Svet
Med možnimi ukrepi v primeru ustavitve dobave ruskega plina zmanjšanje porabe in omejitev cen na ravni EU
Med možnimi ukrepi v primeru ustavitve dobave ruskega plina zmanjšanje porabe in omejitev cen na ravni EU

Evropska komisija je danes sprejela dodatne ukrepe za soočanje članic EU z visokimi cenami energije in morebitnimi motnjami dobav iz Rusije. Med možnimi ukrepi v primeru popolne ustavitve dobave plina iz Rusije navaja zmanjšanje porabe in omejitev cen plina na ravni EU.

ZN: Vsi podnebni kazalniki lani na rekordnih ravneh
ZN: Vsi podnebni kazalniki lani na rekordnih ravneh

Vsi štirje ključni podnebni kazalniki so lani dosegli nove rekordne ravni, v najnovejšem poročilu o stanju podnebja ugotavljajo Združeni narodi. Generalni sekretar organizacije Antonio Guterres je ob tem opozoril, da globalni energetski sistem ne deluje in človeštvo žene v podnebno katastrofo.

Bruselj predlaga dodatno pomoč Ukrajini v višini do devet milijard evrov

Evropska komisija v luči prizadevanj za pomoč in obnovo Ukrajini pri soočanju s posledicami ruske invazije predlaga novo izredno makrofinančno pomoč v višini do devet milijard evrov, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. EU ima po njenem prepričanju odgovornost in strateški interes pri vodenju obnove Ukrajine.

Rusija napovedala uporabo novega laserskega orožja

Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo svoje vojaške sile v kratkem opremile z zmogljivimi laserji za sestrelitev brezpilotnih in lahkih letal. Tovrstni laserji naj bi postopoma nadomestili raketne sisteme za zračno obrambo, ki so bistveno dražji.

Letalska nesreča na Kitajskem bi lahko bila namerno povzročena

Nesreča letala družbe China Eastern Airlines, v kateri je marca umrlo 132 ljudi, bi bila lahko povzročena namerno, danes piše časnik Wall Street Journal. Podatki o letu namreč nakazujejo, da bi lahko kdo v pilotski kabini letalo Boeing 737-800 namerno strmoglavil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Mehiki uradno pogrešanih več kot 100.000 oseb

Po podatkih nacionalnega registra pogrešanih oseb, ki izginotja spremlja od leta 1964, je število ljudi, ki so v Mehiki izginili ali pa so pogrešani, preseglo 100.000. Gre za mračen mejnik, ki ga je visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet v torek označila za tragedijo ogromnih razsežnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedska in Finska uradno vložili prošnji za vstop v Nato
Švedska in Finska uradno vložili prošnji za vstop v Nato
Najmanj osem mrtvih v ruskem raketnem napadu v Černigivu

V ruskem raketnem napadu na vas Desna v regiji Černigiv severno od Kijeva je danes umrlo najmanj osem ljudi, 12 pa je bilo ranjenih, je sporočil predstavnik regionalne službe za izredne razmere Oleksandr Ivčenko. Ruska vojska naj bi na vas Desna zjutraj iztrelila štiri rakete.

Španska vlada odobrila predlog zakona o bolniški odsotnosti zaradi bolečih menstruacij

Španska vlada je danes odobrila predlog zakona, ki bi omogočil bolniško odsotnost ženskam, ki trpijo zaradi hudih bolečin ob menstruaciji. Predlagano zakonodajo mora sicer potrditi še parlament, glasovanje pa je predvideno šele čez nekaj mesecev.

Prevzem Twitterja zaradi Muskovih skrbi o lažnih profilih znova stoji

Prevzem družbe Twitter, ki ga je napovedal Elon Musk, znova stoji, saj ameriškega milijarderja skrbi, s koliko profili v resnici upravljajo resnični ljudje ali organizacije. Musk je že pretekli teden tvitnil, da zaradi preverjanja podatkov o lažnih profilih začasno zaustavlja 44 milijard evrov vreden prevzem Twitterja.

Finski parlament prepričljivo podprl priključitev k Natu

Finski poslanci so danes po dvodnevni debati s 188 glasovi za in 8 glasovi proti podprli priključitev Finske k Natu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Finska bo tako predvidoma v kratkem sledila Švedski, ki je danes že uradno podpisala prošnjo za vstop v zavezništvo.

Brnabić: Grožnje z bombami so pritiski iz tujine, ker Srbija ni uvedla sankcij proti Rusiji
Brnabić: Grožnje z bombami so pritiski iz tujine, ker Srbija ni uvedla sankcij proti Rusiji