7. Val
Številni razlogi za obisk Kobarida
Številni razlogi za obisk Kobarida

Kobarid je najvišje v dolini Soče ležeči kraj s še precej sredozemskimi značilnostmi. A ga alpski svet pomembno določa, zlasti v zadnjem času, ko je mestece postalo izjemno pomembno središče za številne športne in rekreativne dejavnosti na prostem, bodisi na kopnem, v zraku ali na vodi.

Rad bi postal glasbenik, o kakršnem je vedno sanjal
Rad bi postal glasbenik, o kakršnem je vedno sanjal

Čeprav ima 16-letni Matia Šramel iz Šmarij nadvse rad tudi matematiko in ostale naravoslovne predmete, je glasba tista, ki je osvojila njegovo srce. Že od malih nog je kazal obilo talenta, od vseh inštrumentov pa ga je najbolj očarala trobenta. Letos je bil kot prvi Slovenec povabljen na srednješolsko izobraževanje na prestižno šolo Wells Cathedral School v Angliji. “Sedaj imam izvrstno priložnost, da postanem glasbenik, o kakršnem sem vedno sanjal,” pravi Matia. Kljub bolezni, ki ga spremlja že od malega, si ne pusti vzeti svojih sanj. Žal pa si brez finančne pomoči njegova družina ne bo mogla privoščiti nadaljevanja sinovega šolanja na Otoku.

Neskončno čakanje begunk iz Srebrenice
Neskončno čakanje begunk iz Srebrenice

O Srebrenici se je veliko pisalo in se še piše, kljub temu pa po petindvajsetih letih njene vdove še vedno živijo kot begunke. Podobe in zgodbe žensk, ki jih je srebreniški pokol nasilno zaznamoval in so svojo zasilno dimenzijo brez konca dobile v kolektivnih centrih za begunce, so se udomačile tudi v tržaškem gledališču Miela.