Knjižna polica
O težkem otroštvu, tragediji v Alpah, iskanju smisla ...
O težkem otroštvu, tragediji v Alpah, iskanju smisla ...

Bolečina sčasoma človeka izpili, ostrga in zbrusi, kakor voda obrusi kamen v rečni strugi, beremo v deloma avtobiografskem romanu Kot kamen v rečnem toku, s katerim se slovenskim bralcem predstavlja Mauro Corona, eden najplodovitejših italijanskih pisateljev, tudi vrhunski alpinist in spreten rezbar lesnih izdelkov.

Zvezde, ki z leti sijejo še “znamenitneje”
Zvezde, ki z leti sijejo še “znamenitneje”

Se nam zgolj dozdeva, ali je domači strip res v popolnem razcvetu? Znamenitni - Imenitne zgodbe znamenitih osebnosti v stripu plodnega mladinskega pisatelja Žige X Gombača in striparja Jake Vukotiča so še eden v nizu odličnih stripovskih izidov - za katere pri nas skrbi več predanih založb -, ki na postavljeno vprašanje odgovarja pritrdilno. Izbor domačih osebnosti, ki jih Nabriti Brin s pripovedovanjem rešuje pred pozabo oziroma pred brisanjem Ra Dirrke mladim odpira vrata do vrednot, s katerimi so se proslavile: do upora, vztrajnosti in poguma.

“Poezija je zakon, ki ga je treba izvajati!”
“Poezija je zakon, ki ga je treba izvajati!”

Vsak dan je pravšnji za branje pesmi, petek pa sploh, zlasti za poezijo, kakršna je svoje mesto našla v drobceni, a krepki antologiji, naslovljeni Poezija je zakon! Vanjo je po eno svojo protestno pesem prispevalo 45 avtoric in avtorjev, ki so lani brale in brali na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani, pod geslom Svoboda je glagol!