Umrl je Tomaž Pandur

Med vajo za gledališko predstavo Kralj Lear je v Skopju umrl slovenski gledališki režiser Tomaž Pandur, poroča spletni portal tportal.hr.

Tomaž Pandur Foto: STA
Tomaž Pandur Foto: STA

Med vajo za gledališko predstavo Kralj Lear Makedonskega narodnega gledališča je Tomaž Pandur doživel srčni infarkt in umrl, je neuradno poročala makedonska televizija Telma, ki se je sklicevala na vire iz gledališča in jih bodo kmalu tudi uradno potrdili.

Leta 1988 je na ljubljanski AGRFT diplomiral iz režije, leto kasneje je mednarodno odmevala njegova uprizoritev ŠeherezadeIva Svetine v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani. Istega leta je postal umetniški vodja Drame SNG Maribor, ki jo je vodil do leta 1996. Med njegovimi velikimi odrskimi projekti so bili Goethejev Faust, Shakespearov Hamlet, Dantejeva Božanska komedija in drugi.

Letos se je Pandur nameraval vrniti v rodni Maribor, saj so v tamkajšnji Drami jeseni želeli odpreti novo sezono z njegovo predstavo Brezmadežna.

Po krajšem umiku je nato začel režirati v tujini - New Yorku, Nemčiji in Španiji, kasneje je ustanovil svoje gledališče Pandur.Theaters, ki ga vodi njegova sestra, dramaturginja Livija Pandur. Zanj je med drugim režiral CaliguloAlberta Camusa, med uprizoritvami so bile tudi njegove lastne priredbe, denimo Hazarski slovarMilorada Pavića, Sto minut po Dostojevskem in Tesla Electric Company.

Med njegovimi zadnjimi projekti sta bila dramski diptih po Shakespearovem Rihardu III. in Rihardu II. v ljubljanski Drami leta 2014 ter dramska pesnitev Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, ki jo je ponovno uprizoril po 25 letih. Najprej leta 2014 v Madridu, nato so Fausta premierno videli obiskovalci lanskega ljubljanskega poletnega festivala. Ljubljanska Drama, v koprodukciji katere je nastala slovenska uprizoritev, je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

Bil je izredno plodovit ustvarjalec. Njegove režije so temeljile na priredbah dramskih klasik, h katerim je pristopal na samosvoj način. Med njegovimi znanimi odrskimi projekti so Faust, Tesla Electric Co., Hamlet in Medeja.

Dramsko pesnitev Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, je po 25 letih ponovno uprizoril lani. Fausta so premierno videli obiskovalci ljubljanskega poletnega festivala, ljubljanska Drama, v koprodukciji katere je nastal, pa je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

Na tej povezavi si lahko preberete pogovor, ki smo ga z režiserjem opravili oktobra lani: “Faust je zame najbolj živa sedanjost”

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano