Plus
Žrtve med Italijani iz Istre
Žrtve med Italijani iz Istre

Tokratni seznam žrtev med mobiliziranci v italijanskih oboroženih silah s slovenskega ozemlja in vojnimi ujetniki med drugo svetovno vojno, je zadnji, a zato nič manj pomemben. Vključuje imena mrtvih in pogrešanih vojakov italijanske narodnosti iz italijanske narodne skupnosti v slovenski Istri, pa tudi žrtve iz narodnostno mešanih, predvsem slovensko-italijanskih zakonskih zvez.

7. Val
Ima italijanska mafija zdaj priložnost za mutacijo?
7. Val
Ima italijanska mafija zdaj priložnost za mutacijo?

Matteo Messina Denaro, eden od vodij sicilijanske mafije Cosa Nostra, je bil po 30 letih bega končno pridržan. Približno sto policistov je obkolilo zasebno kliniko Maddalena v Palermu, kjer se zdravi.

Domači sorti iz črnomorskega bazena
Kulinarika
Domači sorti iz črnomorskega bazena

“Največ sveta otrokom sliši Slave,” je vzneseno napisal največji slovenski pesnik in besede položil v usta starovercu Črtomirju, bojevniku v imenu pravice do lastne izbire vere in postave. France Prešeren je v zanosu panslavizma nekoliko pretiraval, kot mogoče pretiravajo tisti, ki trdijo, da je refošk najbolj razširjeno rdeče vino na svetu. Slednji so v dvojni zmoti. Prvič, ker refošk ni en sam, ampak so refoški, in drugič, ker je resda najbolj razširjena sorta rdečega grozdja, toda zgolj pri nas, v Sloveniji, ter v posameznih vinorodnih okoliših sosednjih držav, v Hrvaški Istri in na (tržaškem) Krasu. Je pa res, da lahko uvrščamo refošk oziroma refoške med zelo, zelo stare sorte z dolgo neprekinjeno prisotnostjo na naših tleh.