7. Val
Kaj, če bi bili kar doma?
Kaj, če bi bili kar doma?

Naslovno vprašanje bi se zadnja leta moralo človeku zastaviti kar samo od sebe. Se mi je skoraj zapisalo “normalnemu človeku”, a je dandanašnji očitno tudi normalnost zgolj stvar interpretacije.

Čarobni svet pod Kucljem
Čarobni svet pod Kucljem

Vrtovin je bil s svojo lego že v daljni preteklosti ena strateških točk Vipavske doline, o čemer pričajo arheološke najdbe na vzpetini Školj Svetega Pavla nad vasjo. Te skupaj z naravnimi znamenitostmi in drugimi sledovi človekovega dela domačine spodbujajo k skrbi za ohranjanje dediščine ter njeni promociji. V okviru občinskega projekta Moja pobuda so lani jeseni uredili pešpot Sončne skale Svetega Pavla. Krajevna skupnost je letos v zaselkih Fevči in Guštini obnovila koriti za napajanje živine in pranje perila, v zaselku Lozarji pa ureja parkirišče za obiskovalce.

Zlato, ob katerem zastane glas
Zlato, ob katerem zastane glas

“Ko vstopimo na razstavo, začnemo vsi šepetati.” Ta vtis direktorice Narodnega muzeja Slovenije Barbare Ravnik je najboljši opis tega, kaj bo obiskovalec občutil, ko bo pred seboj zagledal zlate, z dragimi kamni in žadom okrašene predmete, izdelane v cesarski zlatarski delavnici na začetku 17. stoletja. Filigransko izdelani predmeti delujejo tako krhko, da bi jih že glas lahko poškodoval.