7. Val
Sokol kraljice Eleonore
Sokol kraljice Eleonore

V naše kraje se je tiho in neslišno prikradla jesen in mnoge ptice selivke se že zbirajo v jate, da bi se odpravile v tople kraje. Več milijard jih bo zapustilo svoja evropska gnezditvena območja in krenilo proti jugu. Čaka jih dolga pot, na kateri bodo prečkale veliko geografskih ovir in med njimi tudi Sredozemsko morje. Na tej odiseji na njih preži veliko nevarnosti, in ena izmed njih je tudi sredozemski sokol (Falco eleonorae), plenilec, ki se je odlično prilagodil na plenjenje ptic pevk na selitvi.

Največjo moč za nujne spremembe nosi posameznik
Največjo moč za nujne spremembe nosi posameznik

Raziskovalka svetovnega formata, profesorica, vodja Oddelka za znanosti o okolju na Inštitutu Jožef Štefan, dekanja Mednarodne podiplomske šole JŠ, analizna kemičarka dr. Milena Horvat, je na septembrski konferenci o živem srebru (Hg) kot globalnem onesnaževalcu v Krakovu dobila svetovno nagrado za rezultate več desetletnih preučevanj te strupene kovine.

Nada Čupković: “Morda kdo misli, da se kregamo, ker smo bolj glasni”
Nada Čupković: “Morda kdo misli, da se kregamo, ker smo bolj glasni”

Nada Čupković je profesorica nemščine in jezikoslovka, ki jo je življenje iz Novega Sada pred 12 leti pripeljalo v Koper, saj je njen mož kot strokovnjak dobil ponudbo za delo v Istri. Od takrat je Koper njihov dom. Pomemben dejavnik za selitev je bil tudi politični in ekonomski položaj v Srbiji. Kot pravi Nada Čupković, odločitev ni bila “s trebuhom za kruhom”, temveč to, da sebi in svojemu sinu, ki je imel takrat štiri leta, privoščijo boljšo prihodnost.