Zdravje
Odziv na vabilo za ohranitev zdravja
Odziv na vabilo za ohranitev zdravja

Rožnati oktober z rožnato pentljo vsako leto opozori na pomen zgodnjega odkrivanja raka na dojki, ki dolgo ne boli in ne povzroča težav, ga je pa treba odkriti v čim zgodnejši fazi, da preprečijo širitev na druga tkiva in žleze. Le z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem lahko bolnica po operaciji rakavega tumorja in zdravljenju spet normalno živi. Zato je zelo pomembno, da se redno vsakič odzove prejetemu vabilu programa DORA in se udeleži mamografije, s katero lahko odkrijejo tudi izjemno majhne rakave tumorje.

“Bodi zdrava in ostani zdrava”
“Bodi zdrava in ostani zdrava”

Združenje Europa Donna Slovenija obeležuje letos 25 let delovanja. Ključni cilj je ozaveščanje ljudi o raku na dojki, najpogostejši vrsti raka pri ženskah, pojavlja pa se tudi pri moških. Izvaja tudi zagovorništva bolnikov in nudi podporo bolnicam ter njihovim svojcem ob soočanju z diagnozo. V rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku na dojki, ki letos sporoča “Bodi zdrava in ostani zdrava”, bodo pripravili vrsto akcij ozaveščanja o bolezni in odgovornost za lastno zdravje.

Programi za odkrivanje več vrst raka
Programi za odkrivanje več vrst raka

Nedavno je Evropska komisija predstavila predlog posodobitve presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb. Tega bodo države članice EU usklajevale na delovni skupini za javno zdravje v Svetu EU. Slovenija je ena redkih držav v EU, ki vsem prebivalcem nudi strokovno oblikovana organizirana presejanja za nekaj vrst raka - programe DORA, ZORA in Svit. Kmalu naj bi tudi pri nas presejanje razširili še na odkrivanje raka na pljučih, modih in želodcu.