7. Val
Barbara Riman: “Če se hočemo obdržati, potrebujemo pomoč Slovenije”
Barbara Riman: “Če se hočemo obdržati, potrebujemo pomoč Slovenije”

“Smo mlada manjšina in se šele učimo, kako uveljaviti svoje pravice,” o Slovencih na Hrvaškem pravi dr. Barbara Riman. Mlada in dejavna Rečanka se za Slovence bori v številnih vlogah, kot znanstvenica in raziskovalka Inštituta za narodnostna vprašanja, kot predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, ne nazadnje kot mama, ki na svoje otroke prenaša slovensko kulturo in jezik.

Svetilnik v Piranu sveti že skoraj 150 let
Svetilnik v Piranu sveti že skoraj 150 let

Pred 148 leti, 2. marca 1872, je v Piranu prvič zasvetila svetilniška luč. Bila je rdeča in še ni utripala. Dobrih sto let pozneje so to kamnito znamenitost piranske Punte nameravali porušiti in na njenem mestu zgraditi futuristični panoramski stolp. Svetilnik je ostal na srednjeveškem stolpu in skupaj s tamkajšnjim zvonikom in cerkvico priča o pestri preteklosti tega kraja.

Kaj smo se naučili na daljavo in na bližino?
Kaj smo se naučili na daljavo in na bližino?

Nekje so napisali, da se je covid-19 začel kot virus, nadaljuje pa se kot inteligenčni test. Za dobršen del populacije so na testu padli vsi, ki nosijo maske, ker so zaslepljene ovce. Za drugi del so zarukana teleta vsi, ki delijo teorije zarote, namesto da bi mislili na zdravje in varnost. V resnici, če je covid-19 res test, smo padli vsi. Ker se obmetavamo z živalskimi vzdevki, namesto da bi kot homo sapiens sapiens razmislili o strategijah in orodjih.