Plus
Rumena podmornica, čarda in salaš
Rumena podmornica, čarda in salaš

Novi Sad bi moral biti Evropska prestolnica kulture (EPK) že v letu 2021, pa so zaradi koronavirusnih omejitev izvedbo prenesli za eno leto. In za dva tedna, ko po julijanskem pravoslavnem koledarju praznujejo prihod novega leta, že 7530 po tem štetju. V projekt, eden redkih doslej izven držav EU, so vložili 63 milijonov evrov. Mnogo ga je šlo za obnovo starih stavb, ki so bile že povsem blizu tega, da postanejo ruševine, nekaj za novogradnje, ogromno za programe.

Kulinarika
Kako je z morskimi psi v Jadranu?
7. Val
Kako je z morskimi psi v Jadranu?

Morski psi so v marsičem izjemna skupina morskih prebivalcev. Najstarejše med njimi so našli v fosilnih skladih iz devona, ki so stari več kot 400 milijonov let. Več sto milijonov let evolucije je morske pse izklesalo v eno od najbolj uspešnih skupin plenilcev v morju. Ne nazadnje so preživeli pet množičnih izumiranj, za zadnjega, v katerem smo in katerega nekateri imenujejo antropocen, pa ni povsem gotovo, ali ga bodo preživeli.

Bistriški glasbeni mušketirji iz ansambla Snežnik s harmoniko navdušujejo že 40 let
7. Val
Bistriški glasbeni mušketirji iz ansambla Snežnik s harmoniko navdušujejo že 40 let

Kljub temu da so na primorski glasbeni sceni neprekinjeno že dolgih 40 let, trije prekaljeni bistriški glasbeni mušketirji iz ansambla Snežnik še ne nameravajo postaviti mikrofona, harmonike in kitar v kot. Ravno nasprotno! Veselic in nastopov, na katere jih vabijo, je vse več. Vedno več pa je tudi mladih, ki se navdušujejo nad njihovimi že skorajda ponarodelimi hiti: Snežnik, Brkinska slivovka, Na morski peščini... Te in mnoge druge bodo odmevale tudi jutri, ko na predvečer 40. obletnice ustanovitve skupine v bistriškem Domu na Vidmu pripravljajo jubilejni koncert.