7. Val
V srcu lagune
V srcu lagune

Eden mojih zadnjih potopov letos je bil v laguni Stjuža. Kdor pozna to strunjansko znamenitost, si verjetno težko predstavlja, kako se lahko sploh potapljaš v okolju, ki na videz ne presega enega metra v globino. Saj je večinoma res tako, a laguna Stjuža je povezana z manjšo, Pretočno laguno, v katero se lagunska voda izteka ali morska voda priteka, odvisno pač od plime in oseke. Ko se skobacaš skozi plitev prehod iz velikih plošč peščenjaka iz Pretočne lagune v Stjužo, se takoj za prehodom odpre nekaj deset metrov velika in globoka kotanja, ki meri več kot 5,5 metra v globino.

Eta vliva novo upanje za Cerkljansko
Eta vliva novo upanje za Cerkljansko

V Cerknem sta pred tremi leti sovpadla trda optimizacija tovarne Eta in mešetarjenje z delnicami njenega slovenskega preostanka Certe oziroma krovnega holdinga, ki se je v začetku tedna preimenoval Larix. Upor zaposlenih, v večini tudi delničarjev in Cerkljanov, je bil silovit. Postojnski jami ga je z nakupom slovenskega dela nekdanjega giganta uspelo povsem umiriti. Zaključek optimizacije Ete, reorganizacija večinskega tujega lastnika E.G.O. in ponovno slovenski direktor Robert Vuga, so na razvojno pot vrnili tudi tovarno.

Ambrož Čopi: “Če se Slovenci ne bi počutili majhne, bi naša glasba še bolj prodrla v svet”
Ambrož Čopi: “Če se Slovenci ne bi počutili majhne, bi naša glasba še bolj prodrla v svet”

Sezona Intervjujev na odru Gledališča Koper se je začela z mojstrom univerzalnega jezika: glasbe. In človekom, ki svojim delom, biografijo in osebnostjo objema Primorsko. Rojen v Bovcu, “hribovsko” praktičen in delaven, mediteransko očarljiv in zgovoren Ambrož Čopi je eden najbolj prepoznavnih obrazov in ustvarjalnih glasov primorske in slovenske glasbene resničnosti.