7. Val
Jezik je spleten iz več plasti. Vsaka služi svojemu namenu.
Jezik je spleten iz več plasti. Vsaka služi svojemu namenu.

Običajno mislimo, da je hoja vseh ljudi enaka. Kogar koli med hitečimi pogledamo, bi o njem sodili, da se giba kot vsi drugi: prva noga prehiteva, druga zaostaja, potem pa prva zaostane, ker jo druga prehiti. Toda kakor hitro se zazremo globlje, prepoznamo, da vsak stopa pravzaprav po svoje. Vsaka hoja je drugačna, bi dejali. Bi lahko kaj takega veljalo tudi za naš jezik?

Mladinski ulični delavci so varuhi, ki razumejo in ne težijo
Mladinski ulični delavci so varuhi, ki razumejo in ne težijo

Mladi so prihodnost in prihodnost jih skrbi. Ko jo skušajo uzreti, je velikokrat sploh ne vidijo. Prekrijejo jo skrbi zaradi slabih ocen in neprimernega vedenja, zaradi katerega jim grozi izključitev iz šole. Včasih jim še starši obrnejo hrbet in edini prijatelj postane nekdo, s katerim se skrivajo v temi neke garaže in si delijo požirek alkohola. Mladinski ulični delavci so ustvarjeni za delovanje v takšnih okoliščinah. Obnašajo se kot ribiči - lovijo odpadnike šolskega sistema in jim skušajo pokazati način, kako preživeti in kljub temu še zmeraj živeti. Medtem, ko krmarijo med različnimi institucijami in iščejo rešitve za nesrečne mladostnike, pa se tudi sami pogosto soočajo z nerazumevanjem državnih institucij, ki pozabljajo, da je denar, namenjen mladinskim programom, vendarle denar, namenjen prihodnosti.

Pozabljena bela lisa sredi EU
Pozabljena bela lisa sredi EU

Že to, da širitev Evropske unije ni predmet nikakršne debate pred evropskimi volitvami, daje vedeti, da so kandidatke za članstvo zelo oddaljene od polnopravnega članstva. EU ima veliko drugih težav, zato se ukvarja sama s seboj, pri čemer ne mislimo samo na migracije in brexit, temveč tudi na zastoj gospodarskega razvoja, zniževanje socialne zaščite, povečevanje razkoraka med bogatimi in revnimi ...