Knjižna polica
Odraščanje je kruto, boleče ... in zabavno
Odraščanje je kruto, boleče ... in zabavno

Titeuf, deček, ki med odraščanjem spoznava radosti, v najzabavnejših epizodah pa zlasti tegobe življenja, je kljub čudnemu francoskemu imenu že domač tudi pri nas. Tokrat v stripovski knjigi velikega formata Zakon ulice na lastni koži okuša prevlado močnejših, si s sošolci izmišlja zvijače za preživetje in še kar skuša osvojiti sošolko Nadjo.

Je z mladimi vse v redu? Ni.
Je z mladimi vse v redu? Ni.

“To je šolski primer sojenja knjige po platnicah,” je stampedo silovitih protestov zoper antologijo, naslovljeno bog si ga drka na nas, na predstavitvi v domačem Kopru komentiral pesnik Vid Karlovšek. S kolegom Lenartom Sušnikom je v knjigo udarnega naslova povezal verze enajstih mladih pesnic in pesnikov, ki ne pišejo intelektualistične, nerazumljive, vzvišene poezije, ampak - kakor so pokazali tudi s skupnim nastopom v Centru mladih Koper - pogosto še preveč razumljive pesmi, prepolne brazgotin in ran, krvi, solz in rezkega smeha.

Tetris, Civilization, Doom, Dune ...
Tetris, Civilization, Doom, Dune ...

“V preteklosti ni dobro živeti, prav tako pa ni dobro nanjo pozabiti. Preteklost daje oporo, omogoča perspektivo, namešča okvir in jasni pogled. Včasih pa se vanjo enostavno prija preseliti,” Sergej Hvala ugotavlja na uvodni strani monografije Prva bitnost, v kateri bralca vodi od rojstva videoiger do konca njihovega otroštva. Obsežna in slikovita knjiga, tudi zelo kakovostno natisnjena, bo kajpada raznežila nostalgike, ki so po tipkovnici udrihali v svojih rosnih letih tja do sredine devetdesetih. Podučila in nasmejala pa bo tudi druge, če le še premorejo količkaj zvedavosti in igrivosti.