7. Val
Harlekin iz Izole
Harlekin iz Izole

Čeprav ni dolgo tega, kar sem v tej rubriki pisal o ulovu sivega morskega psa (Carcharhinus plumbeus) v naših krajih, pa se v naši majhni luži na vrhu Jadrana spet dogaja. In to sredi zimskega mrtvila, čeprav nas izjemno januarsko vreme letos bolj malo spominja, da gre za hladni del leta. Tokrat je bil v našem morju najden polž zaškrgar s čudovitim barvnim vzorcem.

Pa če gospa Šetinc želi, da je samo Šetinčeva?
Pa če gospa Šetinc želi, da je samo Šetinčeva?

Enako kakor prvo mnenje moramo v življenju vselej in povsod obvezno upoštevati še drugo mnenje, ki pogosto nasprotuje prvemu. Prisluhniti je treba ne samo prijateljem, ampak tudi in predvsem nasprotnikom, v politiki “sovražnikom”. Da moramo poslušati še drugo mnenje, je že pred skoraj dvema tisočletjema v tragediji Medeja poudaril starorimski filozof, dramatik in politik Seneka. Audiatur et altera pars! - Poslušajmo še drugo stran, nam je zabičal. In tako je prav.

Libijska nafta diši marsikomu
Libijska nafta diši marsikomu

V Berlinu je bila v nedeljo konferenca velesil o libijski državljanski vojni, na kateri so bili prisotni voditelji vseh držav in organizacij, ki imajo glede Libije svoje gospodarske ali politične interese. Nazadnje so se v 57 točkah dogovorili o vsem – o prekinitvi spopadov, o embargu za uvoz orožja, razorožitvi milic, volitvah, reformah in spoštovanju človekovih pravic. Vprašanje pa je, ali bo premirje vzdržalo in ali se bodo strani resnično držale tudi vseh ostalih točk dogovora.Sandi Jerman