Svet
Iz Kitajske evakuirali prve tujce, število žrtev in okužb narašča
Iz Kitajske evakuirali prve tujce, število žrtev in okužb narašča

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih je naraslo na skoraj 6000 in preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003. Iz mesta Wuhan, od koder virus izvira, so evakuirali prve tuje državljane. V Nemčiji so potrdili tri nove primere okužbe, prvi primer pa v Združenih arabskih emiratih.

Pred obalo Jamajke močan potres z magnitudo 7,7
Pred obalo Jamajke močan potres z magnitudo 7,7

Karibsko morje severozahodno od Jamajke je stresel močan potres z magnitudo 7,7. Ameriški seizmološki urad USGS je izdal opozorilo pred cunamijem. Poročil o škodi ali žrtvah zaenkrat ni.

Letalske družbe ukinjajo povezave s Kitajsko, podjetja zapirajo vrata

Novi koronavirus 2019-nCoV bo močno prizadel tudi (kitajsko) gospodarstvo. Letalske družbe odpovedujejo lete na Kitajsko in iz države, koncerni pa začasno zapirajo tamkajšnje poslovalnice. Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je skrivnostni virus izbruhnil, so med drugim odpovedali vožnje s hitrimi vlaki, turistične znamenitosti so zaprte.

Abas zavrnil Trumpov načrt, skeptični tudi drugi

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zavrnil mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki ga je danes predstavil ameriški predsednik Donald Trump. Kot je dejal, ga bodo poslali na "smetišče zgodovine". Zavračajo ga tudi v Iranu, v Ankari so ga označili za "mrtvorojenega", v Moskvi pa so pozvali k neposrednim pogajanjem obeh strani.

Trumpov Bližnjevzhodni mirovni načrt predvideva palestinsko državnost
Trumpov Bližnjevzhodni mirovni načrt predvideva palestinsko državnost
Francija zaradi koronavirusa aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito

Francija je prva članica EU, ki je zaradi koronavirusa aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito, in sicer za konzularno pomoč državljanom EU v kitajskem Wuhanu, od koder novi virus izvira, je po twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Hrvaški premier Plenković odstavil ministra za zdravstvo

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je danes odstavil ministra za zdravstvo Milana Kujundžića, ki je v ponedeljek ponudil svoj odstop. Plenkovićeva odločitev je bila pričakovana, potem ko je Kujundžić zaradi številnih medijskih obtožb postal breme hrvaški vladi.

Nemec se je s koronavirusom okužil od Kitajke na obisku v Nemčiji

Prvi potrjeni bolnik z novim koronavirusom v Nemčiji se je okužil od ženske, ki je prejšnji teden pripotovala iz Kitajske, so danes potrdile zdravstvene oblasti na Bavarskem. Gre za prvi prenos virusa na evropskih tleh. Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem.

Italijani marca na referendumu o zmanjšanju števila parlamentarcev
Italijani marca na referendumu o zmanjšanju števila parlamentarcev
Madžarska policija na meji s Srbijo z opozorilnimi streli pregnala migrante

Skupina migrantov je davi skušala prečkati madžarsko-srbsko mejo pri vasi Röszke, kjer državi ločuje ograja. Madžarska policija je izstrelila tri opozorilne strele in pregnala skupino okoli 60 migrantov.

Pentagon potrdil, da je v Afganistanu strmoglavilo vojaško letalo ZDA

Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je v ponedeljek v Afganistanu na območju pod nadzorom talibanov strmoglavilo ameriško vojaško letalo. Zanikali so, da bi ga sestrelili talibani.

V bližini Canberre svarila pred obsežnim požarom

V Avstraliji še vedno pustošijo požari. V južnih predmestjih Canberre so danes zaradi nevarnosti požara pozvali prebivalce, naj odidejo na varno. V bližini namreč v nacionalnem parku nenadzorovano gori več kot 3000 hektarjev površin.