Istra
Dan, ko je JLA končno odplula
Dan, ko je JLA končno odplula

25. oktobra leta 1991 okoli polnoči se je iz koprskega pristanišča zaslišalo streljanje. To so bili slovenski vojaki, ki so z nekaj pozdravnimi streli pozdravili izplutje malteškega trajekta Venus, s katerim so slovensko ozemlje zapustili še zadnji vojaki armade JLA.

Kakija je premalo za praznik, a dovolj za dneve
Kakija je premalo za praznik, a dovolj za dneve

Običajno bi v Strunjanu te dni že vse vrvelo od priprav na praznik kakija. A ker časi že drugo leto zapored niso običajni, praznika spet ne bo. Lani ga je odnesla epidemija, letos se ji je pridružila še spomladanska pozeba, ki je zdesetkala letino. Ponekod je na drevesih le desetina običajnega pridelka, drugod vendarle nekoliko več. Letina je sicer katastrofalna, se strinjajo kmetje iz strunjanske doline, kjer je zlatega sadeža največ, a ga bo vendarle dovolj, da namesto praznika pripravijo vsaj dneve kakija.

Lovcem so načrte prekrižale finance
Lovcem so načrte prekrižale finance

V Lovski zvezi Koper so s svojimi prihranki sklenili gradnjo približno 200 kvadratnih metrov velikega montažnega objekta bodočega izobraževalno naravovarstvenega centra pod Šmarjami. Zdaj je projekt obtičal na mrtvi točki, saj jim je zmanjkalo denarja za opremo in ureditev okolice.