Svet
ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo še več vojakov
ZDA na Bližnji vzhod pošiljajo še več vojakov

ZDA bodo v luči napadov na naftno infrastrukturo Savdske Arabije na Bližnji vzhod poslale dodatne vojake, je v petek napovedal ameriški obrambni minister Mark Esper. Ukrep je že potrdil tudi ameriški predsednik Donald Trump, je dodal v Pentagonu. Več podrobnosti naj bi Washington predstavil prihodnji teden.

Podnebni protestni val se širi po svetu
Podnebni protestni val se širi po svetu

Podnebni protesti mladih in njihovih starejših somišljenikov se širijo po svetu. V Avstraliji je na ulice prišlo najmanj 300.000 ljudi. O množicah več sto ljudi poročajo iz številnih azijskih in afriških mest. V Veliki Britaniji je napovedanih kakih 200 protestov, mladi so se že podali tudi na ulice nemških krajev.

Ryanairovi piloti odpovedali petdnevno stavko

Piloti irske nizkocenovne letalske družbe Ryanair so preklicali napovedano petdnevno stavko, je v petek sporočilo britansko združenje letalskih pilotov. S tem želijo omogočiti konstruktivna pogajanja z vodstvom družbe pod vodstvom mediacijske službe.

Brexit brez dogovora velik udarec za nemški trg dela

Brexit brez dogovora bi imel hude posledice za nemški trg dela, je opozorilo združenje nemške industrije BDI. Prvi mož BDI Joachim Lang je pojasnil, da bi bilo lahko ob izpolnitvi tega scenarija prizadeto visoko petmestno število zaposlitev. Na gospodarsko sodelovanje z Veliko Britanijo pa se v Nemčiji skupaj navezuje pol milijona delovnih mest.

Spor med Južno Korejo in Japonsko skoraj povsem ustavil uvoz piva

Izvoz japonskega piva v Južno Korejo se je prejšnji mesec skoraj popolnoma ustavil zaradi potrošniškega bojkota japonskih proizvodov, ki je posledica trgovinskega spora med državama. Japonska podjetja so avgusta v Južno Korejo izvozila za 223.000 dolarjev piva, kar je 97 odstotkov manj kot avgusta lani, ko ga so izvozili za 7,57 milijona dolarjev.

V avstrijski vasici Fucking s svojevrstnim podnebnim protestom

Podnebnim protestom, ki danes potekajo po vsem svetu, so se danes pridružili tudi okoljevarstveni aktivisti v avstrijski vasi Fucking. Vas v Spodnji Avstriji s približno sto prebivalci je zaslovela po svetu predvsem zaradi tega, ker neznanci redno odtujujejo krajevni napis vasi, ki v nemščini nima posebnega pomena, v angleščini pa zelo nazornega.

Trump grozi, da bo zaprte borce IS izpustil na evropskih mejah

Ameriški predsednik Donald Trump je danes zagrozil, da bo pri evropskih mejah izpustil zaprte borce skrajne skupine Islamska država, če evropske države ne sprejmejo nazaj svojih državljanov, ki so jih ZDA zaprle v taboriščih za teroristične osumljence. Poudaril je, da so ZDA naredile Evropi izjemno uslugo.

Britanski minister za brexit: Pogovori z Brusljem dobro napredujejo

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je danes po pogovorih v Bruslju o odstranitvi irskega varovala iz izstopnega dogovora ocenil, da napredujejo in da se bodo pogovori nadaljevali prihodnji teden. Evropska komisija meni, da je London danes predstavil zgolj začetne koncepte, načela in ideje.

Avstrija bo podelila državljanstvo potomcem žrtev nacizma
Avstrija bo podelila državljanstvo potomcem žrtev nacizma
Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik
Melania Trump odprla prenovljeni Washingtonov spomenik
Na podnebnih protestih v Avstraliji 300.000 ljudi

V Avstraliji, kjer so se začeli globalni podnebni protesti, je danes na ulice prišlo najmanj 300.000 ljudi. Po navedbah organizatorjev, gibanja Petki za prihodnost, je udeležencev skoraj enkrat več kot na prejšnjem tovrstnem zborovanju, ta številka pa bi bila lahko še višja, saj še nimajo vseh podatkov.

Severno Grčijo prizadelo močno neurje s točo
Severno Grčijo prizadelo močno neurje s točo