Fujifilm proti Goljatu

Vroče poletje, vroč aparat. V začetku poletja smo na preizkus vzeli eno večjih fotografskih prodajnih uspešnic letošnje pomladi in poletja, to je fujifilm X T-30.

 Večji od konkurence, a ne po velikosti, to je Fujifilm - X T30 Foto: LEO CAHARIJA
Večji od konkurence, a ne po velikosti, to je Fujifilm - X T30 Foto: LEO CAHARIJA

Mlajši in manjši brat jesenske svetovne uspešnice X-T3 je napoved dočakal že februarja letos, od prihoda na prodajne police pa je njegova priljubljenost strmo naraščala. Le kako ne bi ? Ponaša se z lastnostmi, ki mu jih lahko zavidajo velika imena fotografije. Tako je od večjega brata nasledil najbolj pomemben del - tipalo APS-C X-Trans CMOS IV velikosti 26,1 milijona pikslov in X-Procesor Pro.

Dobil je tudi 3-palčni zaslon na dotik, ki je zdaj tanjši za 1,3 mm, ter napredno samodejno ostrenje za obraz in očesi! Glede na končne uporabnike mu je dodan napredni SR AUTO - izbirni scenski avtomatski način, ki omogoča izbiro med prednastavitvami, kot so portret, olepšani portret, šport, narava, makro in še bi lahko naštevali.

Občutljivost ISO seže od 100 do 51200. Glede na primerljiv model X-T20 se X-T30 ponaša z do deset odstotkov daljšim delovanjem z eno baterijo. Aparat premore mehanski zaklop s časom do 1/4000 sekunde ter elektronski s časom do 1/32000 sekunde. Neprekinjeno rafalno fotografiranje zmore opraviti do 20 posnetkov na sekundo, odvisno od tipa zaklopa in ločljivosti.

Za povezovanje sta na voljo brezžična bluetooth in wifi povezava za prenos posnetkov na pametni telefon ali napravo. Kot se spodobi za nekdanjega filmskega giganta, je na voljo kar 16 barvnih simulacij filma.

V fotografske nastavitve sodi tudi intervalometer. Tu so še video zmogljivosti aparata, denimo do deset minut snemanja v ultra visoki ločljivosti DCI 4K s 30 posnetki na sekundo, do 15 minut snemanja v polni visoki ločljivosti full HD s 60 posnetki na sekundo ali do šest minut snemanja s 120 posnetki na sekundo.

Med zmogljivosti, ki so me posebno navdahnile, je nastavitev avtomatskega obraznega ostrenja na oko portretiranca, ki je nepogrešljiva za popoln portret pri odprti zaslonki. Zelo me je prepričal tudi zajem in zapis v jpg formatu. Fotografije so tako dobre, da fotograf z njimi nima nobenega dodatnega dela razen osebnega perfekcionizma.

Posebno piko na “i”, kot se temu reče, pa je dala vrhunska kakovost posnetka v slabih svetlobnih pogojih. Elektronski šum (ali zrnatost po starem) je tako dober, da se aparat, ki stane 950 evrov za telo, brez sramu kosa z veliko večjimi in celo dva- do trikrat dražjimi konkurenčnimi modeli. Na testu smo ga imeli z odličnim objektivom 18-55 f/2,8-4, vse skupaj pa tehta samo 700 gramov, zato je več kot dovolj tudi tehtnih razlogov, zakaj je lažje prenašati okoli fujifilm X T-30 kot pa kakšnega Goljata.


Najbolj brano