Svet
Sarajevo na vrhu lestvice mest z najbolj onesnaženim zrakom
Sarajevo na vrhu lestvice mest z najbolj onesnaženim zrakom

Sarajevo se je glede na kvaliteto zraka in njegovo onesnaženost danes v določenem obdobju znašlo povsem na vrhu lestvice mest z najslabšo kakovostjo zraka na svetu. Na lestvici, ki jo objavlja in sproti posodablja spletna stran airvisual.com, sta prestolnici BiH sledila mongolski Ulan Bator in kirgizistanski Biškek.

Johnson in Corbyn v zadnjem soočenju pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami
Johnson in Corbyn v zadnjem soočenju pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson in vodja laburistov Jeremy Corbyn sta v petek zvečer nastopila v zadnjem soočenju pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 12. decembra. V razpravi je prevladoval brexit, izstop Velike Britanije iz EU, ter javni zdravstveni sistem na Otoku.

Trump mehiških mamilarskih kartelov še ne bo razglasil za teroristične organizacije

Predsednik ZDA Donal Trump je v petek na twitterju objavil, da se je začasno odpovedal nameri, da bi ZDA mehiške mamilarske kartele razglasile za teroristične organizacije. Kot je pojasnil, je to storil na prošnjo mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja, ki ga spoštuje.

Michelinov vodnik združuje moči s Tripadvisorjem

Michelinov vodnik najboljših restavracij na svetu, ki v gastronomiji velja za biblijo, združuje moči s specializiranim turističnim portalom Tripadvisor. Njuni predstavniki namreč že snujejo, kako izboljšati prepoznavnost in dostop do izbranih kakovostnih restavracij, so ta teden sporočili iz obeh skupin.

Elonu Musku ne bo treba plačati odškodnine zaradi razžalitve

Porota v Los Angelesu se je po slabi uri zasedanja odločila, da milijarderju Elonu Musku ne bo treba plačati milijonov dolarjev odškodnine britanskemu potapljaču, ki ga je tožil zaradi razžalitve. Porota je menila, da Vernonu Unsworthu ni uspelo dokazati, da ga je Musk ozmerjal s pedofilom.

Weinstein kršil pogojni izpust

Newyorški tožilci so v petek obvestili sodnika, da je 67-letni nekdanji filmski producent Harvey Weinstein, ki je obtožen spolnega napada, kršil pogoje izpusta po plačilu milijona dolarjev varščine. Tožilci so zahtevali, da mu varščino dvignejo na pet milijonov dolarjev, sodnik pa je odločitev preložil do naslednjega tedna.

Tisoče protestnikov na ulicah Madrida zahtevalo odločno podnebno ukrepanje

Na ulice Madrida, kjer te dni poteka globalna podnebna konferenca, se je danes zgrnilo več tisoč protestnikov, ki so od odločevalcev zahtevali odločno ukrepanje proti podnebni krizi. K okrepitvi prizadevanj je pozvala tudi mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Protesti so napovedani tudi za nekatera druga mesta po svetu.

V Španiji po šestih urah srčnega zastoja oživili Britanko

V Španiji so oživili Britanko, ki ji je zaradi podhladitve med planinarjenjem za več kot šest ur zastalo srce. Zdravniki pravijo, da gre za izjemen primer ter najdaljši srčni zastoj, kar so jih zabeležili v Španiji. 34-letnica, ki si je po srčnem zastoju novembra že skoraj povsem opomogla, upa, da se bo že spomladi lahko podala na nove pohode.

Nesreča vojaškega helikopterja v ZDA zahtevala tri življenja

V četrtek je v ameriški zvezni državi Minnesota strmoglavil helikopter narodne garde vrste Black Hawk, pri čemer so umrli vsi trije člani posadke. Vzrok nesreče še preiskujejo. Ostanke helikopterja so našli pri jezeru Pearl nekaj ur zatem, ko so z njim izgubili stik.

Severna Koreja Trumpa označila za otročjega starca
Severna Koreja Trumpa označila za otročjega starca
Nemčija namerava izgnati nevarne kriminalce iz Sirije

Notranji ministri nemških zveznih dežel so danes sporočili, da nameravajo spremeniti pravila o deportacijah. S tem bi omogočili vrnitev Sircev, obsojenih težjih kaznivih dejanj, v njihovo domovino, kjer divja vojna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sassoli v Zagrebu podprl hrvaško članstvo v schengnu
Sassoli v Zagrebu podprl hrvaško članstvo v schengnu