V stiski grozila z razstrelitvijo

Drama, ki se je danes od zgodnjih jutranjih ur dogajala v Luciji, je sklepno dejanje dosegla šele ob 19. uri. Zlatka Olah ob napovedani deložaciji ni želela zapustiti stanovanja, ki ga je piransko okrajno sodišče prodalo na javni dražbi pred dvema letoma, pač pa je grozila, da bo vse pognala v zrak. Pogajanja s policisti so potekala ves dan, zvečer pa so ti tudi stopili v stanovanje. Pridržali so sestri Zlatko in Magdaleno Olah ter družinskega prijatelja Tihomirja Stepanova. Sumijo jih, da so storili kaznivo dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LUCIJA > Izredno stanje se je na Liminjanski cesti 83 začelo že ob 8. uri zjutraj. Takrat so policisti zaradi groženj Zlatke Olah, da stanovanja ne bo zapustila živa in bo s pomočjo plinskih jeklenk vse pognala v zrak, evakuirali prebivalce bloka, zatem pa območje ogradili ter zastražili. Stanovalci so več kot deset ur čakali pred blokom na razplet drame, soseda Olga Simonovič pa je povedala: “To se lahko zgodi vsakomur. Zelo mi je hudo za njo.”

Sodni izvršitelj Franko Slavec, ki bi moral ob 9. uri opraviti deložacijo, se je resda pripeljal, a tudi takoj odpeljal, saj je bila ogrožena splošna varnost ljudi in trenutek ni bil primeren za prisilno izselitev. Medtem so se začeli policisti pogajati z Zlatko Olah, da bi jih spustila v stanovanje in jim izročila plinske jeklenke.

Bossman: “Ali lahko kako pomagam?”

Pogajanja med Olahovo in policisti so še vedno potekala, ko je prizorišče družinske tragedije obiskal piranski župan Peter Bossman. “Nihče me ni poklical sem, prišel sem, ker menim, da je to moja dolžnost. Ugotoviti želim, ali lahko kako pomagam,” je dejal. Povedal je še, da so se na občini že nekajkrat pogovarjali z Olahovo in poskusili poiskati rešitev za nastali zaplet. Lucijčanka ni želela nobene pomoči, pač pa je ostala neomajna pri zahtevi, da ostane v svojem nekdanjem stanovanju.

Tam je do danes živela s svojo hčerko in njenima mladoletnima otrokoma, od katerih je eden šoloobvezen, drugi pa obiskuje vrtec. Otroci so bili med dogajanjem skupaj z mamo nekje na varnem. Majda Golja, direktorica piranskega Centra za socialno delo, nam je po telefonu pojasnila, zakaj predstavniki centra danes niso prišli na Liminjansko cesto in zaščitili družino. “Naloga centra je, da poskrbi za mladoletne otroke in člani družine so nam zagotovili, da otrok v stanovanju ob deložaciji ne bo.” Priporočila piranskega CSD, naj odložijo deložacijo družine Olah vsaj do konca šolskega leta, pa kupec stanovanja Marko Svete iz Trebnjega ni upošteval, pač pa je pozval sodnega izvršitelja, naj uveljavi njegovo pravico do tega, da se vseli v stanovanje.

Petrol v izterjavo prek sodišča

Trisobno stanovanje je kupil pred dvema letoma: ocenjeno je bilo na 155.000 evrov, sodišče ga je na drugi javni dražbi prodalo za 80.000 evrov. Zlatka Olah in njen odvetnik Nikica Kljajič že najmanj dve leti skušata dokazati, da je sodnica Tina Benčič storila nekaj procesnih napak.

Zlatka Olah je namreč v preteklih letih zapadla v dolgove, kar za 40.000 evrov se jih je nabralo. Nekatere je uspela odplačati, družba Petrol pa je bila tista, ki je zaradi dolga 2800 evrov (z obrestmi vred 4500 evrov) okrajnemu sodišču v Piranu predlagala poplačilo dolga z izvršbo. Sodišče je najprej skušalo prodati garažo, pa po treh dražbah ni bilo uspešno. Olahova je predlagala, naj prodajo njeno shrambo, a je bila ta ocenjena na zgolj 2000 evrov, kar ne bi bilo dovolj za poplačilo dolga Petrolu. Zato je sodišče odredilo prodajo stanovanja s shrambo.

Tako na vrhovnem sodišču kot na okrajnem zatrjujejo, da so Olahovo pravočasno obvestili, da dražba bo in da sodnica ni storila napake. Potem ko so poplačali dolgove -, na dan dražbe je bilo odprtih še sedem drugih izvršilnih zadev, Olahova pa je upnikom dolgovala še približno 20.000 evrov, - so Zlatki Olah nakazali 74.000 evrov. S tem denarjem lahko počne, kar želi, drži pa, da svoji družini lahko privošči samo nakup rabljene garsonjere.

Grožnja kot opozorilo

Zlatka Olah je danes tudi željno pričakovala odgovor višjega sodišča v Kopru: tja je njen odvetnik poslal pritožbo zoper deložacijo v upanju, da bodo z njo počakali vsaj do konca šolskega leta, vendar odgovora še ni. Kdaj se bo deložacija nadaljevala, ni znano.

Včeraj je v poznih popoldanskih urah v Liminjansko ulico prispeli tudi ključavničar, vendar ne vemo, ali je zamenjal ključavnico in tako onemogočil družini Olah, da bi še kdaj vstopila v stanovanje. Prišla je tudi Gasilska brigada Koper in pripeljala napihljive blazine ter jih postavila pod kuhinjsko okno in balkon. Civilna zaščita Piran se je prva spomnila, da so čakajoči stanovalci morda tudi lačni ter pripeljala pice in vodo. Tam so bili tudi delavci Zdravstvenega doma Piran.

Zadnja izjava, ki jo je javnosti s svojega kuhinjskega okna sporočila objokana in vidno utrujena Zlatka Olah, pa je bila: “Nobenemu ne bom nič naredila. Z grožnjami z eksplozijo sem želela le opozoriti na svojo stisko.”

ALENKA PENJAK

O tem preberite še:

> Izvršitelj bo potrkal na vrata

> Je birokratska pamet zmagala nad razumom?

> Ne da stanovanja, noče denarja

> Protestira, ker je sodišče prodalo stanovanje namesto garaže


Najbolj brano