7. Val
Arhitekturo pretaplja v nakit
Arhitekturo pretaplja v nakit

“Biti obdana z najdragocenejšimi materiali na svetu in z njimi graditi v obliki nakita, je uresničitev mojih sanj,” pravi magistra arhitekture Metka Mikuletič z Male Bukovice, ki je raje kot poklic zasledovala svoje sanje. Vpisala se je na zlatarsko šolo v Mengšu in se posvetila oblikovanju nakita iz žlahtnih kovin. Pred prazniki bo na trg lansirala moško kolekcijo svoje blagovne znamke nakita Mimotho, v katerem je svoj izrazni slog dobila tudi arhitektura. “Največji navdih nakita Mimotho je arhitektura v najširšem smislu - arhitektura kot barvit prostor v nas in okrog nas,” o svojem nakitu pravi nadebudna mlada oblikovalka.

Ob ognju so kuhali, prali, se greli in družili, pa tudi prepirali
Ob ognju so kuhali, prali, se greli in družili, pa tudi prepirali

Ob vseh spremembah, ki so kuhinjo doletele skozi stoletja, je ta še vedno “srce doma”. V njej se družinski člani zberejo ob jedi, praznujejo obletnice, sprejemajo pomembne odločitve in oznanjajo pomembne novice ... Številne dejavnosti, ki so pred desetletji potekale v kuhinji, pa so se preselile v druge prostore. Kaj vse se je v kuhinjah dogajalo nekoč? To je raziskala etnologinja dr. Špela Ledinek Lozej iz Vipavske doline.

Izšla je zanimiva knjiga o preteklosti in razvoju Marezig
Izšla je zanimiva knjiga o preteklosti in razvoju Marezig

Marezige, istrska vas, ki je v zadnjem letu postala znana po vsej Sloveniji, je ob častitljivih obletnicah, ki jih praznuje letos, dobila monografijo. Lična publikacija presega podobne krajevne zgodovinske preglede drugih krajev ali etnološke zapise o lokalnih tradicijah in kulturi. S sodelavci jo je uredila Adelina Pahor.