Zvočni bazar
Solze briških vinogradov
Solze briških vinogradov

O briških alter veteranih Goragorja v Primorskih novicah doslej še nismo obširneje pisali. Tokrat smo se na Zvočnem bazarju obregnili ob njihovo najnovejšo, sicer že tretjo glasbeno stvaritev, ki nosi naslov Monokrom. Post-sludge metalci z Dobrovega v Brdih v posluh tako ponujajo glasbo, ki jo sprva težko povežemo z briškimi češnjami, vinom in splošno dobro voljo, a smo kaj kmalu soočeni s surovostjo briške pokrajine. S surovostjo gore gorja.

Neusmiljeni Hrvati s prekletstvom nad cel svet
Neusmiljeni Hrvati s prekletstvom nad cel svet

Slovanska tradicija je glasbenikom od nekdaj dišala. Številne glasbene, sploh etno zasedbe se pogosto spogledujejo tako s staroslovanskimi mitološkimi tematikami kot tudi z značilnim slovanskim melosom. Pred slabimi tremi leti je denimo vzniknil revolucionarni album hrvaške zasedbe Nemeček Prokletije I., ki je etno glasbo pripeljal do novih razsežnosti. Inovativni pristop do etno glasbe se odraža tudi na nadaljevanju prvenca, ki je izšel v začetku letošnjega leta.

Istrski zapušenci in glasbeni holesterol
Istrski zapušenci in glasbeni holesterol

Istrski stoner metalci Omega Sun že deset let ostajajo zvesti svoji počasni, poletno “zapušeni”, v glasbenem svetu Združenih držav Amerike trdno zakoreninjeni glasbi. Šest let po izidu prvenca Opium For The Masses se je na policah znašla nova plošča Roadkill.