Knjiga nam tlakuje pot in širi obzorje

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj v predsedniški palači še zadnjič podelil priznanja jabolko navdiha, tokrat zaslužnim za spodbujanje bralne kulture pri nas. Prejeli so jih Združenje splošnih knjižnic in predsednica Vesna Horžen, Društvo Rastoča knjiga in predsednica Marijana Kolenko, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS in generalna sekretarka Manca Perko ter Manca Košir.

 Predsednik Borut Pahor in prejemnice jabolk navdiha (z leve): generalna sekretarka 
Bralne značke Slovenije Manca Perko, Manca Košir, predsednica Združenja slovenskih 
knjižnic Vesna Horžen, predsednica  Rastoče knjige Marijana Kolenko.   Foto: STA
Predsednik Borut Pahor in prejemnice jabolk navdiha (z leve): generalna sekretarka Bralne značke Slovenije Manca Perko, Manca Košir, predsednica Združenja slovenskih knjižnic Vesna Horžen, predsednica Rastoče knjige Marijana Kolenko.  Foto: STA

Združenje splošnih knjižnic je kmalu po slovenski osamosvojitvi, 27. februarja 1992, zaživelo kot Zveza splošnoizobraževalnih knjižnic, danes pa povezuje 58 splošnih knjižnic, ki 12 milijonov knjig delijo z ljudmi v 1085 krajih, na 273 lokacijah, s 13 bibliobusi. Združenje sodeluje s Skupnostjo občin Slovenije in ministrstvom za kulturo, s katerima podeljuje priznanja občinam, ki posebno pozornost namenjajo knjigi, bralni pismenosti in kulturi. Tako deluje tudi Vesna Horžen, predsednica združenja od leta 2009. Knjižničarka, predana svojemu poslanstvu, “verjame v magičnost knjižnic ter njihov pomen za posameznika in skupnost”, so zapisali v utemeljitvi.

Predsednica Društva Rastoča knjiga in ravnateljica celjske Osnovne šole Lava Marijana Kolenko učenke in učence z raznovrstnimi projekti uči, kaj pomeni biti človek. Domislila se je številnih projektov za mlade, prav vsi pa izhajajo iz ljubezni do književnosti in zavedanja, da je knjiga tlakovala pot slovenstvu do države. Rastoča knjiga, ustanovljena leta 2000, sporoča, da smo Slovenke in Slovenci kot narod rasli in zoreli s knjigo, še preden smo postali nacija s svojo suvereno državo, zato moramo knjigo spoštovati.

Bralno značko, ki vsako leto povezuje kakih 140.000 otrok in 7000 mentorjev, sta po češkem vzoru zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in učitelj Stanko Kotnik, danes pa vseslovensko gibanje vodi Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS. Generalna sekretarka Manca Perko si želi, da bi čim več otrok in mladih rado bralo. Spodbujajo jih k branju v prostem času, od vsega začetka pa sodelujejo s šolami, učitelji in knjižnicami, ki skupaj zvišujejo raven bralne pismenosti.

Manca Košir je ena osrednjih osebnosti v sodobnem slovenskem kulturnem prostoru. Je novinarka, visokošolska učiteljica, pisateljica, prostovoljka, pripovedovalka, zaljubljena v življenje in književnost. Od nekdaj se zaveda pomena slovenskega jezika in dragocenosti, da lahko beremo v materinščini. Svoje poslanstvo vidi “kot nekakšen dobronamerni virus, ki med ljudmi širi ljubezen do branja, jezika in knjig”, beremo v utemeljitvi. Knjigo je kot magnet za srečevanje preizkusila že konec devetdesetih, ko je z Andragoškim centrom Slovenije ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir, danes pa vodi mesečna večerna srečanja, namenjena zgodbam o knjigah in ljudeh.


Najbolj brano