Kino Istra vabi filmske zanesenjake v odmaknjene in slikovite kotičke Istre

S sredino projekcijo španskega družinskega filma Milosti polni na eni od najbolj slikovitih istrskih lokacij ob kubejskem gradu se je začel letošnji program Kino Istra. Potujoči kino bo v istrske kraje, v katerih ni kinematografov, že četrto poletje zapored pripeljal nekatere najodmevnejše sodobne avtorske filme in pomembne filmske klasike.

Ena od najbolj slikovitih lokacij je ob kubejskem gradu, kjer se 
vsako leto ustavi potujoči Kino Istra.
Ena od najbolj slikovitih lokacij je ob kubejskem gradu, kjer se vsako leto ustavi potujoči Kino Istra. 

V sredo so začeli z zelo toplim in humornim filmom Milosti polni v režiji Roberta Buesa, v katerem spremljamo zgodbo enajstih dečkov, sirot, ki tudi poletne počitnice preživljajo v internatu. Mislili so, da se jim obeta še eno “dolgočasno” poletje, toda ko v internat pride nova nuna, se njihovo običajno življenje obrne na glavo.

Program nadaljujejo prihodnjo sredo, 12. julija, na ankaranski plaži Študent s kultnim filmom Jima Jarmuscha Pod udarom zakona iz leta 1986, v katerem spremljamo prigode ikoničnega igralskega tria Tom Waits, John Lurie in Roberto Benigni.

19. julija sledi zelo poseben filmski križanec, v osnovi sicer igrani dokumentarec, Vera v režiji Tizze Covi in Rainerja Frimmla. V glavni vlogi spremljamo igralko Vero Gemma, sicer hčerko zelo znanega igralca, obraza italijanskega špageti vesterna Giuliana Gemme. Vera, v večni senci slavnega očeta, nikakor ni mogla splavati na filmsko površje, poleg tega je zaradi visokih lepotnih standardov v družini, s katerimi je zrasla že od malih nog, ujeta v začarani krog plastičnih operacij … S tem filmom pa je Vera končno bolj opozorila nase in opozorila tudi na pozabljene prebivalce rimskih obrobij. Film je prejel nagradi za najboljšo režijo ter najboljšo igralko v sekciji Obzorja na lanski beneški Mostri.

26. julija sledi celovečerni prvenec slovenskega režiserja Dominika Menceja Jezdeca, ki je lani prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma. Gre za precej posrečeno ruralno slovensko različico Goli v sedlu, v kateri se glavna protagonista, v iskanju svobode, na pot podata s chopperjevsko predelanima Tomosovima mopedoma.

V Šmarjah na osrednjem trgu bodo 27. julija predstavili butanski film Lunana: jak v razredu iz leta 2019. Režijo podpisuje Pawo Choyning Dorji in je prvi celovečerec v zgodovini te himalajske države.

Za avgust pa organizatorji iz Zavoda za razvoj kulture in družbe Otok obljubljajo naslednje filme: Tiho dekle (Colm Bairéad), Zveri (Rodrigo Sorogoyen), Osem gorà (Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch), Philomena (Stephen Frears), Spomini na Pariz (Alice Winocour). V septembru pa še sledeče: Barve spomina (program kratkih slovenskih filmov), Knjigam in ženskam pojem (María Elorza) - pred projekcijo bo skupina mladih selektorjev pripravila kratek uvod v projekcijo, Poletje '91 (Žiga Virc) in Gigi zakon (Alessandro Comodin), izjemnim otvoritvenim filmom letošnjega Kino Otoka.


Najbolj brano