7. Val
Les, gradbeni material 21. stoletja
Les, gradbeni material 21. stoletja

V sodobnem gradbeništvu vse bolj uporabljajo les. Tudi v Sloveniji poznamo panelne sisteme gradnje že več kot pol stoletja, novost so masivni in križno lepljeni elementi (Xlam paneli), ki so jih razvili v Evropi pred 15 leti. Les je kot surovina in material pravo slovensko bogastvo. Njegovo vračanje nekateri utemeljujejo tudi z vnašanjem prvin narave v grajeno okolje, kar ima blagodejne učinke na človeka, ki se je preveč oddaljil od narave.

Zadnja minuta
Zadnja minuta

Zadnji minuti bi lahko rekli tudi minuta tik pred dvanajsto, lahko bi bila tista tik pred z(d)ajci, ali pa tista, v kateri nam ostane samo še zdaj ali nikoli. “It's now or never,” bi zapel nesmrtni Elvis.

“Lokalne volitve so enako pomembne kot parlamentarne”
“Lokalne volitve so enako pomembne kot parlamentarne”

V nekaterih pogledih in v nekaterih okoljih so morda lahko celo pomembnejše. Bližajoče se lokalne volitve bodo preizkusni kamen za to tezo, v katero marsikdo načeloma verjame, a jo volilna udeležba na občinskih izbiranjih večinoma postavlja na laž. Udeležba na lokalnih volitvah pred štirimi leti je bila celo nižja kot na predčasnih državnozborskih, ki so bile isto leto. Bo letos, v še enem super volilnem letu, kaj drugače?