Protestira, ker je sodišče prodalo stanovanje namesto garaže

Prostor pred stavbo okrajnega sodišča v Piranu je Zlatka Olah tlakovala s plakati, s katerimi opozarja na - tako je prepričana - sodno krivico, zaradi katere ji grozi, da bo kmalu z družino ostala brez strehe nad glavo. Po odločitvi sodnice s piranskega sodišča je zaradi 4000 evrov dolga izgubila trisobno stanovanje v Luciji, pa bi lahko samo garažo.

Zlatka Olah (desno) s sestro Magdaleno je pred piranskim 
okrajnim sodiščem opozarjala, da njej in njeni družini zaradi 
domnevno krivičnega sojenja grozi izguba strehe nad glavo. Foto: Alenka Penjak
Zlatka Olah (desno) s sestro Magdaleno je pred piranskim okrajnim sodiščem opozarjala, da njej in njeni družini zaradi domnevno krivičnega sojenja grozi izguba strehe nad glavo. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Zlatka Olah se je vrsto let ukvarjala z gostinstvom; v nekem trenutku posli niso več tekli dobro in nabrala si je za 41.000 evrov dolgov. S pomočjo hčerke je večino zneska uspela odplačati, ostalo ji je samo še 4000 evrov dolga, ko je eden od upnikov okrajnemu sodišču v Piranu predlagal, da z javno dražbo njenih nepremičnin izterja dolgove. Začela se je pot navzdol, ki je ni bilo več mogoče ustaviti.

Javna dražba, o kateri ni vedela

Okrajno sodišče v Piranu je sprva za predmet javne dražbe določilo pokrito parkirišče v kleti bloka v Luciji, kjer Zlatka Olah stanuje. V januarju 2014 sodišču garaže ni uspelo prodati, zato se je lotilo 155.000 evrov vrednega stanovanja. Zlatka Olah je medtem odplačevala svoj dolg in njenemu odvetniku Nikici Kljajiću, ki jo je zastopal pro bono, je uspelo prepričati dva največja upnika, da sta predlagala preložitev javne dražbe stanovanja. “Sodišče nas je obvestilo, da bo dražbo, razpisno za maj 2015, preložilo na julij,” pravi odvetnik Kljajić. A do javne dražbe je kljub temu prišlo, in sicer prav maja. Zlatka Olah je izgubila stanovanje in garažo.

O tem, da se je premislila glede datuma prodaje, sodnica ni obvestila ne Olahove ne njenega odvetnika; Zlatka Olah je o prodaji izvedela, ko je dobila povabilo, naj na sodišče pride po ostanek kupnine. Sodnica ga je prodala za 80.000 evrov, poplačala upnike, Zlatki Olah pa dala preostalih 74.000 evrov. S tem si lahko kupi kvečjemu garsonjero, ki pa bi bila premajhna zanjo, njeno hčerko in dva mladoletna vnuka.

Odločali so upniki, ne sodnica

Sodnica prav tako ni upoštevala prošnje, naj ji ne zaseže stanovanja, pač pa upnike poplača s prodajo garaže. Kar trikrat je Olahova vložila prošnjo in vsakič bila neuspešna. Sodnica ji je odgovorila, da se upniki s tem ne strinjajo. “Kaj ni sodnica tista, ki odloča in vodi postopek, ne pa upniki?” je zgrožena Zlatka Olah. Na odgovore piranskega okrajnega sodišča, ki bi odgovoril na očitke, v uredništvu Primorskih novic še čakamo.

Kupec stanovanja, ki je doma v Trebnjem, od Olahove lahko vsak trenutek zahteva izselitev. A ona pravi, da ga bo zapustila samo mrtva. Odvetniki so ji svetovali, naj uporabi edino preostalo pravno sredstvo - kazenska ovadba.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano