Svet
Putin Edwardu Snowdnu podelil rusko državljanstvo
Putin Edwardu Snowdnu podelil rusko državljanstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danes ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), podelil rusko državljanstvo. Zdaj naj bi za državljanstvo zaprosila tudi njegova žena, njuna hči pa že ima ruski potni list, saj se je rodila v Rusiji.

Srbija ne bo priznala rezultatov referendumov v Ukrajini
Srbija ne bo priznala rezultatov referendumov v Ukrajini

Srbski minister za zunanje zadeve Nikola Selaković je danes izjavil, da Srbija ne bo priznala rezultatov referendumov na ozemljih pod nadzorom ruskih sil v Ukrajini. Po njegovih besedah bi bilo namreč to povsem v nasprotju s srbskimi državnimi in nacionalnimi interesi.

Dodik: V Sarajevu ne jem niti ne pijem njihove vode

Srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik je v nedeljskem intervjuju za Radiotelevizijo Republike srbske (RTRS) dejal, da med obiski Sarajeva, kjer ima predsedstvo sedež, ne je niti ne pije, rekoč da vedno s seboj nosi "flaško", da bi se izognil pitju "njihove" vode, saj da se boji, da bi ga nekdo v prestolnici želel zastrupiti.

Rusija priznala napake pri mobilizaciji, odločitve o zaprtju meje še ni

Ruske oblasti so danes priznale, da so bile med mobilizacijo rezervistov za boj v Ukrajini storjene napake, ki si jih prizadevajo odpraviti. Hkrati so zatrdile, da ni bilo sprejetih nobenih odločitev glede zaprtja ruskih meja in uvedbi vojnega stanja v nekaterih obmejnih regijah.

V streljanju na šoli v Rusiji 13 mrtvih

Na šoli v mestu Iževsk v osrednji Rusiji je danes prišlo do streljanja, v katerem je bilo ubitih 13 ljudi, vključno s sedmimi otroki, več kot 20 oseb pa je ranjenih, so sporočili z ruskega notranjega ministrstva. Storilec si je po napadu sodil sam, motiv za napad pa za zdaj ni znan. Na tragedijo se je že odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Nasa bo danes poskusila preusmeriti zemlji nenevaren asteroid

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo v noči na torek skušala s sondo DART (Double Asteroid Redirection Test) zadeti asteroid Dimorfos in s trkom spremeniti njegovo tirnico. S tem poskusom skuša Nasa preveriti, če bi lahko na takšen način spremenili poti asteroidov, ki bi lahko bili nevarni Zemlji.

Tajfun Noru na Filipinih terjal najmanj pet življenj

V divjanju tajfuna Noru, ki je v nedeljo zvečer dosegel Filipine ter prinesel močno deževje in veter, je umrlo najmanj pet ljudi, vsi pa so bili pripadniki reševalnih enot, so danes sporočili predstavniki lokalnih oblasti in reševalnih služb. Tajfun, ki je že nekoliko oslabel in se giba v smeri zahoda, bo državo zapustil predvidoma danes zvečer.

Na Kanarskih otokih padla rekordna količina padavin

Na Kanarskih otokih so danes zabeležili rekordne količine padavin, saj je padlo do 165 litrov padavin na kvadratni meter. Špansko otočje v Atlantiku je dosegla tropska nevihta Hermine, ki je povzročila obilne padavine, sprožili so se številni plazovi, ponekod je bila prekinjena oskrba z elektriko, nekatere ceste pa so zaprli.

Iranski predsednik napovedal odločno ukrepanje proti protestnikom

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je obljubil "odločno ukrepanje proti nasprotnikom varnosti in miru v državi", s čimer je mislil na val protestov, ki državo pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v priporu moralne policije. Uradno število smrtnih žrtev med protesti je medtem naraslo na 41.

Na rusko-finski meji še vedno kolone vozil

Finski obmejni policisti še vedno poročajo o povečanem prometu na mejnih prehodih z Rusijo, odkar je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo prebivalstva za boj v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nočnem nagovoru dejal, da bodo z ruskimi vojaki, ki se bodo predali ukrajinskim silam, ravnali civilizirano.

Proruski separatisti kljub ukrajinskemu obstreljevanju nadaljujejo z referendumi

Na zasedenih ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine proruski separatisti kljub ukrajinskemu obstreljevanju nadaljujejo izvedbo referendumov o priključitvi Rusiji. Po navedbah proruskih oblasti sta danes v raketnem napadu na hotel v regiji Herson umrli dve osebi. V regiji Lugansk so oblasti sporočile, da bo glasovanje potekalo v zakloniščih.

Volvo na Danskem prenehal s prodajo dizelskih in bencinskih avtomobilov

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo na Danskem ne prodaja več avtomobilov na dizelski in bencinski pogon, je sporočila danska podružnica družbe Volvo. Danska je tako za Norveško postala druga država na svetu, v kateri se Volvo osredotoča izključno na električna in hibridna vozila.