7. Val
Piran in Koper pred 230 leti
Piran in Koper pred 230 leti

Ljubitelji istrskega domoznanstva in lokalne zgodovine so bogatejši za novo knjigo. Viaggio pittoresco e storico nell’Istria e nella Dalmazia (Slikovito in zgodovinsko potovanje po Istri in Dalmaciji) je italijanski prevod dela francoskega avtorja Josepha Lavalleeja iz leta 1802. Presenetljivo je pravzaprav to, da je monumentalno delo svoj prvi prevod v italijanščino, tedaj glavni jezik teh dežel, doživelo šele več kot 200 let po izdaji francoskega izvirnika Voyage pittoresque et historique de l’Istrie et de la Dalmatie. Originalna knjiga je bila velikega formata, bogato okrašena in razkošno natisnjena.

Neznanci iz plitvin
Neznanci iz plitvin

Naša majhna luža Jadrana pokriva južni del Tržaškega zaliva, ki pa ima z vidika morskih znanosti primat kot zibelka morskega naravoslovja. Tako obstajajo različne pionirske raziskave iz morskih naravoslovnih ved, še posebej takšnih, ki jih lahko povezujemo s favno in floro najsevernejšega dela Jadranskega morja. Teh se je od prvih začetkov pred skoraj dvesto leti nabralo zelo veliko. Zato je verjetno ocena, da gre za enega izmed najbolj raziskanih predelov na svetu, gotovo upravičena.

Vrtojba: tisoč načrtov, nobenega razvoja
Vrtojba: tisoč načrtov, nobenega razvoja

Visokotehnološki center in evropska gospodarska cona s posebno davčno zakonodajo je zadnja domislica o morebitni izrabi prostora v Vrtojbi. Je to načrt, ki bo prekinil urok? Doslej je bilo mejno območje, ki je po vstopu Slovenije v Schengen ostalo brez pravega namena in smisla, za podjetniške ideje pravi bermudski trikotnik. Utopile so se prav vse: od prve do zadnje.