“Trpljenje mladega Wertherja” visoke kulinarike

Lansko poletje je prva sezona “pekla v kuhinji” poskrbela za eno od najbolj pozitivnih presenečenj minulega leta na področju televizijskih nadaljevank. S kar 13 nominacijami za emmyja, ki naj bi jih zaradi stavke scenaristov podelili šele januarja prihodnje leto, in že osvojenim zlatim globusom za najboljšo glavno moško vlogo Jeremyja Allena Whitea so bila pričakovanja za drugo sezono upravičeno visoka.

Ayo Edebiri in Jeremy Allen White se v seriji The Bear odlično dopolnjujeta v vlogah mladih, talentiranih kuharskih mojstrov. Foto: Hulu
Ayo Edebiri in Jeremy Allen White se v seriji The Bear odlično dopolnjujeta v vlogah mladih, talentiranih kuharskih mojstrov. Foto: Hulu

Avtor serije The Bear Christopher Storer je v nadaljevanju še malce bolj osvetlil ozadje stranskih likov in njihovo dodatno poklicno urjenje, bolj pa se je poglobil tudi v travmatično družinsko ozadje glavnega lika, novodobnega “Wertherja” visoke kulinarike, Carmyja Berzatta.

Storer je že lani s sedmo epizodo poskrbel za odlično zrežiran vrhunec sicer zelo realističnega prikaza kaosa in frenetičnosti, ki vlada v kulinaričnem svetu. V drugi sezoni si je ponovno dal duška in s šesto epizodo ustvaril briljantni “festenovski” vrhunec, kjer na “nedolžni” tradicionalni božični večerji na plan privrejo vse ključne družinske anomalije, pred katerimi je Carmy (ponovno odlični Jeremy Allen White) zbežal v urejeni in zasvoljivi svet visoke kulinarike. Ta pa terja zelo visoke davke v zasebnem življenju oziroma, kot ugotovimo v seriji, ga onemogoča.

Očitno tudi ZDA niso imune na pomanjkanje kadra v gostinstvu in se morajo za dober kader boriti. V Carmyjevem primeru se izkaže, da je treba predvsem verjeti vanje in jim omogočiti poklicno rast.

V tem delu sicer zablestita še dva nova stranska lika, Jamie Lee Curtis kot psihično razvrvana in v alkoholu utapljajoča se Carmyjeva mati ter njen nič kaj senzibilni mož (Bob Odenkirk), ki je očitno imel zelo napet odnos s Carmyjevim bratom Michaelom (Jon Bernthal) ... Na tem apokaliptičnem praznovanju se izkristalizirajo tudi morebitni vzroki bratovega samomora ...

Nobene zabave, nobenega užitka

“Trenutno odpiram restavracijo, kar mi ne predstavlja nobene zabave ali užitka,” pove Carmy v uvodni epizodi druge sezone na srečanju s terapevtsko skupino, ki jo je začel obiskovati po bratovem samomoru. S stricem Jimmyjem (premeteni Oliver Platt) se je namreč uspel dogovoriti za pol milijona dolarjev vreden dodaten vložek, s katerim bi poleg bratove “konzervirane” zapuščine iz tipične čikaške družinske obedovalnice naredili zelo velik korak naprej - eno od najbolj vročih restavracij v mestu.

Podjetni stric je nečaku in nečakinji Natalie (Abby Elliott), ki se je pridružila bratu Carmyju kot menedžerka bodoče restavracije, precej zategnil časovno zanko okoli vratu. Slednjo si je “mazohistični” Carmy sicer sam še bolj zategnil in si z ekipo zadal, da bodo restavracijo odprli v pičlih treh mesecih. Njegova desna roka in kulinarična sorodna duša Sydney (tudi ponovno izvrstna in iskriva Ayo Edebiri) pa je v nekaterih ozirih še bolj ambiciozna in si želi v rekordnem času osvojiti tudi Michelinovo zvezdico.

Skorajda brez “trilerja” v kuhinji

V drugi sezoni, kjer tako spremljamo Sizifovo pot prenove in zbiranja dovoljenj, z izjemo zadnje epizode umanjka “triler” v kuhinji. Skozi posamične epizode se Storer med prenovitvenim kaosom sicer bolj posveti tudi stranskim likom in njihovi poklicni rasti. V drugi sezoni je namreč velik poudarek na pomenu delovne sile in vlaganju vanjo. Carmy izgubljenega in nevrotičnega bratranca Richieja (velika vrnitev Ebona Mossa-Bacracha po vlogi v seriji Punce) pošlje na prakso v najboljšo restavracijo na svetu, slaščičarja Markusa v Nomo, Tino in Ebraheima v kulinarično šolo … Očitno tudi ZDA niso imune na pomanjkanje kadra v gostinstvu in se morajo za dober kader boriti. V Carmyjevem primeru se izkaže, da je treba predvsem verjeti vanje in jim omogočiti poklicno rast.

A v najnovejši sezoni The Bear spoznamo tudi najbolj mehko, intimno in trpečo Carmyjevo plat, ki je razpet med dvema ognjema - ljubeznijo svojega življenja in odgovornostjo do svojih zaposlenih v vzhajajoči restavraciji …

Tretja sezona je potrjena, a zaradi stavke ameriških scenaristov in igralcev ta najverjetneje ne bo nared naslednje leto.


Najbolj brano