Svet
Eden zadnjih, ki so rušili berlinski zid
Eden zadnjih, ki so rušili berlinski zid

Mihail Sergejevič Gorbačov, eden ključnih svetovnih politikov druge polovice osemdesetih let in gotovo med najbolj zaslužnimi za končanje hladne vojne, je danes dopolnil 90 let. Predvsem v domovini mu zamerijo oslabitev moči Rusije v primerjavi s Sovjetsko zvezo, a je objektivno njegova vloga v politični zgodovini prej pozitivna kot ne.

Kurz se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU
Kurz se pri cepivih ne namerava več zanašati na EU

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred odhodom v Izrael napovedal spremembo strategije glede pandemije covida-19. Avstrija skupaj z nekaj drugimi državami se v prihodnje ne bo več zanašala na Evropsko unijo ter bo na področju razvoja cepiva proti covidu-19 okrepila sodelovanje z Izraelom, je napovedal.

Direktor FBI znova zavrnil teorije, da so napad izvršili levičarski skrajneži, zamaskirani v Trumpove podpornike

Direktor ameriške zvezne policije FBI Christopher Wray je na senatnem zaslišanju o napadu privržencev bivšega predsednika ZDA na ameriški kongres zavrnil teorijo privržencev Donalda Trumpa, da so napad pravzaprav izvršili levičarski skrajneži, zamaskirani v Trumpove podpornike.

V Nemčiji načrtujejo podaljšanje zaprtja do 28. marca

Nemška kanclerka Angela Merkel načrtuje podaljšanje zaprtja države do predvidoma 28. marca, kljub temu pa na nekaterih področjih od ponedeljka predvidevajo sproščanje ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, je razvidno iz osnutka pred sredinim srečanjem s predsedniki dežel. Med drugim bi dovolili tudi več druženja med gospodinjstvi.

Na Slovaškem odobrili uporabo cepiva Sputnik V

Slovaški minister za zdravje Marek Krajci je danes odobril uporabo ruskega cepiva Sputnik V proti covidu-19 na Slovaškem.

V Avstriji za veliko noč odprtje teras lokalov

Avstrijska vlada se je z deželnimi glavarji kljub porastu okužb z novim koronavirusom dogovorila o nadaljnji sprostitvi ukrepov za zajezitev pandemije. Restavracije in lokali bodo lahko na veliko noč začeli obratovati na prostem, od sredine tega meseca pa bodo dovoljene športne dejavnosti za mlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bruselj naj bi še ta mesec predstavil predlog za skupno evropsko potrdilo o cepljenju
Bruselj naj bi še ta mesec predstavil predlog za skupno evropsko potrdilo o cepljenju
Bivši francoski predsednik Sarkozy zaradi korupcije obsojen na tri leta zapora

Francosko sodišče je danes bivšega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja zaradi korupcije in trgovanja z vplivom obsodilo na tri leta zapora, od tega dve leti pogojno.

V Veliki Britaniji iščejo osebo, okuženo z brazilsko različico novega koronavirusa

Britanske zdravstvene oblasti intenzivno iščejo osebo, ki je bila na testu pozitivna na brazilsko različico novega koronavirusa.

V požaru v Nemčiji poginilo 3000 prašičev

V požaru na prašičji farmi v severni Nemčiji je v nedeljo poginilo okoli 3000 živali. Požar je povzročil za okoli tri milijone evrov škode.

Raziskava: V Italiji proizvodnja na najvišji ravni v treh letih
Raziskava: V Italiji proizvodnja na najvišji ravni v treh letih
Irska policija v nasilnih protestih aretirala več ljudi

V Dublinu se je v soboto več sto ljudi zbralo na protestih proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Na protestih je izbruhnilo nasilje, policija pa je aretirala 23 ljudi. Premier Micheal Martin je nasilje ostro obsodil.