7. Val
Na zahodu nič novega
Na zahodu nič novega

Pravzaprav bi lahko rekli ali napisali tudi deža vu, déjà vu, že videno ali pa pač tako, da si sposodimo naslov romana, ki ga je v tridesetih letih prejšnjega stoletja napisal Erich Maria Remarque. Na zahodu nič novega.

Vélika vojna je zastrupljala na fronti in brizgala “strup” v zaledju
Vélika vojna je zastrupljala na fronti in brizgala “strup” v zaledju

Grozna stonoga pošast, ki brizga strup in pogin, je zgodovinarka Alenka Čuk poimenovala vojno v naslovu svoje najnovejše razstave, ki so jo ob stoletnici konca prve svetovne vojne v Notranjskem muzeju Postojna odprli na Poletno muzejsko noč. Z njo osvetljuje dogajanje v zaledju s poudarkom na Postojni in okolici. “Z razstavo želimo poravnati dolg do naših prednikov širšega pivškega območja, saj so bile njihove zgodbe predolgo potisnjene ob rob zgodovinskega spomina,” poudarja avtorica. Med drugim tudi zato, ker so že pred podpisom premirja konec leta 1918 te kraje zasedli Italijani. Pridružuje se ji gostujoča razstava, ki govori o ubijalski moči kemičnega bojevanja, strupov v pravem pomenu besede, ki so jih uporabili tudi na soški fronti in ki se jih, na žalost, uporablja še danes.

Slovenija na evropskem zemljevidu preprodajalcev orožja
Slovenija na evropskem zemljevidu preprodajalcev orožja

Pred dnevi je odmevala akcija, med katero so slovenski preiskovalci v sodelovanju s kolegi iz Hrvaške, Italije in Španije razkrili združbo tihotapcev orožja. Da je Slovenija pomembna “igralka” na evropskem zemljevidu tihotapcev orožja, dokazuje tudi zadnja akcija hrvaške in nemške policije, med katero so ta teden zasegli več kot 40 kosov različnega orožja, namenjenega kriminalnim skupinam v Zahodni Evropi. Dejanski obseg orožarskih poslov ni znan.