Svet
Von der Leyen čestitala Sloveniji ob 20. obletnici vstopa v EU
Von der Leyen čestitala Sloveniji ob 20. obletnici vstopa v EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v videonagovoru čestitala Sloveniji ob 20. obletnici vstopa v Evropsko unijo. Izpostavila je, da so bili Slovenci vedno zgled pri izkazovanju solidarnosti do drugih Evropejcev.

Stranka piva napovedala kandidaturo na volitvah v Avstriji
Stranka piva napovedala kandidaturo na volitvah v Avstriji

Avstrijski rock glasbenik in politik Dominik Wlazny je danes sporočil, da bo na jesenskih parlamentarnih volitvah v Avstriji kandidiral s svojo levo liberalno Stranko piva. Wlazny, ki je znan tudi pod umetniškim imenom Marco Pogo, je kot kandidat na predsedniških volitvah leta 2022 povzročil razburjenje, ko je prejel več kot osem odstotkov glasov.

V nesreči na prvomajskem izletu z vozom v Nemčiji 30 ranjenih

Na prvomajskem izletu na jugozahodu Nemčije se je zgodila nesreča, ko se je prevrnil voz, ki ga je vlekel traktor. Pri tem se je poškodovalo 30 ljudi, od tega 10 huje, je sporočila nemška policija.

Po zrušitvi avtoceste na Kitajskem najmanj 24 mrtvih

V zrušenju dela avtoceste v kitajski provinci Guangdong na jugu države je danes umrlo najmanj 24 ljudi. Še 30 ljudi so prepeljali v bolnišnice, poročajo kitajskimediji.

Na kalifornijski univerzi izbruhnili spopadi med propalestinskimi in proizraelskimi protestniki

Na študentskih protestih proti vojni v Gazi so danes na kampusu kalifornijske univerze UCLA izbruhnili spopadi med propalestinskimi in proizraelskimi skupinami, v katerih je morala posredovati policija. Proteste poskuša obvladati tudi več deset drugih univerz po državi.

Ukrajina naj bi napadla več ruskih naftnih rafinerij

Ukrajina naj bi ponoči z brezpilotnimi letalniki izvedla več napadov na ruske naftne rafinerije. Med drugim naj bi obsežna škoda nastala na rafineriji v Rjasanu, okoli 200 kilometrov jugovzhodno od Moskve.

V ruskih napadih na Odeso več mrtvih

V ruskih napadih na ukrajinsko obmorsko mesto Odesa so umrli najmanj trije ljudje, še trije so bili ranjeni, je danes sporočil tamkajšnji župan Genadij Truhanov. V napadu na Harkov pa sta umrli najmanj dve osebi.

Trumpu zaradi kršenja prepovedi napadov na priče 9000 dolarjev kazni

Newyorški sodnik Juan Merchan je včeraj bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu naložil 9000 dolarjev kazni zaradi kršenja njegove prepovedi napadov na priče v sodnem procesu zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov, poročajo ameriški mediji. Merchan je Trumpu zagrozil, da ga v prihodnje lahko doleti tudi pripor.

Josef Fritzl se bori za premestitev in sanja, da bo "nekoč dokončno izpuščen iz zapora"
Josef Fritzl se bori za premestitev in sanja, da bo "nekoč dokončno izpuščen iz zapora"
Michel ob obletnici velike širitve ponovil poziv k pripravljenosti na novo širitev do 2030

Tako Evropska unija kot tudi države kandidatke morajo biti do leta 2030 pripravljene na širitev EU, je ob 20. obletnici velike širitve unije, ko se ji je pridružila tudi Slovenija, ponovil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Širitev je temelj evropske strateške suverenosti, je še poudaril.

V Londonu moški z mečem ubil 13-letnika in ranil več ljudi

V naselju Hainault na severovzhodu Londona je moški zjutraj z mečem ubil 13-letnika in ranil še štiri druge ljudi, vključno z dvema policistoma, je sporočila londonska policija, ki je 36-letnega osumljenca že prijela. Motiv za napad za zdaj ni znan. Policija meni, da ni šlo za teroristično dejanje.

ChatGPT v Avstriji pod lupo zaradi izmišljenih odgovorov

Ameriškemu podjetju OpenAI, ki upravlja s spletnim klepetalnim robotom ChatGPT, grozi odprtje preiskave v Avstriji, potem ko je skupina zagovornikov na področju zasebnosti na spletu regulatorju podala pritožbo zaradi netočnih oziroma izmišljenih odgovorov, ki jih podaja orodje na vprašanja uporabnikov, in nezmožnosti OpenAI, da te odgovore popravi.