000 novih okužb.

Hrvaška korak bližje vzpostavitvi svojega odlagališča jedrskih odpadkov

Hrvaški sklad za financiranje razgradnje in skladiščenja radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je prevzel nekdanjo vojašnico Čerkezovac v občini Dvor nedaleč od meje z Bosno in Hercegovino, so potrdili iz sklada. V Čerkezovcu nameravajo vzpostaviti center za skladiščenje radioaktivnih odpadkov.

Od četrtka nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo

Na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo bodo od četrtka v veljavi nove omejitve. K že doslej zaprtim mejnim prehodom so dodali še Holmec, Jurij, Šentilj magistrala ter Korensko sedlo, je na twitterju objavilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Hrvaška z elektronskimi prepustnicami za odhod od doma
Hrvaška z elektronskimi prepustnicami za odhod od doma
Na Hrvaškem pričakujejo podražitev cigaret in pijač

Po marčni vladni potrditvi so z današnjim dnem na Hrvaškem zvišali trošarine na tobačne izdelke in alkohol ter posebni davek na brezalkoholne pijače. V Zagrebu pričakujejo, da podražitve izdelkov ne bodo višje kot dve kuni (27 centov) za zavojček cigaret in tri kune (40 centov) za liter alkoholne pijače.